La PC abaixa el teló

La PC abaixa el teló

L’atletisme català ha aconseguit 68 medalles en els cinc campionats catalans de totes les categories a nivell estatal en aquesta superfície més la medalla del relleu mundialista de Bernat Erta. Fem un repàs dels 11 noms (un masculí i un femení) de cada categoria que ens han semblat més destacats. Quins són els vostres?

La Pista Coberta 2022 ha acabat. A Catalunya hem pogut gaudir de Sabadell, malgrat que no ha sigut amb la superfície que tots volíem (tot i això, no ens podem queixar tenint en compte que al final s’ha pogut desenvolupar tot). No obstant, desitgem que de cara a la propera puguem gaudir d’un tartà com toca.

A nivell de campionats estatals, la PC ens ha portat 69 medalles catalanes, curiosament amb repetició de nombre en tres d’ells, les 14 aconseguides en l’Absolut, sub20 i sub18. Dins de tots aquests campionats veiem diversos noms que han destacat per sobre dels altres. Com sempre, seria molt difícil quedar-nos amb dos, però per aquest motiu volem obrir també a la gent que pugui opinar. Nosaltres fem la llista dels 11 més destacats (dos per categoria i una ex aequo).

Categoria absoluta:

Xènia Benach

Per quin motiu? L’atleta de Vilafranca del Penedès va tenir una “relliscada” destacada en un dels moments més importants de la seva vida. A Belgrad va fer sortida nul·la en la primera ronda dels 60mt. Benach, amb més encert, podria haver tingut un desenvolupament important al campionat del món però no va poder ser així. Les llàgrimes que li vam poder veure en directe ens van colpir a tots i totes, doncs sabíem que el seu nivell, millorant dia rere dia, podria haver-la portat a fer quelcom gran. Amb tot, la destaquem perquè, després de la medalla de plata a l’absolut i la marca de 8.06s la fa ésser una de les catalanes més destacades del curs. Aquesta errada, possiblement, li servirà per créixer una barbaritat de cop.

XENIA BENACH 2022 PC
Xènia Benach al campionat de Catalunya Absolut de pista coberta 2022. Foto: Dani Meumann

Bernat Canet/ Bernat Erta

Per quin motiu? En aquesta categoria podríem haver posat més noms. Adel Mechaal o Àlex Gràcia, per mèrits propis, també podrien haver aparegut. No obstant, creiem que els dos Bernats han de compartir ex aequo el premi. L’atleta de l’Hospitalet de Llobregat mereix estar en aquesta posició. És, sens dubte, un dels velocistes catalans més destacats de la història (per marca i recorregut), i només amb 22 anys! Amb marca de 6.61s i arribant a les semifinals del mundial, Canet encara un futur prometedor, si tot li respecta. Cal destacar la lesió patida en el moment important del curs, que li va impedir fer un millor resultat a Belgrad. Erta, de la seva banda, mereix estar en aquest podi per dos motius més: un, per ser l’únic medallista català mundialista (plata en els 4×400), i segon, perquè a nivell estatal mantè el tipus (bronze en el 400mll) en una de les proves més cares de tot el circuit.

Categoria Sub23:

Sara Gallego

Per quin motiu? Aquí també podríem afegir a Marina Martínez o Aitana Radsma, però per recorregut i per mostrar-se a un nivell molt alt en una prova que, recordem, no és la seva, posarem l’atleta del Nike. La barcelonina va aconseguir l’or en el campionat Sub23, la plata en el Campionat Absolut i la mínima i millor marca de 52.82s, a més a més de dues vegades el RCAT absolut de la prova. A Belgrad, en un debut mundialista, va córrer els 400mll i el 4×400, que li va servir per guanyar més experiència. Gallego, que encara l’últim curs abans de ser absoluta, pertany a la fantàstica generació dels 2000, qui sap si l’estendard de la mateixa, i malgrat que cada cop té més focus a sobre, la seva posada en escena seriosa i plàsticament elegant deixa amb pocs dubtes que la temporada d’aire lliure als 400 tanques serà magnífica.

Àlex Gràcia

Per quin motiu? Gràcia es va convertir en campió d’Espanya absolut superant els seus amics i companys catalans Aleix Pi i Dídac Salas. La PC de l’atleta del Barça no ha sorprès a ningú, però el seu doblet (Sub23 i Absolut) fa que ara ja es tingui en compte per tothom, i podem somiar, amb els seus 5.52m, amb un saltador de perxa català en cotes més altes internacionals. La seva trajectòria està sent perfecte, doncs va superar com ningú l’any post pandèmia (la temporada anterior ja va destacar) i ha seguit l’evolució de forma sòlida. S’haurà de seguir treballant.

Categoria Sub20:

Berta Segura


Per quin motiu? Si Sara Gallego i Geena Stephens són les tòtems en els 400mll catalans, Berta Segura s’apropa a passes de gegant. L’atleta de l’Aldhara Lleida va aconseguir l’or en la prova en el Campionat Sub20 amb marca de 54.19, fregant el rècord de Gallego i amb clares opcions de baixar dels 54 a Aire Lliure i acabant 7a a nivell estatal absolut. Segura ja va competir a nivell internacional i el seu pas a Sub23 sembla que serà un dels destacats de la seva generació. A l’absolut es va quedar fora a semifinals amb 54.46, però òbviament no se li demanava més. A banda de Segura, també Clara Fernàndez podria entrar en aquest Olimp.

