Mollerussa enalteix als clubs

Mollerussa enalteix als clubs

Èxit de l’AA Xafatolls en l’organització del Cros de Mollerussa i a la vegada Campionat de Catalunya de Cros per clubs. JAB-Berga i AA Xafatolls van aconseguir el títol absolut, en categoria femenina i masculina respectivament, mentre que el triomf individual va ser per Mireia Guarner i Artur Bossy.

L’èxit organitzatiu, per diversos motius que més tard comentarem, no va portar de la mà un èxit en participació. La cursa absoluta femenina va tenir una participació de només 31 atletes, 24 absolutes, més 7 de categoria sub23. Absència de Douae Ouboukir que optava per córrer el dia abans el Tast de la Mitja. De sortida ràpidament es va formar un grup amb les atletes favorites, Mireia Guarner (CA Manresa), Laia Andreu (CA Vic) que tenia reservat el dorsal nº 1, Marina Freixa (AA Catalunya) i Marta Romance (JAB-Berga). Ja a la 3a de les 4 voltes totals, Mireia Guarner decidia iniciar cursa en solitari i posava terra de pel mig amb la seves rivals, per fer-se amb la victòria del Cros Memorial Ignasi Culleré.

Cursa femenina sènior i Sub23 Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

Per darrere d’ella i guanyadora en categoria Sub23 Marina Feixa, gairebé a 1’, era 2ª Sub 23 Marta Romance, i molt a prop d’ella entrava Laia Andreu que seria 2ª sènior. A la classificació per clubs el JAB-Berga es feia amb el Campionat per 1a vegada a la història, amb un equip format per Marta Romance, Núria Artells, Núria Cascante i Vanesa Chirveches, sent 8 les atletes del club arribades a meta. El 2º lloc seria pel CA Vic amb Laia Andreu, Marta Sánchez, Anna Palarés i Lourdes Rovira, i el 3er pel CA Granollers, el club local AA Xafatolls seria 4at. Els 4 equips han obtingut plaça pel Campionat d’Espanya a disputar a Atapuerca (Burgos) el proper 13 de novembre. El Campionat de Clubs en categoria Sub23 va quedar desert al no presentar equip cap club català.

Mireia Guarner i Marina Freixa al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

En categoria masculina es presentaven a la línia de sortida 93 atletes, 24 d’ells en categoria Sub23. Un dels màxims favorits, en Artur Bossy (Castillejo Running Team) amb el handicap d’haver corregut el dia anterior la cursa de 10km El Tast de La Mitja sent 8è amb 30:03. Tret de sortida i a córrer, ja als primers metres es formava un valuós grup de cap amb el propi Bossy, l’ídol local Xavier Badia, Albert Ollé (CA Olesa) i el triatleta Genís Grau, que sempre desperta expectació pel rendiment que pot tenir en el terreny atlètic. Per darrere, ja es veia clarament que el club local AA Xafatolls es podia fer amb el campionat, ja que portava 4 dels seus homes entre els 15 primers.

Carles Castillejo amb Juan Carlos Galán al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

Emulant la tàctica de Guarner, en Artur Bossy també obria gas a la part final de la cursa per desfer-se dels companys de cursa. Amb un temps de 23:23 l’atleta del Castillejo Running Team aconseguia la victòria individual del cros, i d’aquesta manera es treia el mal sabor de boca de la Mitja Marató de València on el resultat no va ser el desitjat. A 30” entrava en 2º lloc en Xavier Badia que seria la punta de llança del potent AA Xafatolls, en Albert Ollé (CA Olesa) completava el podi.

