Líders catalans 2022

Líders catalans 2022

el millor i La MILLOR atleta DE CADA PROVA

A punt d’acabar la temporada 2022 i quan només els rànquings poden patir alguna modificació en les proves de ruta, presentem en quina situació estan els atletes i les atletes que lideren el rànquing català 2022 de cada prova a 15 de novembre: lloc que ocupen al rànquing espanyol (SB 2022), europeu (EU) i mundial (MON) així com els punts en la taula hongaresa (PUNTS) que representa la seva millor marca. Hem considerat només els atletes amb llicència de la FCA, no atletes nascuts a Catalunya però que representen a altres Comunitats de l’Estat.

En la taula estadística hem distingit en color vermell tots els 1rs llocs del rànquing espanyol, els top-10 a Europa i els top-20 del “top-list” mundial.

líders femenines

per una millor visualització de la taula des d’un telèfon mòbil, posar-lo en posició horitzontal

una ullada al quadre femení

Destaca clarament la marxadora Raquel González (FC Barcelona) que encara que no lidera el rànquing espanyol (2a darrera María Pérez) és la millor classificada a Europa (5a) i al món (8a) gràcies als 2:42:27 del campionat del món a Eugene on va ser 5a. Recordem que va ser sotscampiona d’Europa a Munic. La seva marca també és la millor puntuada a la taula hongaresa amb 1.214 punts, l’única que passa dels 1200.

Rauel González va ser l’única atleta catalana medallista a Munic. Foto: Dani Meumann / Sportmedia

Altres atletes punteres del 2022:

Sara Gallego (CD Nike), líder destacada estatal, 7a d’Europa i 17a del món amb els 54.34 en 400mt que va ser rècord d’Espanya en el campionat d’Espanya a Nerja.

Laura Redondo (FC Barcelona) és el gran valor català dels llançaments amb els seus 72.00 en martell de gran valor internacional que la fan líder indiscutible del rànquing espanyol, 15a europea i 27a mundial.

Esther Guerrero (New Balance) tot i la lesió que la va apartar dels campionats d’Espanya, del mundial i de l’europeu, va arribar a fer 4:05.03 mig lesionada. És la 3a millor marca segons la taula de puntuació i la situa 2a al rànquing estatal darrera Marta Pérez, 23a europea i 64 mundial.

Jaël Bestué (FC Barcelona) és la “reina” catalana de la velocitat pura, líder en 100m i 200m. Lleugerament millor en 100m amb 11.19 (1.0) que la posen 2a del rànquing estatal, 13a europea i 89 mundial.

Marta Galimany (CA Adidas) és la “reina” del fons liderant el rànquing estatal en mitja marató i marató. Inexplicablement la marca en mitja marató de Meritxell Soler (Av.Manresa) de 1:10:36 equivalent a 1.117 punts, no consta,de moment,com a marca homologada per la WA i no apareix al “top list” de l’organisme referent per fer l’article.

Excelents els 2:27:53 de Marta a la marató de Sevilla que la situen 12a millor d’Europa i 168a mundial, on les atletes africanes ocupen una gran part dels llocs privilegiats del rànquing.


Finalment, dir que en el llançament de pes l’atletisme català està orfe d’una líder d’alt nivell. En la part més baixa de la classificació situaríem la jove de 21 anys, Montserrat Montañés (AV.Manresa) especialista en martell, que encapçala el rànquing català sent nomes la 32a estatal.

líders masculins

per una millor visualització de la taula des d’un telèfon mòbil, posar-lo en posició horitzontal

una ullada al quadre masculí

En homes hi ha 2 atletes destacats: Ayad Lamdassen (CA Bikila) és líder estatal de marató i 2n en mitja marató. En 42 Km té 2:06:25 de la marató de Sevilla que representen la millor marca segons taula hongaresa i a més 4a millor d’Europa i 50a del mon (aquí penalitzat pels atletes africans)

Per altra banda, Adel Mechaal (New Balance) és líder estatal dels 5.000m, va fer marca personal 13:06.02 als Bislett Games d’Oslo en el seu punt millor de la temporada, és la 6a millor marca europea i 31a mundial i la 2a millor marca puntuada per taula hongaresa dels catalans.

Ayad Lamdassem Rècord d’Espanya en marató. Foto: Organització Sevilla

Altres atletes punters del 2022:

Pol Retamal (FC Barcelona) és doble líder català de 100 i 200m. Va tenir un final de temporada esplèndit amb uns extraordinaris 20.28 (-1.1) en 200m (i més tenint en compte el vent) que el situen líder estatal i 14è d’Europa i 58è mundial.

Marcos Ruiz (Playas de Castellón) va volar en triple amb 16.94 (-0.1) que li van valdre el sotscampionat als iberoamericans de La Nucia. Líder estatal, 8è d’Europa i 26è mundial.

Jaime Guerra (Cornellà At.) al mateix nivell que Marcos Ruiz, amb 8.08 (1.7) en llargada és 3r espanyol de l’any però 6è d’Europa i 36è mundial

Xesc Tresens (FC Barcelona) amb 2.26m en salt d’alçada és líder estatal i 16è d’Europa i 35è del mon. La puntuació per taula hongaresa aquí cau sensiblement per sota dels 1.150 punts que hem pres de referència amb 1.143.

En la part baixa, com passa una mica amb la categoria femenina, tenim els representants dels llançaments de javelina, pes i disc en situació endarrerida respecte la resta de líders catalans. Aaron Sola (AA.Catalunya) és el 10è espanyol en disc i amb la pitjor puntuació segons la taula hongaresa. En javelina i pes Alex Sánchez (FC Barcelona) i José Javier Ortega (FCB) son 4t i 11è estatals, en una situació lleugerament millor d’acord amb la puntuació i la posició internacional.

Foto destacada portada: Raquel González al mundial d’Oregon. Daniel Meumann/Sportmedia