Roger Roca baixa als 50km

Roger Roca baixa als 50km

Sotillo de la Adrada (Àvila) serà el proper dissabte 8 d’octubre la capital europea de l’ultrafons, amb la celebració del 1er Campionat d’Europa IAU de 50km. L’atletisme català havia d’estar representat per 3 atletes que eren Bàrbara Ramon, Roger Roca i Carles Montllor. Malauradament la RFEA ha comunicat que Roger Roca causa baixa a conseqüència d’una infecció.

L’igualadí Roger Roca, que s’havia guanyat aquesta internacionalitat al Campionat d’Espanya de 50km al 2021 a Santander, amb un 4at lloc i una marca de 2:56:20, és tot un referent de l’atletisme català. Parlar d’ell és fer-ho també de la història del fons català, atleta del ’78 ha viscut possiblement l’època de més nivell del fons a casa nostra. Ha compartit generació amb atletes de la talla de Reyes Estevez, Carles Castillejo, José Ríos, Nacho Cáceres, Ayad Lamdassem, José Luis Blanco, Adrià Garcia, i Ricard Fernàndez per citar-ne alguns. Tot i això, Roger Roger s’ha proclamat Campió de Catalunya absolut en nombroses ocasions i distàncies, de 5.000m al 2004, en marató al 2009 i 2017 i en mitja marató és el clar dominador amb 6 títols aconseguits entre el 2002 i 2012.

Roger Roca (dorsal 9) a la 1/2 Marató de Granollers 2006. Foto. ig rogerrocad

Tot i l’extens historial atlètic, el seu major èxit esportiu l’aconseguia al duatló, esport que va practicar diverses temporades, i a on aconseguia proclamar-se Campió del Món a l’any 2011 a Gijón. Pel que fa a marques personals atlètiques, 8:11.84, 14:05.95 i 29:13.27, en 3.000, 5.000 i 10.000m respectivament. I en ruta on s’ha prodigat durant molts anys, guanyant un gran nombre de proves del calendari català, 29:16 en 10km a la Sant Silvestre de Barcelona, 1:03:57 a la Mitja Marató de Granollers i 2:16:32 a la Marató de Barcelona. En marató amb 3 marques de 2:16, es va quedar a un pas d’una marca d’un nivell superior, que li hagués obert les portes d’un campionat internacional.

Roger Roca al Jocs Mundials 2013 a Cali. Foto. ig rogerrocad

Al juliol del 2016 després de més de 20 anys vinculat a l’esport de competició, en Roger Roca deia adeu al professionalisme amb el següent missatge publicat al seu compte de Instagram:

Un día soñé ser Campeón del Mundo y lo logré.
Hoy, después de más de veinte años dedicándome a hacer de mi sueño mi profesión, digo ADIÓS.
Lo hago porque mi cuerpo está cansado, ha superado mil batallas y ya no quiere más sufrimiento.
Lo hago con el ego más que cubierto por todas mis victorias.
Lo hago con el convencimiento que el deporte ha sido mi mejor escuela y que después de este largo camino soy mejor persona.


Roger Roca comunica l’adeu a l’esport porfessional Foto: IG rogerrocad

Tot i que comentava que seguiria corrent, doncs no podria viure sense fer-ho, però que quan es posés un dorsal seria sense la pressió de lluitar per la victòria. Un any després, l’atleta igualadí com a esportista global presentava el llibre “Camí cap a un somni” de Cossetània Edicions.

“Camí cap a un somni” per Roger Roca

Als darrers anys Roger Roca, entre d’altres tasques, compagina la direcció tècnica de la Cursa dels Bombers de Barcelona, amb les funcions de llebre d’atletes femenines en maratons de gran rellevància. Guiant entre d’altres a Marta Galimany a la majoria de curses en ruta que ha disputat, com pot ser la Marató de Sevilla 2022 on l’atleta de Valls entrava a meta en 2:27:51, o també a la darrera Cursa dels Nassos amb marca personal per ella de 32:29.

Roger Roca i Marta Galimany a Marató Sevilla 2022 Foto: Estadiodeportivo

De ben segur que en el futur Roger Roca disposarà d’una nova oportunitat que compensi aquest contratemps.

Foto de Capçalera: Susana Alonso (IG @susafly)