El pes també arriba a l’absolut

El pes també arriba a l’absolut

categoria masculina revaloritzada

Fa gairebé una dècada que no tenim l’oportunitat de contemplar un concurs de pes amb 3 llançadors per sobre de 19 metres. I això pot passar aquest cap de setmana. Lluny queda ja aquella època daurada on un bronze va valer més de 20 metres en 2014, o quan l’amargor de la xocolata impregnava uns impresionants 19 metres de Daniel Anglès, a Alcobendas 2013. Per remuntar-nos a un bronze per sobre de 19 metres (van ser gairebé 20 metres del favorit d’aquest cap de setmana), hem de traslladar-nos fins a Castelló 2015, on Borja Vivas, Yioser Toledo i Carlos Tobalina formaven la nostra particular ‘tripleta’ en els campionats internacionals.

Enguany encara tenim el plaer de comptar amb el ‘barbut’ del pes espanyol, Carlos Tobalina (FC Barcelona), qui amb més de 20 metres per desena temporada consecutiva (cap espanyol l’ha aconseguit mai), es planta com a clar favorit per repetir el resultat del darrers dos anys. Cada any es van acostant més per darrere, però quan la cosa es posa seriosa, el de Castrourdiales respon d’allò més bé. Amb quasi 20 metres, tenim a la revelació de l’any, José Ángel Pinedo (Fent Camí Mislata), amb més de 19 metres des de l’aire lliure de 2017. En aquell escalfament va aconseguir llançar el que aquest cap de setmana ha aconseguit en concurs, uns increïbles 19,82 m, que ho situen com top 5 històric. El tercer i clar favorit per al repartiment de medalles, és el jove Miguel Gómez (Playas Castellon), segona millor marca ‘all time’ sub23, només per darrere del gran Manolo Martínez. 19,24 metres porta aquest any, i amb una consistència d’acer que pot fer tremolar als de dalt si assoleix el gran llançament de la seva vida.

Per darrere, les posicions de la mitja taula poden estar molt obertes, ja que hi ha llançadors que, amb un dia regular, poden donar pas als més ressagats. Antonio Santana (Tropos-Cueva de Nerja) no acudeix en el seu millor moment, però aquest és el seu campionat fetitxe, i ho ha anat demostrant any rere any, fins que va obtenir el bronze l’any passat. El discòbol Lorenzo Hérnandez (Delsur Cooperativa La Palma) pot ser capaç de tot, mostrant una gran irregularitat en les seves sèries, debutant amb la tècnica rotatòria. Li ha avançat en el rànquing aquesta setmana l’alacantí Alejandro Noguera (Unicaja Jaén), amb 17,83 m i acostant-se a poc a poc a la gran promesa que va ser. El sub23 André Muller (UCAM Cartagena), tanca els admesos per sobre dels 17 metres.

Disputant-se l’entrada a la final, tenim al campió català Aaron Sola (AA Catalunya), a 2 centímetres de la barrera que espera derrocar aquest cap de setmana. Intentaran colar-se, Carlos Cano (CA Elche), el canari Guillermo Echandi (Tenerife Cajacanarias) i els catalans Eloi Rovira (FC Barcelona) i José Javier Ortega (Cornellà At.). Com a dada curiosa, en lliça tenim a dues recordistes nacionals: Carlos Tobalina (M35) i Eloi Rovira (M40), que serà el competidor més veterà en pista.

Aaron Sola al concurs pes del míting internacional de Catalunya PC 2022. Foto: Daniel Meumann/Avancam.com

categoria femenina

En noies, la disputa de l’or estarà més que tancada, ja que la clara favorita no és una altra que la recordista nacional Belén Toimil (Playas de Castelló), que després del seu ‘tour’ per l’estranger, arriba en un molt bon estat de forma amb uns meravellosos 18,27 m. Per darrere, tenim a Mónica Borraz (FC Barcelona), qui ja és coneixedora dels pòdiums absoluts i ja sap el que és llançar per sobre de 16 metres en diverses ocasions. El seu objectiu clar serà la plata i superar aquesta barrera lo màxim possible. Ambar del Carmen Sánchez, veneçonala del AD Marathón, apareix tercera en el rànquing amb més de 15 metres, però encara no tenim clar a què opta a causa de la nova llei de l’esport.

Si Ambar no pogués optar a medalla, les opcions passen per una altra coneixedora del calaix al pes femení, la valenciana Judit Prats (AA Catalunya). La de Gandia ha llançat aquest any 14,68 m. Molt prop dels 14 metres, tenim a Ane Torres (At San Sebastian), qui no voldrà posar-li-ho gens fàcil a Judit. Eva Cuenca (At Alcorcón), ve de guanyar el sub23, amb l’objectiu de superar, com ja va fer l’any passat, els 14 metres.

El podi del Pes femení del Campionat de Catalunya Sub18 (2021) amb la victòria de Daniela Fernàndez. Foto: Carrer Lliure

El pas a la millora, també pot estar molt obert, amb Carmen María Méndez (Unicaja Jaén), la discòbola catalana Daniela Fernández (València CA), Farhida Casillas (Atletism0 Alcorcón), Ainhoa Martínez (Avinent Manresa), i les joveníssimes Inés Safont (Playas Castellón) qui sap el que és llançar per sobre del RE sub 18 i Fiona Villarroel (Univ. León), filla de l’olímpica i mítica llançadora Margarita Ramos. Tanca la classificació Sandra Férriz (Celtíberas).


LLISTA D’INSCRITS

HORARIS

DISSABTE 18

19:10H FINAL MASCULINA

DIUMENGE 19

12:05: FINAL FEMENINA