Santander, terra promesa

Santander, terra promesa

Gairebé un centenar de catalans viatgen en aquests moments cap a la capital de Cantabria, on molts d’ells tenen opcions clares de medalla i d’aconseguir l’or. Una gran oportunitat per veure a magnífics atletes.

Amb molts catalans com a líders sub23 de l’any, arriba el Campionat d’Espanya a Santander, amb molt a dir i l’última oportunitat per a la gran majoria d’aconseguir una medalla o un títol aquesta temporada. Els que va a Eugene ja no hi són, per tant, faltaran algunes estrelles. Amb tot, magnífic moment per veure a un futur que ja és present entre nosaltres.

En categoria femenina, una quarantena d’atletes catalanes miraran de buscar les millors posicions. Sens dubte, donant un primer cop d’ull als inscrits, molt atents a la final dels 100 tanques. Quatre atletes entre les cinc primeres: Xènia Benach, Aitana Radsma, Mireia López i Marina Lamata. Totes elles entre les millor d’Espanya a nivell absolut i amb ganes de disputar una de les millors finals de la història.

XENIA BENACH 2022 PC
Xènia Benach al campionat de Catalunya Absolut de pista coberta 2022. Foto: Dani Meumann

En les proves de velocitat, destaquen la Laura Sabaté en el 100mll (L’Hospitalet Atletisme), l’Anna Monsó (Barça) i la Carla Español (L’Hospitalet Atletisme) en 200mll, i la Meritxell Tarragó (CA Manresa), Laia Monforte (Agrupa) i Meritxell Pajuelo (UCA) en 400mll. Totes elles ho tindran difícil però no impossible el fet de buscar podi. Primer objectiu, plantar-se a la final.

Irene Rubio serà l’única catalana al 800mll, però també amb opcions primer de final, i posteriorment de podi. En el 1500m, quelcom semblant al que viurem a les tanques. Marina Martínez arriba com a líder i gran candidata, però la segueix l’Elia Saura i una mica enrere la Laura Rodríguez (campiona catalana de milla) que miraran de buscar les zones més altes. Fins a 7 catalanes prendran part d’aquesta prova. En els 5000m només la Marina Freixa.

En 400 tanques, sense Sara Gallego, l’única atleta amb llicència catalana serà l’andorrana Bruna Luque. En el 3000 obstacles, Ghita Bahim i Irene Perales arriben amb les últimes marques de les participants. Sens dubte, una de les altres proves amb grans candidates al títol catalanes es el 10.000 marxa, amb les dues atletes de L’Hospitalet Atletisme, Mireia Urrutia i Gemma Mora en la “pole”, i Paula Juárez (UAT) i Laura Monje per darrera.

En salts, opcions clares de podi de la Núria Caballero (CA Tarragona), tercera en alçada, amb Laia Planas i Anna Pereiras també en la final. 4 catalanes també a la perxa, tot i que lluny de les primeres places. Laia Boixet, Adriana Del Haro (Laietània), Esther Dobón (L’Hospitalet Atletisme) i Marta Méndez (Canaletes) miraran de millorar les posicions actuals. Maria Vicente destaca a la llargada, acompanyada d’Andrea Florina Sabou, amb opcions al Triple, on la millor catalana es Rosa Buscà.

Clara Gabaldón al darrer campionat de Catalunya Sub23. Foto Daniel Meumann

En llançaments, Montserrat Montañés és l’única catalana en Pes i Disc, mentre que al martell també apareix inscrita, juntament amb Andrea Pascual i Irene Vega, totes elles lluny de les primeres classificades, excepte, si cap, Montañés en el martell. La prova més dominadora per les catalanes és la Javelina, on Aina Ramos parteix amb una superioritat aclaparadora respecte les seves rivals.


Finalment, cal destacar el lideratge en Heptatló de la Clara Gabaldón. L’atleta de l’Agrupació arriba com a destacada (5139 punt), tot i que haurà de suar per aconseguir el primer lloc. Ivet Rovira i Laia Passolas, ambdues del GEiEG, l’acompanyaran en l’aventura de les set proves.

De la més d’una cinquantena de nois, alguns parteixen com a favorits. És el cas, per exemple, de l’Arnau Monne. Sense Bernat Canet és el màxim favorit del 100mll, tot i que tindrà rivals de pes, amb Guillem Crespí. com el segon millor català. Al 200mll, Adrià Alfonso, finalista absolut, mirarà de fer-se amb l’or, acompanyat del seu company d’equip, Roger Ponce.

Amb la baixa d’última hora de Bernat Erta, un altre català, Oriol Calsina, té moltes opcions de podi, seguit d’Ivan Azuara, en una prova amb 5 catalans. En el mig-fons, Èric Guzman, Raúl Villalonga i Josué Canales tenen opcions de podi, i en el 1500m, Adam Maijó, líder, provarà de fer doblet amb el 5000m, tot i que els dos atletes del Cornellà Atlètic, Jan Badia i Biel Salas, en un gran estat, miraran de posar les coses difícils.

Adria Alfonso guanya la semifinal del campionat d’Espanya Sub23 a Salamanca 2022. Foto: Carrer Lliure

En les tanques, paper destacat d’en Joan Moreno, líder de l’any al 400t. L’atleta de l’Hospitalet Atletisme tindrà Àlex Valverde un rival de pes. En el 110t, Yassir El Boussettaoui té opcions d’estar en la part alta, amb un Eloi Santafé que també mirarà d’estar a la final per buscar medalla. En el 3000 obstacles el sempre perillós Marc Fernàndez.

En els salts, els germans Torrero buscaran opcions de podi, liderant l’alçada, amb Héctor Ramos amb opcions reals (2.06m). En salt de Perxa, Àlex Gràcia sembla el gran candidat. El campió absolut PC té 5.55m de marca i el segueixen més distants Artur Coll i Theo Ruiz. En Llargada només un atleta, Aitor Caldito, ningú al Triple.

En llançaments només trobem a l’Iker Vaqué al Pes i Disc, mentre que en el Martell tenim com a líder David Martín, que sembla ben decidit a buscar el títol. En Javelina 4 atletes, en Pau Rodríguez, l’Arnau Ribé, en Harsh Massana i en Roger Mogas. Íker Martín, Gerard Merino i David Muñoz seran els tres paladins del Decatló, amb opcions d’aproximar-se a podi. Només dos marxadors al 10.000: Joaquim Rico i Mario Bassas.

Adam Maijó campió Sub23. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Dissabte i diumenge viurem quatre jornades intenses, amb molts podis catalans i amb clares opcions de marques millorades, en una pista, les noves instal·lacions de Santander (amb un tartà estrenat fa poc) que promet fortes emocions.

41 noies