Tres llançadors a Leiria

Tres llançadors a Leiria

La Prèvia de la Copa d’Europa de llançaments by Jotas

Aquest cap de setmana es disputarà a Leiria (Portugal), la 21a edició de la Copa d’Europa de llançaments d’hivern. La Copa d’Europa no és una competició normal i corrent. ‘La Copa’, com bé se l’ha coneix entre el gremi de llançadors, suposa ‘la festa’ dels llançaments. La festa d’un sector que es sent orfe. És una competició on tots els llançadors disputen íntegrament tota la prova, és a dir, realitzen els 6 intents, estiguin en la posició que estiguin. Per això, ja s’organitzen en grups més reduïts.

A tot això cal sumar-li el lloc on es disputa, Leiria. És la ciutat que més vegades ha acollit aquest campionat, ja que aquesta serà la quarta edició. Hauria de ser la cinquena, però en 2020 va ser cancel·lada degut a la pandèmia. El principal culpable és Paulo Reis, entrenador nacional de l’equip de Portugal. Entrenador de figures olímpiques, entre altres, com Auriol Dongmo (vigent campiona d’Europa indoor), o Tsanko Arnaudov (medallista europeu en 2016). Si féssim una enquesta sobre quin és el lloc on preferirien llançar durant tota la vida, estic segur que la majoria de llançadors coincidiria en aquest mateix lloc. Les proves es disputaran a cavall del Centre Nacional de Lançamentos i l’estadi Dr. Magalhaes Pessoa, com cada edició.

Com no, la selecció espanyola envia una delegació menys nombrosa del que es preveu. Les mínimes, cada cop més exigents per part de la RFEA, fan que cada vegada l’equip enviat sigui de menys integrants. Pel que fa als atletes catalans, tres són els llançadors que es desplaçaran a Portugal per prendre part en aquesta festa dels llançaments.


Aquesta serà la sisena edició en la qual participi Laura Redondo (una com sub23 i cinc com absoluta). La seva millor participació fins al moment va ser el cinquè lloc del ‘grup A’, que va aconseguir a l’edició de 2013, a Castelló, amb una marca de 68.78 m. Aquesta vegada, les previsions pel que fa a la marca són millors, ja que presenta un estat de forma demolidor. 27 seran les participants i el seu lloc per rànquing de marques personals és l’11è. Per això, creiem que la seva presència en el ‘grup A’, està més que assegurada. El seu company de viatge serà el seu company d’entrenament, David Martín, que pren sortida a la seva primera Copa d’Europa. Serà en categoria sub23. A la llista de sortida figuren 16 participants, dels quals el desè en discòrdia és el nostre representant. La lluita per entrar en els 8 llocs de finalista és el gran objectiu. Esmentant en conjunt al mateix grup d’entrenament, es desplaça acompanyant els nostres dos martillistes, el seu entrenador, Luis Lizaso, designat com a entrenador cap de la delegació.

Des de Jaén, també es desplaça fins a Portugal el nostre llançador de martell Pedro José Martín Cazalilla. Aquesta serà també la seva sisena participació en aquest esdeveniment, on la seva millor participació fins al moment ha estat el bronze sub23 aconseguit a Leiria en 2014 i els 72.31m que va llançar l’any passat a Split (Croàcia). La llista de sortida es compon de 29 llançadors, dels quals el nostre llançador ocupa el lloc número 17 per rànquing.

Aquest és un esdeveniment internacional pel qual la European Athletics no presenta mínimes de participació. La RFEA estableix les seves mínimes, cada vegada més dures i exigents (desconeixem el criteri) i segueix sense imitar el model d’alguns països veïns, els quals porten equip complet, almenys per omplir cadascuna de les proves, per entrar en la competició de podi per equips. La delegació espanyola té potencial de sobres per aconseguir-ho, amb els catalans presents dins de l’equip.