Gavà i l’èxit dels llançaments

Gavà i l’èxit dels llançaments

Ja han passat set anys des de que en 2015 es celebrés la primera edició d’una competició que suposa una de les cites preferides pels llançadors de Catalunya i els seus voltants. La celebració de la vuitena edició del Critèrium de llançaments ‘Ciutat de Gavà’ – Memorial Emiliano Moro la vam viure amb il·lusió. 

Per què suposa un atractiu pels llançadors i llançadores el fet d’anar a Gavà? Perquè ho organitza Bernat Peso, un home que sap de llançaments. No hi ha res com entrar en una pista i trobar-te una eficient inscripció, una zona de caiguda habilitada amb les màximes referències possibles, música motivadora de fons, i un constant avituallament. El que es diu ‘estar com a casa’. 

Va començar la competició a les 10 AM, amb els nois de martell, on Daniel Noguera (Cornellà At.), va enviar l’artefacte fins als 52.47m, prop de la seva marca personal. El van seguir els veterans Andrés David Romero (Colomenca) i Josep Maria Ferrer (CA Mollet), que van llançar el martell de 6 kg i 5 kg fins als 51.05m i 35.17m, respectivament. Posteriorment, es va habilitar el cercle de pes per la victòria sub18, en nois, de Ferran Sagrera (CA Igualada), amb 11.07m. En noies absolutes, primera posició per Irma González (AA Catalunya), amb 10.97m. 

Al Martell femení, fantàstica victòria per Elena Sanz (Aldhara Lleida), amb 51.16m en la prova absoluta, i 50.39 m per Carla Serral (CA Castellar), liderant la prova sub18. Al pes masculí, victòria per José Javier Ortega (FC Barcelona), amb 16.83m, per davant del veterà Eloi Rovira (FC Barcelona), qui va llançar 15.64m. Amb el pes de 6 kg, victòria per Sergi García (Avinent Manresa), amb un llançament de 10.74 m. 


Recollits els sectors que delimiten la zona de caiguda del martell i pes, es va preparar el passadís de javelina per rebre a les noies, on es va imposar a la prova absoluta Yohana Sol Arias (Barcelona At) amb un llançament de 42.56m. Amb la javelina de 500 gr, victòria per Ona Mansilla (Cornellà at), amb 27.99m. La tanda masculina va ser la prova amb més participants. Alberto Rey (FC Barcelona) va ser qui es va imposar en absoluts, enviant el ‘dard’ fins als 52.54m, per davant de Bernat Pubill (AA Catalunya) amb 50.59m. A la prova sub18, primer lloc per Aaron Ramírez (CA Montornés), amb un llançament de 46.42m. 

Com a colofó del Critèrium, vam tornar a la gàbia per veure la prova del disc. Victòria en noies per l’atleta internacional Daniela Fernández (València CA), qui va realitzar 39.91m en el seu únic llançament vàlid, per davant d’Olga Morraja (L’Hospitalet at), i l’atleta local Ariadna Esteve (CA Gavà). A la prova masculina, Sebastián Berengui (CA Nou Barris), va ser el guanyador amb 36.65m, per davant de Xavi Berenguel (O Colomenca) i l’etern Domingo Sánchez (l’Hospitalet at), qui també va llançar el seu artefacte veterà d’1 kg fins als 43.71m, escassos minuts abans. Àlex Duran (CA Granollers) va guanyar la prova sub20 amb 39.07m, i el veterà Alejandro Irache (Hinaco Montsó) va ser qui es va imposar amb el disc d’1,5 kg, amb una marca de 32.24m. 

D’altra banda, afegir que és possible que altres anys hi hagi hagut una mica més de participació. El motiu és clar. D’una banda, tenim al pal de paller dels llançaments catalans, Laura Redondo (FCBarcelona), preparada per obrir la seva participació al mundial d’Eugene. D’altra banda, l’estatal sub23 va fer que trobéssim a faltar noms com David Martin, atleta del FCBarcelona i guanyador de la prova de martell en terres càntabres. Vam trobar a faltar també a la família Díaz Girón i els seus germans llançadors de martell, a Íker Vaqué (At. Zoiti, participant en disc i pes a Santander), l’atleta de l’Avinent Manresa, Montserrat Montañes (participant en disc, pes i martell), Irene Vega (Cornellà at.), i com no, a la guanyadora de l’or estatal sub23 a la javelina, Aina Ramos (l’Hospitalet at).