Mercat 2022 mogut

Mercat 2022 mogut

Els clubs i els atletes s’han mogut durant els últims mesos per competir a partir del nou any de la manera més solvent possible. Anem a repassar els canvis catalans més destacats d’aquest mercat de fitxatges.

Quan escoltem l’expressió “mercat de fitxatges” ens venen al cap grans operacions econòmiques durant els càlids estius en el món del futbol. No obstant, com la temporada atlètica comença amb l’any natural, els atletes que canvien de club estrenen nova samarreta al gener i no pas abans, essent el desembre un mes de plena ebullició amb les entitats oficialitzant nous reforços i acomiadant públicament els qui marxen.

Dit això, volem repassar els canvis de club més destacats dels atletes catalans i repassar com les entitats han reforçat o han perdut a peces importants. Com queden els clubs de cara a les properes competicions col·lectives? Amb quin equip competiran els catalans amb més renom? Tot seguit ho observem amb deteniment.

Primer de tot, val a dir que s’han destacat molt els fitxatges de les marques esportives pels millors i les millors atletes del panorama català. Així, el primer gran fitxatge que podem destacar és el de Sara Gallego per Nike, deixant L’Hospitalet Atletisme després de set temporades. D’aquesta manera, la totpoderosa marca de roba pot presumir d’una nova adquisició atlètica de nivell. A més a més, Carla Domínguez, campiona d’Europa sub20 i recent rècord català absolut de 5k, ha deixat la JA Sabadell i ha fitxat per Asics Running.

També cal destacar-ne d’altres. A nivell femení és on hem vist més aquesta fluctuació. A Gallego i Domínguez se li afegeix també Marina Martínez, que ha fitxat per New Balance, deixant al CA Laietània, on ha competit tota la vida. No obstant, Martínez seguirà entrenant a Mataró. Finalment, en categoria masculina, destacar que Ibrahima Chakir ha fitxat per Bikila i abandona Atletismo Numantino.

Pel que fa a canvis d’atletes destacats a clubs de fora, cal destacar novament la marxa al Playas de Castellón d’aquells que més han destacat recentment, fent gala de múscul econòmic. Així, el club castellonenc ha fitxat al que és un dels millors atletes catalans actualment, expert en 1500m i en cros, Santiago Catrofé, internacional amb l’Uruguai, que abandona la disciplina del CA Santa Cristina per competir amb el campió d’Espanya de clubs. A més a més, Playas ha incorporat a Ibrahim Ezzaydouni, un altre dels atletes catalans d’alt nivell, procedent del FC Barcelona, i a Youssef Taoussi. A nivell dels més joves, comptarà amb la presència de Víctor Blasi, CE Universitari, Edgar Climent, de l’UCA i els de l’UA Barberà, Inés i Adrian Gómez i Gerard Rodríguez.

Santiago Catrofé en una il·lustració del Playas de Castellón. Font club

A més a més, el recent campió de la cursa Nassos 10k, Lahcen Aït Alibou, abandona el CA Igualada i fitxa pel Fent Camí Mislata. Cas semblant al de la seva germana Naima, que fitxa per Pamplona Atlètico deixant el club de l’Anoia. Finalment, no menys important, el fitxatge de Xènia Benach pel València Atletismo després d’una temporada al Scorpio de Saragossa, equip que incorpora a Ingrid Andrés.

Altres moviments a clubs de fora han estat Daniela Fernàndez, que deixa el CA Olesa i fitxa per València Atletismo, Griselda Serret, futur de la marxa, abandona Runners Vendrell i fitxa per Atletismo Alcorcón, Alejandro Salgado, que deixa el CA Mollet i fitxa per Atletismo Albacete, on ja hi competeixen un bon grapat de catalans i Iker Vaqué, que deixa Agrupa i fitxa per Intec Zoiti.

Entrem en matèria pel que fa als clubs. Comencem amb el Barça. El club blaugrana ha vist com han abandonat la disciplina diversos atletes destacats (sobretot fora de Catalunya) però també s’ha reforçat de cara a Divisió d’Honor. Dels nous podem destacar als americans Jordan Díaz (Cuba), Arturo Chávez (Perú), Carlos Díaz (Xile) i Fedra Luna (Argentina), tal i com ho va anunciar el perfil de twitter @el_trinkel, a més a més de Natacha Fernàndez (Ria Ferrol), Miriam Costa (Playas Castellón), Sophia Isadora Molina, Sabina Asenjo i Nerea Ansagasti. A nivell de baixes, les més destacades son Adrian Ben, que fitxa per Adidas, Àgueda Muñoz (també Adidas), Marta Garcia (Atletisme Bilbao), Ghaita El Jarraz (Atletismo San Sebastián), Elena Gutiérrez (Scorpio) i Blanca Fernàndez (Playas de Castellón).

Pel que fa a nivell català, el Barça ha incorporat a l’Andorrà Pol Moya (olímpic i procedent del CAVA), el juvenil Arnau Garcia (JA Sabadell), Carlota Màlaga (també andorrana) i Daniel Ruiz (llançador del CA Palafrugell). Pel que fa a les baixes, Irene Bonilla ha fitxat pel Ria Ferrol.

També s’ha reforçat de valent L’Hospitalet Atletisme. El club taronja ha apostat fort en el que serà l’any primer després de Sara Gallego. Ha incorporat, pel grup femení, a Laia Casajoana (AD Marathon), Aida Alemany (Lleida), Júlia Munté (CA Canaletes) i Esther Dobón (JA Sabadell). Pel grup masculí, fitxatge de luxe, amb l’arribada d’Elvin Josué Canales (GEiEG). A més a més, Julen Garralaga (CA Gavà), Eloi Caparrós (CA Canaletes) i Jorge López, marxador valencià del CA Gandia.

