Gran cita a Atapuerca

Gran cita a Atapuerca

El dissabte 12 i diumenge 13 de novembre, el “Cross Internacional de Atapuerca” acollirà el Campionat d’Espanya de cros per clubs. Els millors equips catalans des de categoria Sub16 fins a absoluta es donaran cita, també atletes catalans que formen part d’equips d’altres comunitats com Marta Galimany o Adam Maijó.

El passat 30 d’octubre va tenir lloc a Mollerussa el Campionat de Catalunya de Cros per clubs, que va servir per determinar els clubs amb dret a participar a l’estatal. Prèviament a Canovelles ja s’havia disputat el català per relleus, on es classificaven l’Agrupació Atlètica Catalunya, CE Universitari i JA Sabadell. Aquests seran els primers en competir, doncs el Campionat de Relleu Mixt es celebra el dissabte a les 13:30. Equips de 4 atletes amb ordre fixe home-dona-home-dona, hauran de competir sobre una distància total de 5.990 metres, els combinats catalans lluitaran per intentar aconseguir un lloc entre els Top 10, d’un total de 50 clubs participants. El català Santiago Catrofe forma part del combinat del Playas de Castellón, que és el gran favorit a títol, i a mantenir la ratxa de victòries que dura des del 2019.

Podi Campionat de Catalunya de Cros per relleus mixt 2022

Els 2 millors clubs a Atapuerca en categories Sub20, Absoluta i relleu mixt, obtindran el dret de participar a la Copa d’Europa de Cros a celebrar a Oropesa (Castelló) el 5 de febrer de 2023. El Cros d’Atapuerca “el millor cros del món” és doblement interessant, doncs també serà tingut en consideració per la RFEA per conformar la selecció estatal que participarà al Campionat d’Europa de Cros de Torí (Italià) el proper 11 de desembre. Els/les dos primers atletes en categories Sub23 i absoluta, i els 4 primers de la Sub20 aconseguiran plaça de preselecció directa. La resta fins a completar la selecció de 6, queda a criteri del seleccionador en funció del rendiment esportiu durant els crosos previs a l’europeu. Els atletes que composaran l’equip mixt sortiran del Cros Curt que tindrà lloc al “Cross Internacional de Itálica” el dissabte 19 de novembre.

En categoria absoluta femenina trobem una baixa important, el FC Barcelona que es proclamava campió al 2021 ha renunciat a participar a l’edició d’enguany. Amb les baixes de Blanca Fdez de la Granja (Playas), Marta Garcia (Bilbao) i Agueda Marqués (Adidas), el club blaugrana haurà considerat que no podia presentar un equip competitiu. Els representants catalans seran JAB-Berga, AA Xafatolls i CA Granollers, també trobarem a faltar al CA Manresa que era un clàssic d’aquesta competició els darrers anys. Destacades participacions de Marta Galimany (CA Adidas) i Èlia Saura (València CA), totes dues lluitaran per portar als seus potents equips al calaix més alt del podi, com a rivals tindran també al Bilbao Atletismo i al Playas de Castellón. També participarà l’atleta de Castellar del Vallès Laia Casajoana (L’Hospitalet Atletisme).

Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

En categoria masculina, participació del Campió Català AA Xafatolls, el CE Penedès i d’un Castillejo Running Team sense els seus 3 millors homes al Campionat de Catalunya, doncs Artur Bossy i Carles Castillejo competiran a la Behobia – San Sebastián el mateix dia, Llorenç Sales tot i estar inscrit a la prova guipuscoana, és baixa de darrera hora per molèsties al genoll. El JAB-Berga 3er classificat al campionat català ha renunciat a la seva plaça.

Podi absolut masculí al Camp. Català Cros Clubs. Foto: avancam – Daniel Meumann

Entre els inscrits trobem una llarga llista d’atletes d’alt nivell català que competiran defensant els colors de clubs d’altres comunitats, como són: Ayad Lamdassem (At. Bikila), Ibrahim Ezzaydouni (Playas de Castellón), Abdenasser Oukhelfen (Jaén Paraíso Interior), Lahcen Ait Alibou (CA Fent Camí Mislata), Driss Lakhouaja (Lea La Blanca), el trident format per Oriol Ramirez, Jesús Hurtado i Carlos Saez amb l’Atletismo Albacete. També Adam Maijó que s’estrenarà amb el seu nou club CA Adidas, tancant la seva etapa de quasi 2 anys com a atleta independent, Maijó lluitarà per obtenir plaça pel Campionat d’Europa Sub23. El CA Adidas, després d’una llarga època d’absència, és un dels màxims favorits a la victòria, davant tindrà grans rivals com el Atletismo Bikila o Playas de Castellón.

Adam Maijó atleta CA Adidas Foto: Adam Maijó

Fora del que és el Campionat de Clubs, al Cros de Atapuerca també competiran Abdessamad Oukhelfen (CD Nike) i Adel Mechaal (New Balance) que lluiten per la classificació per l’Europeu de Cros de Torí.


Seguint amb el repàs de la resta de categories, la cursa Sub16 femenina serà la més matinera doncs donarà el tret de sortida a les 9:30. Cinc seran els clubs catalans que hi participen, CA Canovelles, CA Terres de Ponent, CA Vic, FACVAC Valls i JAB-Berga sobre una distància de 3.020m. Com a totes les categories, la classificació per clubs s’estableix en base a la posició dels/les 4 millors atletes. A les 9:50 i sobre 3.930m competiran els Sub16 masculins, el Barcelona At., CA Canovelles, CA Mollet, CA Terres de Ponent, FC Barcelona i GA Lluïsos Mataró seran la representació catalana.

Equip CA Terres de Ponent campió català Sub16 Foto: IG atletisme_terresdeponent

Seguint amb el programa, la següent categoria en entrar en acció serà la Sub18 femenina amb 3 clubs de casa nostra com son: CA Canovelles, UA Barberà i AA Xafatolls que van ser el 1er, 2º i 4at classificats a Mollerussa, el CA Castellar 3er classificat no presenta equip a Atapuerca. A la masculina trobem la participació catalana més nombrosa de totes, amb 7 clubs AA Xafatolls, Avinent Manresa, CA Canovelles, CA Granollers, CA Parets, CE Penedès i FC Barcelona.

Equip Sub18 Avinent Manresa Foto: CA Manresa

A la categoria Sub20 femenina, per atletes nascudes als anys 2003 i 2004, arriben les males notícies pel nostre atletisme. Recordem que al Campionat de Catalunya tant a aquesta categoria, com a Sub23 femenina el títol va quedar desert al no haver cap club que presentes equip format per 4 atletes. Per tant, no tindrem representació diumenge a Atapuerca.

En categoria masculina la situació és lleugerament millor, en Sub20 els 3 clubs que van competir a Mollerussa i  van conformar el podi estaran presents al campionat estatal, CE Universitari, UE Terrassa CA Granollers. En Sub23 la participació catalana queda reduïda al campió català, el CE Universitari.

Podi Sub20 masculí Foto: Club Esportiu Universitari

En aquest campionat de clubs es donaran cita a Atapuerca un total de 2.234 atletes, que representen 435 equips de 191 clubs diferents. La competició es podrà seguir mitjançant el streaming de LaLigaSportsTV i les curses absolutes també per TeleDeporte.

Us deixem l’enllaç al llistat complert de inscripcions i al reglament de la competició i a la informació tècnica.