Artur Bossy al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

A la classificació per clubs el AA Xafatolls feia història al inscriure per 1er cop el seu nom a l’historial de Campions de Catalunya per clubs. Amb només 32 punts i un equip format per Badia, Ricard Pastó 7è, Aleix Sierra 9è, Jordi Alsina tancant en el lloc 14è, Roger Estradé seria 19è. A una distància considerable, amb 78 punts seria 2º el Castillejo Running Team, amb Artur Bossy, Llorenç Sales, Carles Castillejo i Salvador Marquez. I completant el podi, en 3er lloc amb 85 punts el JAB-Berga amb Genís Grau que era 4at, Josep Maria Arnal, Víctor Aguilera i Oscar Rodríguez. Només els 2 primers equips tenen plaça confirmada per l’estatal de clubs, quedant el JAB Berga com a reserva. Un total de 12 clubs van composar la classificació final.

Podi absolut masculí al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

En categoria Sub23 els més ràpids serien en Pau Orive (Cornellà Atlètic), Yassine Bendada (Aldahara Lleida UA) i Eric Guzman (New Balance Team). Mentre que a la classificació per clubs el CE Universitari es feia amb el Campionat per 2º any consecutiu amb els atletes Tomàs Revilla, Joan Bru, Ernest Cotonat i Pau Salomó. El podi quedaria incomplert al no haver cap altre club amb 4 atletes a meta.

CE Universitari campió Sub23 al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

En categoria Sub20 masculina, el CE Universitari també aconseguia fer-se amb el Campionat, en aquest cas allargant una hegemonia que va començar al 2019 a Vic. Gran actuació del club barceloní, amb un bloc molt compacte amb 58 punts, Ot Goméz 10è, Pau Mora 14è, Josep Salomon 15è i Mathias Deldique 19è. El CE Universitari aposta fort pels campionats de cros per clubs obtenint bons resultats, el diumenge anterior el seu equip absolut quedava Subcampió de Catalunya per relleus, classificant-se també per l’estatal.

Podi Sub20 masculí Foto: Club Esportiu Universitari

La UA Terrassa seria 2º amb 98 punts i el CA Granollers 3er amb 101 punts. Tots 3 clubs tenen plaça per a competir al Campionat Estatal. El podi individual va ser de molt nivell, Aleix Vives (FACVAC Valls) es feia amb el triomf, 2º Roger Súria (CA Igualada) i 3er Pol Seriñana (FC Barcelona). Aquesta cursa de categoria Sub20 i les d’edats inferiors ja formen part del Gran Premi Català de Cros, puntuable per conformar la Selecció Catalana que competeixi al Cros d’Elgoibar.

Aleix Vives, Roger Suria i Pol Seriñana al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

En Sub20 femenina es repeteix la mala notícia de la Sub23, el títol quedava desert al no haver cap club amb 4 atletes, fet que en 36 anys de història només havia succeït en 1 ocasió, a l’edició de 2012. Només 7 atletes va participar al cros, el podi individual estaria format per Àmbar Tomàs (JA Sabadell), Andrea Alemany (Aldahara Lleida UA) i Ona Patxot (JA Sabadell).


Ámbar Tomas Sub20 Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

En categoria Sub18 ja entrem en unes edats on la participació és força superior, la cursa femenina es presentava molt interessant i així ho va ser, és una categoria amb un bon reguitzell d’atletes que ja estan rendint a un gran nivell. Marwa El Khouya Ali (Aldahra Lleida UA) es feia amb la victòria, 2a Marta Mitjans (CA Canovelles) i 3a Maria Taggi (CA Cambrils), Carla Bisbal i Merem Gabriel que en 1a instància estaven al capdavant no finalitzarien el cros, Bemnet Vidal només seria 16a. El CA Canovelles guanyava el Campionat de Clubs de manera aclaparadora amb només 35 punts, per 108 de la UA Barberà que seria subcambió, el CA Castellar 3er amb només 1 punt més.

