El Ciutat de Barcelona arribava per primer cop sota el mandat de la nova Junta Directiva. Es van copsar millores i un bon ambient, amb pluja inclosa. Retamal, Bestué o Marqués, noms a destacar.
És una de les últimes proves absolutes del curs en pista amb atletes de casa nostra. De fet, en nou dies comença el Mundial a Eugene i allà tindrem tots els focus posats. Però molts atletes van tancar temporada ahir (o ho faran al llarg d’aquesta setmana). A l’Estadi Serrahima vam viure un bon Meeting amb noms de nivell i un ampli ventall d’atletes internacionals d’altres països. No van aconseguir marques excepcionals però van donar espectacle.
És d’agrair, per exemple, veure la grada gairebé plena, més mitjans de comunicació que en d’altres vegades i algun mitjà gràfic més, la presència d’streaming, d’un speaker jove i amb idea del que explicava, una proposta logística important de diferents membres de la Junta de la FCA i amb l’staff tècnic present a l’arribada, i alguns i algunes atletes no presents a la pista que sí participaven, per exemple de l’entrega de premis.
Òbviament, hi hauran coses a millorar (i això ho deu saber la mateixa Junta), amb tot, cal tenir en compte que era el primer organitzat pels guanyadors ara fa cent dies i escaig. Entre els assistents es parlava si el nivell en pista es podia incrementar. És així? Possiblement, amb tot, anem a veure el més destacat.
Per començar, els de casa. Pol Retamal i Jaël Bestué van mostrar un nivell espectacular. L’atleta de Vilafranca arriba després de la polèmica no convocatòria individual pel Mundial d’Eugene. La seva marca en el 200mll convidava a que pogués anar a Eugene (relleu a banda) amb el cartell d’estrella de la delegació espanyola. Ahir, en el 100mll, ho va demostrar, guanyant amb 10.31s i marca personal (de les poques que es van veure).
D’altra banda, Bestué continua lluitant per baixar dels 23 segons al 200mll. Ahir, de nou, es va quedar força a tocar, amb 23.10 i una bona projecció en cursa, davant de la neerlandesa Leonie Van Vliet (23.44) i atletes com Alba Borrero o Cristina Lara. L’atleta santcugatenca té encara per endavant un procés que la pot portar a aconseguir la marca desitjada.
Excel·lent cursa en els 1500m final A. L’atleta segoviana Águeda Marqués es va imposar amb un temps de 4:09.55, davant de les seves perseguidores, la italiana Marta Zenoni (4:11.11) i la polonesa Klaudia Kazimierska (4:11.34), amb la catalana Naima Aït Alibou (6a 4:14.75) com la millor classificada. Elia Saura seria 13a amb 4:21.91.
També voldríem destacar els 800m. A nivell masculí, el marroquí Oussama Nabil va guanyar amb temps d’1:46.47, en un final excitant amb l’italià Francesco Conti. L’andorrà Pol Moya segueix amb el seu excel·lent nivell, 4rt amb 1:47.68, per darrere d’una de les estrelles, el bosnià Amel Tuka. El primer català va ser Èric Guzman (1:48.32). La femenina va ser un intens duel entre Lucia Pinacchio i Marina Martínez, amb victòria per la primera (2:02.60) davant la maresmenca (2:02.88).
En el 1500m masculí, la victòria va ser pel belga Jochem Vermeulen, amb 3:40.16, amb Abdessamad Oukhelfen 3r (3:40.45) i Adam Maijó 6è (3:41.35), una de les estrelles que veurem a Santander en el sub23. La nota destacada de la prova va ser el rècord del mon aconseguit per Yassine Ouhdadi, amb marca de 3:47.68, en categoria T13 adaptada, èxit de l’atleta de L’Hospitalet Atletisme.
Per tancar el que va passar a la pista, cinc noms més: el primer, Pau Fradera, que va guanyar la seva primera cursa màster (un 200mll a 21.41). El segon, Ibrahim Chakir, l’obstaculista (abans amb llicència catalana) que va obtenir marca de 8:27.52 (que suposaria una mínima mundialista). Els últims, una arribada preciosa entre Pol Belinchón i Julio César Brito en els 400mll (48.49 i 48.52), tots dos amb un futur espectacular. Finalment, destacar l’atleta del CA Tarragona, Clàudia Mir, amb MMP al 400mll (59.20m) i rècord del club tarragoní.
Fora de la pista, destacar que Laura Redondo, que venia de guanyar l’or als Jocs del Mediterrani, no va tenir sort en el llançament de martell, on només va executar-ne un, després de veure com el seu concurs coincidia amb la tempesta que va caure durant una estona. 67.34m, en un concurs guanyat per l’hongaresa Reka Gyuratz (68.51m). En Perxa, victòria de la basca Maialen Axpe amb marca de 4.30m. En Javelina, MMT d’Arantza Moreno, 58.63m per l’atleta del Barça.
En el Pes masculí, sempre és interessant veure els duels catalans, aquest cas, i com és normal aquesta temporada, amb victòria per Jotas Ortega (17.00m), malgrat que el concurs el va guanyar el balear Jose Ángel Pinedo (18.33m). Una de les millors marques del dia la vam veure a llargada, on el Jamaicà Shawn Thompson saltava 8.01m en el fossar barceloní (tot i que amb vent il·legal de 2.3). A l’alçada, victòria xinesa de Guobiao Wu, amb marca de 2.18m. Héctor Ramos, del CA Igualada, primer català i amb marca personal, 2.08m.
Aquest meeting, com dèiem, amb bona presència de públic a la grada, obre una nova etapa pel que fa a les proves internacionals a Barcelona, amb l’objectiu de potenciar l’interès i que més atletes destacats vinguin. De moment, certament, el nivell el van donar els de casa (amb coses puntuals), no vam veure atletes africans a la mitja distància, però està clar que s’ha de tenir en compte, cada temporada, les circumstàncies conjunturals. El Mundial d’Eugene està al caure i molts atletes estan ja centrats en Oregon. Amb tot, és un Meeting que va posar la primera pedra per veure atletisme atractiu i de qualitat.