Un bon grapat de medalles a Salamanca

valoració positiva

Hem gaudit d’un campionat força emocionant on l’actuació catalana ha portat de Salamanca 17 medalles, 7 d’or, xifra global idèntica al campionat del 2021 per bé que millor ara en medalles d’or doncs van ser 5 el 2021 a més de que Maria Vicente no ha pogut aportar enguany al representar la Federació de Guipúscoa.

millors actuacions

Sara Gallego (CD.Nike Runing), campiona en 400m amb 53.38, rècord de Catalunya absolut que ella mateixa tenia en 54.08 i rècord dels campionats a 48 centèsimes de la mínima del Mundial indoor de Belgrad. Victòria molt solvent anant davant tota la cursa i acabant amb més d’un segon d’avantatge sobre la segona classificada.

Bernat Erta (New Balance Team), campió en 400m amb 46.44, segurament la millor marca catalana d’aquests campionats, és mínima per 2a vegada pel mundial de Belgrad, rècord dels campionats i es queda només a 5 centèsimes de la seva PB. Victòria solvent també davant Javier Sánchez (47.11). El vell rècord català de David Canal (46.00) no hauria de tardar massa en caure…

Xènia Benach (València) campiona en 60mt amb 8.13 reeditant la mínima del mundial de nou, rècord dels campionats i es queda a 3 centèsimes del seu propi rècord català. Victòria molt solvent també per 23 centèsimes. No estava del tot satisfeta donat que buscava la PB però tindrà més oportunitats començant per Ourense el proper cap de setmana.

Alex Gràcia (FCB) va guanyar en perxa amb 5.51 que és PB global (aire lliure i pista coberta) doncs tenia 4.45 i 5.42. Ens va fer patir amb el nul a 5.35 però després va guanyar amb molta solvència a Javier Fernández que es va quedar en 5.35 al primer intent.

Bernat Canet (Cornellà At) es va treure un or en 60m amb una gran marca de 6.68 PB (tenia 6.75 del 2020) que el posa líder espanyol del 2022 igualat amb Sergio López. Monné (FCB) quedaria en 4a posició, molt regular des de les sèries però li va faltar posar una marxa més a la final. En el següent vídeo veiem la semifinal amb Canet i Monné, primer i segon signant el segon i tercer millor temps de les “semis”

Completen la llista de guanyadors la Marina Martínez (New Balance Team) guanyadora en 1.500m amb 4:19.71 i Daniel Torrero (AA.Catalunya) en salt d’alçada amb 2.08 a 2 cm de la seva PB

Alex Gracia passant 5.51m al campionat d’Espanya sub23 de Salamanca 2022. Foto: Carrer Lliure
el bo i millor del campionat

Sens dubte ens quedem amb el “triplet”, el podi 100% català en 60mt femení amb Xènia Benach 8.13, Aitana Radsma (Playas) 8.36 i PB i Mireia López (CA,Tarragona) 8.39 PB. Era un podi possible però calia fer-ho realitat amb marques personals. Atenció a l’atleta del Tarragona entrenada per Álex Mancheño des de setembre del 2020, que ha passat de 8.65 a 8.39 en un any.

Arribada de la final de 60mt amb Xènia Benach, Aitana Radsma i Mireia López. Foto: Carrer Lliure

Després d’un “triplet” toca comentar un “doblet” que estava cantat en 1.500m femenins: Marina Martinez (New Balance Team) i Elia Saura (València) van protagonitzar un duel a part de la resta de competidores. La atleta entrenada per J.C.Galán, recent acreditada amb uns excel·lents 9:04.97 en 3.000m al míting internacional de Sabadell, va haver d’agafar la iniciativa però l’atleta d’Andreu Novakosky es troba com a casa seva en 800/1500m (plata a l’europeu sub20 en 1500m) i el seu canvi trencador en els darrers 150m la van portar a una victòria molt clara.

Marina Martínez i Elia Saura, or i plata en 1.500m. Foto: Carrer Lliure

En el salt d’alçada, 2 medalles: victòria de Daniel Torrero (AA.Catalunya) i plata per Núria Caballero (CA.Tarragona). Esperàvem un doblet dels germans Torrero i va anar de molt poc però Ángel, el que millor marca personal (2.16 AL i 2.13 PC) es va quedar en 2.06 en 4a posició, idèntica alçada que el 3r classificat i 2 competidors més.

Daniel Torrero passant 2.08m i aconseguint l’or al campionat d’Espanya sub23 a Salamanca 2022, Foto: Carrer Lliure

Núria Caballero feia 1.74 superant 1cm la seva PB de l’aire lliure i pista coberta. Va ser valenta intentant 1.76 (2 salts) i 1.78 al darrer salt. Una Stancev amb 1.82m va fer bons els pronòstics al guanyar l’or.

SI en el mig fons femení només es van aconseguir les medalles del “doblet” dels 1.500m, en homes s’aconseguia una sola plata en 800m. En unes semifinals molt dures, Elvin Josué Canales (L’Hospitalet At) guanyava la seva “semi” amb 1:49.96 i en una final competida fins el darrer centímetre cedia l’or davant David Carranza per 1:51.43 a 1:51.47.

Elvin Josué Canales entra en 2n lloc per 4 centèsimes en la final dels 800m. Foto: Carrer Lliure

També perdia l’or en el darrer moment, millor dit en el darrer salt del concurs, Xavier Barrubés (L’Hospitalet AT) quan Daniel Amez igualava els 7.35m del català i agafava l’or per tenir el 2n millor salt 1cm més llarg (7.29 i 7.28). Encara que amb regust amarg, molt bon resultat amb PB de pista coberta (era 7.20) donat que era el 8è millor de la llista d’inscrits segons rànquing actual.

En els 200m el blaugrana Miguel Gasch aconseguia la plata quedant 2n en la “final A” amb 21.35 PB cedint per 2 dècimes davant Ignacio Sáez. Tant ell com Adria Alfonso (Canaletes) van guanyar les “semis” amb 21.42 i 21.70 respectivament però el del Canaletes no li van servir per pujar al pòdium els 21.53 del 2n lloc de la “final B”.

En els 3000m molt bona actuació d’Adam Maijo que va disputar el campionat en tot moment al gran favorit Pol Oriach. Al final els 8:09.02 i 8:09.88 parlen de la lluita igualada.

Per acabar 2 medalles en combinades: Clara Gabaldón (AA.Catalunya) plata amb 3.739 punts, gairebé 500 punts de millora i PB en llargada (5.85m), pes (10.94) i 800m (2:31.11). Va intentar una segona medalla l’endemà en la prova individual de salt de llargada (els 6.85m li haguessin  valgut el bronze)però es va quedar en 5.65m i 6a posició.

Sortida dels 800m del pentatlò amb Clara Gabaldón pel carrer 4 i Ivet Rovira pel carrer 5

Joaquím Rodríguez (L’Hospitalet At) va aconseguir un valuós bronze en l’heptatló amb 5.494 punts que és PB (tenia 5.234). Eloi Santafé (CA.Igualada), va resultar lesionat després d’un gran inici en fer la millor marca dels participants en 60m amb 6.92 PB. Esperem que es millori i veure’l aviat a les pistes.