Aquest cap de setmana s’ha viscut la segona jornada del Campionat d’Espanya de Clubs Liga Iberdrola-Liga Joma. Fem un repàs a les actuacions catalanes
Poques sorpreses i moltes lluites. Els que podien sumar quelcom positiu, ho van fer. Els qui no, es van quedar a les portes. Amb tot, ja se sap, les grans finals de l’11 i 12 de juny ho decidiran tot, les jornades prèvies solen servir, sobretot, per calibrar el nivell de cada equip, tot i que a la final, amb només un atleta per prova, les coses poden canviar.
A Divisió d’Honor femení (Liga Iberdrola), les coses van anar una mica segons el que estava estipulat. Val a dir que teníem una lluita fratricida a L’Hospitalet, on l’equip local rebia a l’Agrupació (A banda de Pamplona i València). Les barcelonines no només van superar les hospitalenques, també van acabar segones, una fita important de cara a la salvació.
I és que la jornada executada va ser molt bona. La jove Laia Monforte va obtenir el primer lloc en els 400mll amb temps de 55.37, però és que Laia Zurita, de l’UGE Badalona, quedaria segona amb l’equip barceloní. A banda d’això, molta regularitat de segons i tercers llocs, com ara de Judit Prats (Pes), Rosa Maria Buscà (Triple) o el 4×400, totes elles segones, o Andrea Alarcón (Disc), Andrea Sabou (llargada) o Clàudia Rodríguez (3000 obstacles), terceres entre d’altres. Al final 162 punts superant al Grupo Empleo Pamplona.
Pel que fa a L’Hospitalet, malgrat disputar la final a casa no va poder aconseguir passar de l’últim lloc, amb 126 punts. Destacar la victòria de Mireia Urrutia en el 5000 marxa (22:49.96) i terceres places d’Aina Ramos en Javelina, Anna Obradors en 200mll, Gemma Mora en el 5000mm, Marta Méndez a la perxa o Núria Caballero en l’alçada. Destacar també el retorn de Sònia Nasarre a la competició, després de dos anys, amb 6è lloc als 800m. Altres catalanes destacades de la jornada van ser Berta Castells (1a al martell) i Èlia Saura (2a al 1500m). Amb tot, L’Hospitalet (13enes) i Agrupa (10enes) disputaran la final de permanència.
A Saragossa, el Barça va aconseguir la victòria amb 220 punts, només 21 per sobre de l’equip local, l’Scorpio, que va executar una magnífica jornada. La gran diferència, les 16 victòries aconseguides pel club blaugrana, on van destacar la de les catalanes Laura Redondo al martell (67.19m), Naiara Estanga al Triple (12.55m) o Laura Hernàndez als 400m (54.84), a banda dels primers llocs d’Elba Parmo (100t), Arantza Moreno (Javelina), Lucia Pinacchio (800m) o Ana Carrasco (Perxa), entre d’altres. Geena Stephens (2a al 400mll) o Cristina Lara (3a als 10mll) també van competir. El Barça disputarà la final pel títol.
Però, per sobre de tots, trobem un paper molt destacat. El CA Manresa fa anys que té molt treballat el grup femení i cada cop que passa ho demostra més. A Castelló, segones classificades, només per darrera del Playas. 174.5 punts i de cap al final pel títol (com a 5enes classificades). Amb tres victòries (tot el que no va guanyar l’equip amfitrió) i amb un nom per sobre de tots, el de Laura Bou, guanyadora en el 400mll amb 54.14, una marca magnífica. Martina Zunino al 400t i Mònica Clemente a la Perxa serien les altres victòries, tot i que cal destacar 5 segons llocs, com ara dos de Mercè Guerra (1500m i 3000 obstacles) i el de Meritxell Soler al 3000m entre d’altres. També posem una mirada a les actuacions catalanes: Victòria d’Ona Rossell al 100mll i Aitana Radsma al 110t amb Playas i de Irene Bonafonte al 1500m amb Ria Ferrol, única victòria que era de Playas o Manresa.
Pel que fa a la Liga Joma, a Vilafranca de los Barrios, el Barça va obtenir la victòria més àmplia i contrastada. 247 punts, amb diferència de 70 punts respecte a la Reial Societat. Curiosament, van ser menys victòries que l’equip femení (12) però la diferència amb els segons va residir en les posicions següents (més segons i tercers llocs). Cal destacar la victòria d’Aleix Porras en el 400t (51.30) i de Pedro José Martín en Martell (68.25m), com a úniques catalanes, tot i que en el 4×400, també guanyadors, van córrer Pau Fradera i el mateix Porras. Alexis Copello (Triple), Carlos Tobalina (Pes) o Sebastián Martos (3000 obstacles) entre d’altres tampoc van faltar a la cita del triomf.
A Barcelona, l’Agrupació masculí va veure com es complica el futur, acabant 4rt per segona vegada i lluny de poder optar a millorar la plaça. El conjunt barceloní, que va competir a casa, a l’estadi Serrahima, tenia de rivals a Playas, Pontevedra i Tenerife, i va ser una tasca molt complicada buscar millorar la plaça. Destaquem la segona plaça de Pelayo Garcia en el 800m, d’Ilias Fifa al 3000m (que tornava a competir després d’haver estat sancionat), d’Àngel Torrero a l’Alçada, David Moya a la Perxa i Robert Díez a la llargada. A banda d’ells, el més destacat va ser el RCAT aconseguit pel triplista Marcos Ruiz (16.85), valencià però amb llicència catalana i els segons llocs catalans d’Oriol Madí al 200mll (21.16) i de David Fradera al 400mll (47.28).
A la Liga Joma 1a Divisió, lluita de titans entre L’Hospitalet i el Cornellà. Ambdós conjunts van guanyar i lideren la classificació, en una final a La Nucia que es presenta, possiblement, com la lluita més emocionant. A Durango, L’Hospitalet va fer la feina, amb 10 victòries, però sobretot, la sensació de superioritat general. Algunes, com les de Javi Lorente al 400t (51.69) magnífiques. D’altres, com les de Miquel Doménech, Albert Nogueras, Tyrone Donaire o Jaume León, força esperades, però necessàries. 227,5 punts magnífics. Cal destacar la victòria, també, d’Oleksii Polishchuk a la marxa. D’entrada perquè la marca és molt bona per a un juvenil (22:00.64), després perquè és ucraïnès, arribat com a refugiat a casa nostra, i el seu va ser un dels moments més emotius de la jornada.
A Osca, el Cornellà Atlètic va derrotar a rivals directes, com el local Intec Zoiti. 9 victòries, entre les que destaquen les dels dos relleus i la dels dos atletes més destacats (Jaime Guerra, lesionat, a banda) com són Bernat Canet (100mll) o Paul Mc Grath (5000 marxa), sense rivals reals, tampoc a la final. D’altres, com Daniel Noguera en Martell o Julen Sayago en Triple, van sumar i es van mostrar solvents davant dels seu rivals. 214 punts, en una jornada on també van guanyar altres catalans, com Eduard Fàbregas en Alçada o Iker Vaqué en Pes, ambdós del Huesca.
Finalment, a Montsó, l’Aldhara Lleida masculí es complica la vida i anirà a la final de permanència, després d’acabar en tercera posició amb 173 punts. Mohamed Maman (800m) i Abdelhakim Hamid (1500m) van ser les victòries més destacades, juntament amb la de Theo Ruiz en Perxa. D’altres com Marc Carbó o Josep Jiménez van sumar segons llocs importants. Fins al final, el Lleida va buscar la segona plaça, però el Celta els va guanyar la partida.
En categoria femenina, Cornellà Atlètic i Aldhara Lleida disputaran la final de permanència. L’equip del Segrià com a 9enes classificades i el Cornellà com a 10enes. A Valladolid, l’equip del Baix Llobregat va sumar una segona posició molt important, que les deixa amb l’objectiu a tocar i per poc no entren dins de la final d’ascens. 167 punts superant per poc a Celta i CA Valladolid. Les victòries de Laura Girol al 400mll, Laia Saumell al 100t, Irene Clemente a l’Alçada, Marina Tovar a la llargada i Emma Barragán a la Perxa van ser claus per l’objectiu final. D’altra banda, a Lleida, l’equip local acabava tercer amb 156 punts. Les locals aconseguien una tercera posició que seria d’or de cara a les aspiracions a la final, després d’haver acabat segones la primera jornada. No obstant, la diferència petita de punts sumats amb el CA Valladolid no els hi va permetre estar a la final d’ascens.
D’altres catalans amb victòria van ser Victor Gabriel Ortiz als 3000m (amb Atletismo Numantino) o Àlex Kingue en els 200mll (21.31 amb Fent Camí Mislata).
Les finals les viurem l’11 i 12 de juny, amb la seu pel títol i l’ascens decidit, les pistes d’atletisme de La Nucia (Alacant).