Santacreu a Jerusalem

L’atleta de la JA Sabadell va guanyar l’única medalla individual catalana al Campionat d’Europa Sub18. Martina Zunino bronze en el relleu. Grans actuacions de David Pérez i Júlia Suárez

La delegació espanyola va acabar cinquena en el medaller de Jerusalem. Segons expliquen, l’actuació dels atletes va ser de “menys a més”. A nivell de medalles, potser sí. Però potser, un campionat Sub18, encara és d’aquells moments on prepondera el fet de tenir una primera experiència (europea), de progressar i de passar a la final per gaudir del camí. Les medalles? Importants, òbviament. Però potser el camí determina més l’actuació que no pas el medaller final.

Dit això, l’actuació catalana fou més que destacada, amb posicions que en un principi semblaven difícils, amb atletes amb un futur brillant. Podríem destacar-ne a molts. Per exemple, el manresà David Pérez, 4rt en la final d’uns 400 tanques en un europeu, no és pas poca cosa, ans al contrari. L’atleta va córrer tres curses molt bones, amb 53.94 a les heats, 52.70 a semifinals i 51.97 a la final, convertint-se en el 4rt millor atleta europeu, a tocar de les medalles. Sens dubte, malgrat marxar sense metall, pot estar content de tot el que ha aconseguit.

David Pérez amb l’entrenadora Eulàlia Torrescasana. Foto CAM

Durant el matí de l’últim dia vam tenir l’única medalla individual catalana. Sofia Santacreu, una marxadora amb una projecció enorme, va aconseguir l’or en els 5000 marxa amb un temps de 22:46.32, una excel·lent marca que la converteix en un relleu natural de les marxadores que actualment ocupen les posicions capdavanteres a nivell català. Falta molt, però aquesta primera medalla catalana en un europeu sub18 en la prova fa presagiar un gran futur. També per la seva companya Júlia Suárez, del CA Tarragona, amb una gens menyspreable 6a posició, amb un temps de 23:55.04, un minut i escaig per sobre, una gran experiència per l’atleta tarragonina.

També recordarà sempre aquest campionat l’atleta del Muntanyenc Martina Zunino. Va començar amb la seva prova, els 400 tanques, i no va poder passar la classificació, acabant 4a de la primera sèrie amb 1:02.62, també propera a passar a semifinals. No obstant, revàlida a la pista, corrent el relleu 4×100-200-300-400 a semifinals i posteriorment veient com el grup aconseguia el bronze. Medalla també per l’atleta.

Un futur magnífic també per la Daniela Fernàndez. La llançadora olesana va participar en dues proves. Si bé en el Pes no va poder passar a la final, en el Disc, la seva prova, ho va fer amb solvència i va arribar a una final que, de bones a primeres, partia amb opcions de tot. Això sí, per aconseguir medalles s’havia de superar la seva PB i superar els 46 metres. A la final, 43.80, amb 44.60 a les semifinals.

També un altre manresà, Martí Serra, recordarà aquest campionat sub18. 6è a la final amb 4.85m, un cas semblant a Daniela Fernàndez: per aconseguir medalles s’havia d’estar en els 5 metres. Amb tot, Serra no trigarà en aconseguir aquest objectiu, amb una dinàmica ascendent molt positiva. En les heats, 4.75m. Una nova fornada d’atletes del CAM.

Els mig-fons català està ben cobert en Sub18, malgrat que potser s’esperava quelcom més, val a dir que les curses on es van veure Marta Mitjans i Merem Gabriel van ser dures i molt tàctiques. L’atleta del CA Canovelles, que ve de superar diversos rècords aquest curs, va passar a la final dels 800m en segona posició, amb temps de 2:09.87. També això donava a entendre que a la final hi haurien moltes opcions. No obstant, acabaria 7a posició amb 2:12.06. Queda clar que el seu marge és molt més gran.

Marta Mitjans a la final dels 800m. Foto RFEA/ Miguelez Team

Gabriel, de la seva banda, va acabar 10a en els 3000m amb temps de 10:06.18. També les places capdavanteres es situaven en un sub10, quelcom que l’atleta de la JAS podia fer perfectament. No obstant, tampoc va ser la cursa més còmoda per a ella, i en campionats internacionals s’han d’executar curses perfectes. No obstant, magnífica temporada per a una atleta amb l’objectiu clar d’arribar a Jerusalem.

Finalment, 10a posició a la final per Aleix Camats, l’atleta del CA Igualada, amb marca de 52.58m. A les semifinals, 53.13m i classificació in extremis. Era l’objectiu i un cop a la final el més important era gaudir del camí per un atleta que domina a Catalunya aquesta prova amb mà de ferro. D’altra banda, també bona actuació de l’atleta del Muntanyenc Elda Romeva, que va passar a la final de Triple amb 12.36m i allà va millorar amb 12.38m, acabant 10a i gens lluny de la seva marca personal.

10 atletes catalans que tornen a casa amb moltes experiències viscudes i amb la mirada posada en el futur. Bones valoracions dels seus tècnics, en un últim mes molt exigent per a ells. Ara, per a la gran majoria, merescudes vacances per desconnectar i mirar la propera temporada amb optimisme.