Berta Segura, de l’Aldhara Lleida, abans de la sortida del 400mll. Foto avancam.com / Dani Meumann

Marc Garcia

Per quin motiu? Recentment convocat per anar amb la RFEA de cara a una concentració per preparar el mundial sub20, l’atleta de l’UGE Badalona va acabar la pista coberta com a campió del 200mll sub20 i amb una excel·lent marca de 21.82, que en aquesta superfície és córrer molt. A més a més, la seva polivalència el fa més especial, doncs sembla que en els 400mll el seu nivell no decau, i fins i tot té èxit en 60mll i 100mll, proves més explosives. Certament, parlem del velocista amb més cartell a nivell català de la seva categoria, i forma part d’un grup d’atletes del conjunt badaloní que destaquen a les encara malmeses pistes Paco Águila. A banda de Garcia, cal destacar el grup de saltadors sub20 catalans, entre ells Saül Ruíz, Andrey Lavila i Marc Sala.

Categoria Sub18

Marta Mitjans

Per quin motiu? L’atleta del CA Canovelles segueix la seva excel·lent evolució que vivim des de categoria sub14. Mitjans va aconseguir l’or en els 800m Sub18 a nivell estatal. Amb 2:12.81, té la segona millor marca estatal de la categoria (només superada per Xela Martínez) i la destaquem perquè en la seva categoria, a nivell català, s’ha de veure les cares competició rere competició amb Carla Bisbal, un altre dels diamants del mig-fons. Mitjans, a més, té bons registres en 1500m i també es desenvolupa en altres superfícies, com el Cros. El seu nom seguirà sonant durant molt de temps, cal recordar que aquest era el seu debut en la categoria.

David Pérez

Per quin motiu? Creiem convenient que en aquesta llista aparegui un atleta que ha participat en proves combinades. I no és un atleta qualsevol. David Pérez Burque, del CA Manresa, va sumar l’or en el campionat sub18 en els 400mll amb marca de 48.88, baixant dels 49 per primer cop, just la mateixa setmana que disputada el Trofeu Ibèric de Combinades amb la selecció espanyola. I és que estem davant d’un atleta amb un nivell sobradament alt en moltes proves, doncs l’hem vist destacar en els 400mll, els 60mt i en el 1000m. Val a dir que encara ha de millorar d’altres proves de l’Heptatló/Decatló, però de moment existeix una confiança plena en la seva evolució. En el mateix pack podríem posar a l’atleta de l’UA Terrassa, Adrian Priego, que va superar-lo en les combinades ibèriques, tot i que després en el campionat sub18 es va quedar fora del podi.

Abraçada entre Pau Lancho i David Pérez després de 400mll. Foto Sergio Mena- avancam.com

Categoria Sub16

Noa Martínez

Per quin motiu? L’atleta de l’Agrupació Atlètica de Catalunya va acabar amb molta diferència respecte a les seves rivals a la perxa. Va ser l’únic or català femení a Sabadell i ho va fer amb solvència i amb una marca, 3.60m, que demostra que la seva evolució va per bon camí. A més a més, a Catalunya no sembla tenir rival, com es va comprovar al campionat català. La temporada que ve serà ja Sub18 i a l’Aire Lliure té l’oportunitat per anar a buscar rècords. El català, no obstant, sembla difícil, de Clara Fernàndez. A banda de Martínez, cal destacar a atletes com Queralt Vallbona i Sofia Rubio.

Noa Martínez com a campiona de Perxa Sub16. Foto RFEA

Ivan Garcia

Per quin motiu? L’atleta de l’UA Rubí, entrenat pels germans Merino (Ferran i Gerard) va ser l’únic català amb doble medalla al campionat d’Espanya. És l’atleta més ràpid català de la categoria (amb permís de Max Peula, amb mateixa marca i campió dels 300mll), els seus 7.05s a la final li van donar la medalla d’or i una marca fabulosa per encarar amb solvència l’aire lliure. Però a més a més va ser capaç de sumar la plata en llargada, amb marca de 6.67m, un temps que bé podria valdre un or si no hagués estat pels 7.03m d’Aritz Goñi. Garcia també té un futur magnífic per endavant.

BONUS TRACK: Cal fer un esment a nivell andorrà. El Principat també ha tingut actuacions destacades en aquesta Pista Coberta. Destaquem dos noms. El primer, clar, el de Pau Blasi. L’atleta del Super Amara BAT ha sigut l’escollit per representar el país durant el Campionat del Món de Belgrad, posició gairebé sempre reservada a Pol Moya en els darrers anys. Blasi va acabar 22 de 25 en el 400mll i ha fet una marca personal de 48.69. Nahuel Carabaña, rècord de 3000m, també ha sigut destacat, i amb tot plegat estem davant d’una de les millors generacions sense cap mena de dubte.

A nivell femení, Duna Viñals, de l’AA Catalunya, va ser campiona catalana sub18 i va establir un nou rècord nacional en els 400mll amb 58.38s. Lerato Pagès, en tanques, va arribar a la final dels 60mt en el Campionat d’Espanya sub18.