Retorn a les competicions

Retorn a les competicions

Combinades, Trail, Universitari… Catalunya torna a omplir-se d’atletisme per l’inici de l’últim gran trimestre

Queden tres mesos de competició. Si mirem que passa per aquestes dates al juliol, estarem acabant el Mundial d’Eugene. Cert, encara restarà l’Europeu a finals d’agost però, per dir-ho d’aquesta forma, l’atletisme aire lliure 2022 acabarà amb la gran cita de l’any. Ara bé, a nivell local, tot es decidirà en menys de dos mesos.

A partir d’aquí, un cop finalitzat el Campionat de Clubs català i passada la Setmana Santa (època de concentracions, stage i descans a parts iguals), tornen els campionats i les proves interessants. En dues setmanes arriben els Campionats de Clubs d’Espanya (Liga Iberdrola i Joma), però abans es decidiran diverses coses, campionats que poden servir a molts atletes per pujar a diversos podis.

Abans de parlar de campionats, s’ha de comentar que aquest cap de setmana (23-24) comencen els controls de promoció aire lliure per obtenir les mínimes o les marques pels campionats de Catalunya. Així, Cornellà (Sub10-12) i Sabadell (Sub14-16) seran les seus dels primers controls el dia de Sant Jordi. El mateix dia, a l’Estadi Serrahima, veure els primers controls Sub18-20.

Primer de tot, a nivell de campionats, destacarem el de Catalunya de Proves Combinades. En altres anys, per pandèmia o bé per calendari, se li ha donat menys importància en dates curioses, o bé coincidint-lo amb l’Absolut. Aquest cop arriba, si bé és cert que aviat, però en les dates força comunes, i amb el protagonisme gairebé únic en pista.

Uns 60 atletes de Sub18 a Absolut hi participaran, amb molta igualtat en gairebé totes les categories. A nivell femení, destaquem la categoria sub23 (que també buscaran medalla absoluta) amb la participació de Clara Gabaldón, Mireia López, Alba Martínez o Ivet Rovira, amb avantatge per sobre de la categoria absoluta, on no hi són presents ja Mar Vico o Paula López o sense Èlia Rovira. En categoria sub20 destaquen Anna Tuñón o Ona Martínez i en Sub18 Núria Moix i Georgina Serra, les dues líders del pentatló PC.

A nivell masculí succeeix quelcom semblant. La categoria Sub23 està farcida dels grans candidats. Eloi Santafé, Iker Martín, Joaquim Rodríguez o Gerard Merino seran els qui es jugaran els dos podis. A nivell absolut, l’actual campió Jesús Castillo, aquest any, un esglaó per sota (però sempre competitiu) i Ferran Merino i Pol Vila, també candidats al podi sènior. En Sub20 destaca per sobre de tots Pol Ferrer, i en Sub18, davant la baixa dels tres primers, David Pérez, Adrian Priego i Biel Cirujeda, Lucas Expósito i Marc Meya seran els candidats.


Cal destacar que el mateix cap de setmana es decidirà també els campions i campiones de Proves Combinades de Sub12 a Sub16, a l’estadi Serrahima.

A més a més, a Lleida, viurem el Campionat de Catalunya Universitari. Fa molts anys que les pistes de la capital del Segrià acullen les proves on les diferents universitats catalanes es juguen una classificació individual (podis de cada prova) i una col·lectiva. A 9.30h es donarà el tret de sortida i a priori s’allargarà fins a 15.15h del migdia. Entre avui i demà sortirà la llista d’inscrits. La tònica general en anys anteriors han sigut una participació més aviat minsa representant les universitats, tot i que sempre hem viscut proves de nivell amb atletes que busquen sumar un or representant els colors universitaris.

Finalment, destaquem, durant el diumenge 24 d’abril, el Campionat de Trail de Promoció, que es disputarà a Canovelles. Bona presència d’atletes Sub14 i Sub16 a nivell masculí i femení. Certament, a nivell Sub20 i Sub18 la participació és més baixa. L’equip local, el CA Canovelles, i el JA Berga, equip amb molta tradició de trail i cros, presenten un equip de nivell per buscar les millors classificacions possibles, destacant també equips com el CA Vic o el CE Penedès.

A banda de campionats, tindrem, a Cambrils (dissabte) la 8a trobada Catalunya Meridional- Guipúscoa, amb proves en pista de totes les categories, i a Terrassa, la primera jornada del Triangular del Vallès, amb UAT, UAR i Muntanyenc, disputant proves de promoció.

A nivell estatal, es disputaran dues proves del calendari Trail i Ultra Trail. A Penyagolosa (València) es viurà el Campionat d’Espanya d’Ultratrail, amb la presència d’atletes com Andreu Simón, Abel Carretero, Mònica Vives o Silvia Puigarnau. A Santa Maria de Guia (Gran Canaria) es disputarà el Campionat de Trail Màster, amb la presència d’atletes catalans/es, com Judith Artigas, Judith Cinca o Óscar Cabeza.

Finalment, destaquem una prova més. La primera, la 42a Cursa del Corte Inglés el diumenge 24, una de les més mítiques a Barcelona, amb més de 21.000 corredors presents, amb nou recorregut, amb inici a Maria Cristina i finalització a la Plaça Catalunya.