Elgoibar, El cros

El passat diumenge es va disputar el prestigiós “Cross Internacional Juan Muguerza” a Elgoibar (Guipúscoa). El tradicional circuit de “Mintxeta” va acollir un dels millors crosos del món. Com és costum, la Federació Catalana va presentar selecció des de Sub14 fins a Sub20 amb excel·lents resultats, en categoria absoluta van brillar Adel Mechaal, Naima Ait Alibou i Aaron Las Heras.

En un circuit molt dur, tant pels importants desnivells de pujada i de baixada, com pel terreny molt enfangat, va brillar novament Naima Ait Alibou, que debutava com a atleta del tot poderós Playas de Castellón. Amb només 23 anys l’atleta de Vilafranca del Penedés i actualment entrenada per l’aragonès Fernando Garcia, ja s’ha confirmat com una de les millors fondistes absolutes del panorama estatal. Està demostrant que el seu 1r lloc entre les atletes espanyoles al Cros d’Atapuerca no va ser casual. Fa pocs dies, Naima tancava el 2022 amb 32:36 en els 10 km de la San Silvestre Vallecana, marca no homologable per l’excessiu desnivell negatiu, però en un circuit força dur a la seva part final i a més de 600 m d’altitud.

A Elgoibar, Naima Ait Alibou era 8a de la general, 2a entre les atletes europees i 1a estatal, per davant d’atletes de la talla de Stephanie Twell i Irene Sánchez-Escribano. La Txapela del Cros Juan Muguerza va ser per Rahel Daniel, atleta d’Eritrea que ostenta els rècords nacionals de 5.000 i 10.000m amb uns registres de 14:36.66 i 30:12.15, amb aquesta marca aconseguia el 5è lloc al Campionat del Món a Oregon al 2022. El dia de Reis també es feia la victòria en un altre cros de prestigi com és el de San Giorgio su Legnano.

En categoria masculina també es va viure un espectacle de pur cros, amb unes primeres voltes on l’atleta aragonés Carlos Mayo controlava al cursa, sota l’atenta mirada del Campió Olímpic de 10.000m Selemon Barega. Els catalans, sempre presents a les posicions capdavanteres, també van brillar. Adel Mechaal estrenant els colors del Asics Running i pujant al 3è calaix del podi va ser el millor entre els nostres. En determinats moments de la cursa, el de Palamós donava la sensació de debilitat cedint uns metres respecte al grup, però es va refer en el moment decisiu per fer-se  amb el 3er lloc. El triomf requeia en l’etíop Selemon Barega que es va mostrar força superior, revalidant la victòria que ja va obtenir al 2018.

Adel Mechaal al podi de Elgoibar 2023. Foto: @adelmechaal

Menció especial mereix Aaron Las Heras (Playas de Castellón) que només amb 22 anys ha deixat de ser una promesa, convertint-se en una gran realitat. El que va ser Campió d’Europa Sub20 i Sots-Campió Sub23, en el circuit de Mintxeta va competir de tu a tu amb els millots atletes absoluts ja consolidats. Va donar una magnifica impressió, molt regular al grup capdavanter, en un gran final lluitava per la 4a plaça, tot i que finalment se li va adjudicar la 5a. De la mateixa manera que Naima, Aaron Las Heras acomiadava el 2022 corrent la San Silvestre Vallecana en uns fantàstics 28:04, entrant a meta en 5è lloc. Santiago Catrofe (Atletismo Bikila) amb un 7è lloc també brodava una gran actuació.

Desitgem que aquests 4 atletes estiguin presents el proper diumenge al Campionat de Catalunya de Cros Individual a Mataró, que servirà per confeccionar la Selecció que representarà a la Federació Catalana al Campiona d’Espanya a disputar el proper 29 de gener a Ortuella (Biscaia). Tots ells són ferms candidats als calaixos més alts del podi.

El Cros d’Elgoibar fora de la vessant purament professional, també té una vessant molt important en les categories de promoció. És tradició per part de la Federació Catalana d’Atletisme presentar selecció en les categories des de Sub14 fins a Sub20. Els atletes que van representar a Catalunya, 4 per any, es van guanyar la seva plaça disputant el Gran Premi Català de Cros que en aquesta edició es va celebrar en els Crosos de Mollerussa, Vila-Seca, Granollers i Banyoles. Sense anar més lluny, Aaron Las Heras fa 7 anys, en la seva 1a participació a Elgoibar, guanyava en la seva categoria formant part de la Selecció Catalana, foto de capçalera de l’article.

Al centre la Campiona Sub14 Rabab Ouzemmou Foto: @asociaciónANOC

En aquestes categories de promoció on també participaven les seleccions de Cantabria i Navarra, els millors entre els catalans i catalanes van ser els següents:

En categoria Sub14, victòries per Rabab Ouzemmou (CA La Pobla de Segur) i Màxim Valencia (UA Montsià), 4ts llocs per Maia Salomon (CE Universitari) i Roger López (CA Terres de Ponent) i 7è lloc per Arhane Garuz (FC Barcelona).

Al centre el Campió Sub 14 Màxim Valencia. Foto: @asociaciónANOC

En Sub16 masculí podí íntegrament català amb Pere Mas (CA Terres de Ponent) 1è, Adrià Boyano (UA Terrassa) 2n i Axel Zarranz (CA Ascó) 3è, Amin Ezzitouni (CA Terres de Ponent) era 7è. En categoria femenina també bon resultat amb Marta Gutiérrez (FACVAC Valls) 3a, a només 5” de la campiona, 6a i 7a eren Aina Padró (CA Laietània) i Gemma Pérez (Barcelona At).

Podi Sub16 masculí amb Mas, Boyano i Zarranz. Foto: @asociaciónANOC

En categoria Sub18 els nois van estar a punt d’igualar la gesta del Sub16, Bakr El Asri (CA Lloret-La Selva) 1è, Albert Alsina (FC Barcelona) 2n, i Adrian Macias (UA Rubí) 4t. En categoria femenina, la millor seria Marwa El Khouya Ali (Aldahra Lleida UA) amb un 4t lloc, la resta de catalanes totes entre les 20 primeres de gairebé 70 atletes participants.

Podi Sub18 masculí amb El Asri i Alsina. Foto: @asociaciónANOC

Amb la categoria Sub20 arriba el plat fort de la jornada, doncs amb la disputa del “Trofeo Mamo Wolde” participen les seleccions d’Anglaterra, França i Bèlgica entre d’altres. El trofeu rep el nom de Mamo Wolde, en referència a l’atleta etíop guanyador de 4 edicions del Cros d’Elgoibar a la dècada dels 60 i Campió Olímpic de Marató a Mèxic 68. Les millors entre les catalanes van ser Blanca Batlle 8a que participava a títol individual amb l’AA Palamós i Àmbar Tomas (JA Sabadell) 9a i Anna Rovirosa (FACVAC Valls) 16a com a atletes de la selecció catalana. Entre els nois, 12è Oriol Jové (AA xafatolls), 13è Pol Seriñana (FC Barcelona), 14è Alejandro Gutierrez (FACVAC Valls) i 17e Cesc Boix (Escatxics Agramunt). Els campions Sub20 van ser Zoe Gilbody d’Anglaterra i Imad El Goumri de França.

Podi Sub16 femení amb Marta Gutiérrez. Foto: @asociaciónANOC

Aquest cros ha estat una bona prèvia i posada a punt per l’imminent Campionat de Catalunya que viurem el proper diumenge a Mataró.

Enllaç als resultats del cros i en categories menors.