Cursa Sub18-Sub20 Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

A la cursa Sub18 masculina, l’Avinent Manresa guanyava el Campionat amb només 51 punts, empatats a 119 punts el FC Barcelona, que tancava 1er, seria 2º i el CA Granollers 3er. El podi de la cursa seria per Gonçalo Sousa (JAB-Berga) 1er, Cesc Boix (Escatxics Agramunt) 2on i Aniol Clavell (CA Granollers) 3er. A la cursa Sub16 masculina el domini el va exercir el FC Barcelona fent-se amb el títol amb només 26 punts, els seus 4 homes eren 3er, 4at, 5è i 14è. Subcampió el CA Mollet i el 3er lloc pel CA Terres de Ponent. Bakr el Asri (CA Lloret-La Selva) guanyava la cursa seguit de prop per Pere Mas (CA Terres de Ponent), 3er el blaugrana Albert Alsina.

Equip Sub18 Avinent Manresa Foto: CA Manresa

A la Sub16 femenina, podi de clubs per CA Terres de Ponent, CA Vic i FACVAC Valls, i individual per Marta Gutiérrez (FACVAC Valls), Amira Benmerzouk (CA Vila-Seca) i Aina Padró (CA Laietània). En Sub14 masculí el CE Penedès, que havia acaronat el podi en altres categories, es feia amb el Campionat avantatjant en 5 punts al FC Barcelona que seria 2º, 3er el CA Terres de Ponent. El CA Canovelles repetia victòria en Sub14 femení, JAB-Berga es feia amb el subcampionat i el FC Barcelona pujava al 3er calaix del podi.

Podi Sub14 masculí Camp. Català Cros Clubs. Foto: CA Terres de Ponent

El CA Mollet amb 68 punts pujava novament al podi, en aquest cas com a Campió en categoria Sub12 masculina, amb només 2 punts més seria 2º el CA Granollers i 3er l’Avinent Manresa. A la cursa femenina el CA Mollet repetia al podi, en aquest cas com a Subcampió, el CA Terres de Ponent es feia amb el títol, mentre que el 3er lloc requeia en el Cornellà Atlètic. Finalitzem el repàs amb els més menuts del Campionat les atletes de categoria Sub10, on trobem el podi més ajustat de tota la matinal, el CE Penedès es proclamava Campió amb 36 punts, per 38 del CA Avinent Manresa subcampió i 40 del CA Igualada que seria 3er. A la cursa masculina el títol seria pel CA Avinent Manresa, el subcampionat pel CA Gavà i el 3er lloc pel Cornellà Atlètic.

Cursa Sub12 femenina al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

A banda del programa del Campionat de Catalunya de Clubs a darrera hora es va celebrar curses de promoció per “joves” atletes des de P2 (50m) fins a Sub8 (600m).

El mateix diumenge van tenir lloc els campionats autonòmics de clubs de la majoria de federacions autonòmiques. Amb bons resultats van participar Èlia Saura (València CA) i Lahcen Ait Alibou (CA Fent Camí) en el valencià i Abdenasser Oukhelfen (Unicaja Jaén) a l’andalús.

Equip València CA al Campionat Valencià Foto: IG Runcaf

Per part de la Federació Catalana d’Atletisme ja s’ha publicat la relació de clubs amb dret a participar al Campionat Estatal de Cros per clubs i també els que ocupen plaça de reserva, que es queden a l’espera de les baixes que pugui haver tant de clubs catalans com d’altres autonomies.

Enllaç als resultats del Campionat de Catalunya de Cros per clubs.

Veient que a la nova data imposada per la RFEA a finals d’octubre la participació d’aquest Campionat de Cros per Clubs és força inferior que a la data tradicional de finals de gener, esperem que es prenguin les mesures oportunes per tal de no seguir perjudicant aquesta disciplina atlètica, ja de per si debilitada als darrers anys, davant la forta competència que arriba des de les curses en ruta i del trail, que cada cop està agafant més rellevància. Sembla evident, que a cap atleta li agrada afrontar un Campionat sent la 1a prova que disputa a la temporada.

Xavier Badia (AA Xafatolls) Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann