Homenatge a Llorenç Cassi

Homenatge a Llorenç Cassi

La pandèmia de la Covid-19 ens va deixar grandíssimes pèrdues per l’atletisme català, entre elles, la d’un dels millors entrenadors de llançaments que ha trepitjat el nostre país, en Llorenç Cassi Morató. Va ser un gran atleta i un magnífic tècnic, però, per sobre de tot, una persona brillant. Com a atleta, va destacar en gran manera en els anys 60 i 70, essent rècord d’Espanya absolut, allà per l’any 64. Va ser diversos cops internacional, fins a acabar la seva carrera com un incombustible atleta màster, destacant en cadascuna de les seves categories.

Com a entrenador, la seva trajectòria ha estat impecable. Els seus atletes més emblemàtics han estat, sens dubte, Moisès Campeny (10 vegades campió nacional, recordista espanyol des de 1999 fins a 2012 i actual posseïdor del rècord català) i Laura Redondo, a qui va portar nombroses vegades fins a l’or nacional i a compartir el rècord d’Espanya juntament amb Berta Castells, atleta que també va tenir sota la seva batuta. Entre molts altres atletes, han passat per les seves mans llançadors de la talla de Miguel Alberto Blanco (subcampió d’Europa sub20), Olga Riera, Sonia Godall o Carme Solé (totes dues amb títols o rècords nacionals). Cal destacar, que com a entrenador, encara conserva els rècords de Catalunya de pes (18,56 m, Carles Gironès), de disc (58,76 m, José Luis València) i l’anteriorment esmentat rècord de martell (75,42 m, Moisès Campeny). Una autèntica eminència.

És per això, que s’ha volgut honrar la seva memòria, realitzant-se un gran homenatge a les pista d’atletisme del Pratenc, el seu últim club. Va ser la primera edició de moltes que queden per venir. Un festival de moltes hores i molts llançaments. Va haver-hi molt bones marques, destacant per sobre de totes el rècord de Catalunya sub16 a càrrec d’Erika Sellart (CA Terres de Ponent), qui va millorar el seu anterior rècord en 10 centímetres, establint una nova marca personal en 45.10m. Al mateix passadís, però en absolutes, va guanyar la prova Clàudia Puig (SG Pontevedra), amb 39.60m. A la prova masculina, primer lloc pel Pau Rodríguez (AA Catalunya), amb un llançament de 58.94m, en un concurs on van participar també Manuel Suárez i Joan Josep Arnau, tots dos del Pratenc i companys de Llorenç.

La prova favorita del mestre Cassi era el martell. En la prova ‘del cable’, va participar la seva filla, Gemma Cassi, i una de les seves millors atletes, Carme Solè, en un concurs que va guanyar Jennifer Nevado (At. Sant Sebastià) amb 51.84m. En sub18, fantàstica marca personal per gairebé 3 metres per Irene Mateo (Avinent Manera), amb un llançament de 53.37m. En nois, Tyronne Donaire (L’Hospitalet) es va imposar amb 53.05m. Cal destacar també els 61.87m del sub20 Daniel Ruiz (FC Barcelona) i els 57.56m d’Adrià Sedano (Avinent Manresa).

Gemma Cassi durant un dels moments de l’homenatge. Foto AA Pratenc

Sense sortir de la gàbia, es va disputar una altra prova que bé dominava Llorenç, el disc. Uns bons 40.44m va llançar Daniela Fernández (València CA) per guanyar la prova en noies. A la tanda masculina, el guanyador va ser Álex Martinez (O Colomenca), amb 42.79m amb el disc absolut. Marca també destacada pel sub18 Aleix Camats (CA Igualada), qui, amb 53.82m va dominar el concurs de la seva categoria.

També es va disputar la prova de pes, a la seva primera aparició en el calendari d’aire lliure. En noies, primer lloc per Irma González (AA Catalunya), amb 10.46m. En categoria masculina, una distància de 13.42m li van atorgar la plaça de guanyador a Vicenç Rodríguez (Adhara Lleida). Cap al migdia, es va fer un acte homenatge recordant al gran entrenador català. A la vegada, es va realitzar un llançament de pes no competitiu, on van tenir l’oportunitat de llançar de manera simbòlica alguns dels seus exatletes, entre ells, la llegenda del pes català, Carles Gironès, vigent recordista de la prova.

Resultats complets: https://fcatletisme.cat/wp-content/uploads/2022/03/resultat-20220327- memorialcassielprat.pdf

ANNEX. CAMPIONAT MÀSTER DE LLANÇAMENTS LLARGS D’ESPANYA A BADAJOZ


Llorenç Cassi va competir moltíssims anys en categoria màster. Si el diumenge era present entre els que li van rendir homenatge, ara ens movem d’una punta del país cap a l’altra. En concret ens anem a Badajoz, una ciutat on ben segur hauria anat a disputar el campionat d’Espanya màster de llançaments llargs. De fet, alguns dels presents a Badajoz, van viatjar de manera exprés per estar l’endemà al Prat, com és el cas del sempitern Domingo Sánchez o Josep María Lagunas. Per cert, tots dos medallistes.

Dissabte va ser un dia d’una bona collita. Els nostres llançadors màsters van recollir un total de 9 medalles (3 ors, 3 plates i 3 bronzes), que es van repartir de la següent manera.

  • Or: Domingo Sánchez (Disc M60 41.93m), Jean Paul Saussus (Martell M55 43.99m),

Maria José Descàrrega (Martell M55 33.80m RC).

  • Plata: JM Lagunas (Disc M45 37.74m), Arturo Arque (Martell  M50 41.35m), Pilar Camarasa (Martell M60 25.05m).
  • Bronze: Francisco Javier Tena (Disc M45 31.07m), Montserrat Paños (Martell M55 33.21m), Maria Cristina Gargallo (Martell M60 24.79m).

Resultat curiós el dels nostres atletes, qui pràcticament van calcar els resultats l’endemà següent: altres 9 medalles, amb el següent repartiment:

  • Or: Jean Paul Saussus (M.Pesat M55 14.80m), Montserrat Paños (M.Pesat F55 10.25m),

Maria Cristina Gargallo (M.Pesat F60 10.02m).

  • Plata: Arturo Arque (M.Pesat M50 12.87m), Francesc Mosquera (Javelina M65 35.31m),

Luís Sáez (Javelina M70 26.74m).

  • Bronze: Domingo Sànchez (Martell Pesat M60 13.20m), Maria Jose Descàrrega (Martell Pesat F55 9.59m), Pilar Camarasa (Martell Pesat F60 6.64m).

18 medalles va ser el botí aconseguit pels llançadors màster de Catalunya. Un gran resultat que bé parla del nivell dels nostres, una cosa a la qual ja ens han acostumat al llarg d’aquests últims anys. Resultats complets: https://resultados.rfea.es/2022/airelibre/al_lanzamientos_master_badajoz.pdf