Laia Casajoana vestida amb la samarreta de L’Hospitalet Atletisme. Foto club

A nivell de baixes, a banda de Gallego, destaquem la marxa de la menorquina Marina Bagur al Ria Ferrol i de l’expert en ruta i cros Josep Arnal al JA Berga.


El Cornellà Atlètic també s’ha reforçat de valent. D’una tacada va anunciar 14 fitxatges, Pau Orivé (At. Salamanca), Ignasi AragónNil Martínez i Eric Lore (CA Canaletes), David Lombrana (JA Sabadell), Pau Rey (Lluïsos Mataró), Abdeslam Louah (Barcelona At.), Brian Gisbert (Reus Ploms), Óscar Martínez (Pratenc), Juan Cifuentes (Hospitalet At.), Verónica Cassadó (Lleida UA), Olivia Salmerón (Vilanova), Montserrat Estany (JA Sabadell) i Alberto Gavaldà (Playas).

A nivell de baixes cal destacar la marxa d’Àlex Valverde al Surco Lucena, malgrat que l’atleta de Cervelló continuarà entrenant a Cornellà.

L’Agrupació Atlètica de Catalunya també ha tingut una fluctuació d’atletes important. En constant canvi, el club barceloní ha incorporat a 15 atletes, la majoria pel grup femení: Laia Monforte (ATE Ebre), Laura Rodríguez (UA LLeida), Victòria Sanmartín (CA Nou Barris), Marta BayoSheila Dobón (JA Sabadell), Ainhoa Fitó (CA Canovelles), Marina Covarrubias (Go Fit- Madrid), Claudia Rodríguez (AD Sprint- Madrid), Irma González (Muntanyenc) i Duna Viñals (Andorra). En nois, Julian-Pedro Olivas (França), el retorn d’Edgar Capdevila, Iván Azuara i Anouar Benzaina (UA Terrassa) i el flamant fitxatge del velocista balear Sebastià Pons (UA LLeida).

El CA Igualada també s’ha mogut, tenint en compte les importants baixes comentades anteriorment. I no ho ha fet pas malament, incorporant a dos atletes veterans però de molt pes, com son l’olímpic Igor Bychkov (Playas de Castellón) i la llançadora de Javelina Niria Pascual (Barça). A més a més, els atletes andorrans Xènia Moruelo i Carles Gómez, el saltador de Triple Mario Pérez, l’atleta d’obstacles Arancha Belchi, la saltadora procedent del Muntanyenc Èlia Ramos, el velocista ex de l’Agrupa Oriol López i els atletes de Fons Francesc Carmona i Heaven Núñez.

Igor Bychkov en una il·lustració del seu nou club, el CA Igualada. Font club

L’Avinent Manresa ha fet molts pocs retocs i ha mantingut el grup femení i masculí sense canviar peces. Només destaca la incorporació de la saltadora de llargada Marta Gallo.

D’altres clubs catalans que val destacar son, per exemple, el Lleida UA, amb les incorporacions de Pau Aragonés (Fent Camí Mislata), el retorn de Mar Segura (Juventud Atlética Elche), Marina Travé (CE Penedès), Theo Ruiz (CA Igualada), Roger Martínez (Agrupació), Josep Ballesteros (CA Mollet), Xavi Blavia (L’Hospitalet Atletisme), David Fort (Barça) i Hakim Hamid (CA Igualada), a més de l’andorrana Bruna LuqueYounes El Hannach abandona la disciplina del Segrià i fitxa pel Unicaja Jaén Atletismo.

El Barcelona Atletisme incorpora a Lidier Alberto Monge (CAPEX), Sergio Alastrue canvia el CG Tarragona per UA Montsià, l’UA Terrassa ha fitxat a Gina Torres, Pablo Carnero, Sergi Graciano, Enric Vila, Josep BoadaPau Marqués Albert Carreré, tot i perdre a Azuara, Benzaina i a Jordi Sánchez, que fitxa pel Jaén. Finalment, destacar la marxa de Jan Sans, un dels atletes destacats del CA Tarragona, a l’Alaior Esport, equip de les Balears.

Dos clubs amb menys pes a nivell de competicions en pista absolutes, però sí a nivell de Cros i ruta i en base, son el JA Berga i el CA Canovelles. Ambdós clubs també van presentar els seus atletes de cara a la temporada 2022. Els primers han incorporat a  Lluc CasalNur OrtegaLuís SalabellAna GuiradoPaula FabregatAlbert GarciaCarla YanguasCesc Llauradó i Josep Perales.

Marta Romance nova atleta de la JA Berga. Font club.

D’altra banda, el conjunt del Berguedà ha fitxat a Marta Romance (JAS), Sara Roca (CA Mollet), Foix MuntanerNúria Artells (Penedès) i Eva Palma (UA Barberà) pel grup femení.

Finalment, tres noms propis. Mar Vico va posar punt i final a la seva exitosa carrera atlètica per centrar-se en temes personals. Llorenç Sales va abandonar l’UA Montsià per fitxar pel Castillejo Running Team, però com ell va afirmar, “dono per acabada la meva etapa com a corredor en pista”. Finalment, el mateix Carles Castillejo deixa CA Adidas i competirà amb el club que porta el seu nom.

Son els canvis més destacats que ens ha deixat aquest mercat 2021-2022. A partir d’aquest cap de setmana, debut oficial de molts d’ells amb les seves noves samarretes. N’estarem pendents.