Gabaldón i Merino, benvinguts a la família

Primers títols absoluts en Heptatló i Decatló pels dos guanyadors d’ahir al vespre. Clara Gabaldón i Ferran Merino van aconseguir dues medalles en dos campionats molt emocionants.

La paciència i la perseverança donen els seus fruits. I en una disciplina tan dura com les proves combinades, encara més. Ahir, a l’estadi Serrahima, es va demostrar que vivim una nova transició d’atletes en heptatló i decatló, després d’unes èpoques de domini unitari. Dos noms, Clara Gabaldón i Ferran Merino, van saber esperar el seu moment i alçar-se com a campions dins de la bogeria i els canvis constants prova rere prova.

I és que si tu observaves els canvis en la taula quan s’acabava una prova, els líders van anar canviant. De fet, tancant la primera jornada, eren altres dos atletes els qui dominaven. En el cas del masculí, Eloi Santafé, del CA Igualada, anava camí, essent el més regular, d’aconseguir el preuat títol, però en el 1500m es va decidir tot en favor de Merino, malgrat que Santafé va sumar el títol Sub23.

El podi absolut, amb la victòria de Ferran Merino. Foto Cornellà Atlètic

Pel que fa a les combinades femenines, Ivet Rovira liderava la taula un cop va acabar el primer dia, però un magnífic final de l’atleta de l’Agrupació (amb victòria en Llargada i Javelina) i la tercera plaça en 800m (l’Helena Rios va ser segona) va ser suficient per aconseguir el seu primer títol com a absoluta en un heptatló aire lliure. Gabaldón es va mostrar molt contundent en totes les proves, molt regular fins i tot en les que té menys domini, i va ser capaç d’aguantar el ritme de la campiona fins al moment, Mireia López, i de l’atleta del GEiEG.

Al final, 4584 punts per endur-se la victòria, deixant en el 2on lloc a Ivet Rovira (4562 punts) i 3a a Mireia López (4404 punts). Curiosament, aquest va ser també el podi Sub23, per tant, doblet de medalles per a les tres atletes. Rovira va aconseguir la victòria Pes i l’atleta del CA Tarragona va sumar el primer lloc en el 200mll i els 110t, les seves millors proves i on no té rival, tot i destacar també bona posició en Javelina.

El podi femení de l’Heptatló absolut. Foto Benito Nogales

Pel que fa als nois, en una competició on van acabar la gran majoria dels que van començar, trobem de nou a un primer campió. Ferran Merino va ser capaç de mantenir el ritme dels seus rivals, entre ells, el seu company d’equip i el gran dominador dels últims anys, Jesús Castillo, i també d’Eloi Santafé. El seu segon lloc en el 1500m, aguantant el ritme del guanyador (David Bofill) li va valdre els punts suficients per sumar el títol.

I és que durant moltes proves, Santafé va liderar la prova. De fet, després de la primera jornada, era el líder, tot i que amb un avantatge molt curt. Les victòries en el 400m i en la Perxa també van ser decisives, doncs arribaven en moments importants. També vam viure canvis en la tercera plaça. Pol Vila es mantenia en el podi, però un gran concurs de Jesús Castillo en la Javelina li va portar el 3r lloc, mantenint-lo en el podi, tot i que va haver de baixar dos esglaons.

Ferran Merino és nou campió absolut de decatló, malgrat que fa temps que els entesos coincidien que, en el moment de la plena recuperació física, estaria lluitant pels primers llocs. De fet, la temporada passada va aconseguir la primera plaça en quatre de les proves, i ja mostrava un potencial que l’havia de portar, com a mínim, a lluitar el títol. Santafé, campió Sub23, també va executar una magnífica combinada. El segon lloc Sub23 va ser pel germà d’en Ferran, Gerard Merino, amb 6275 punts (5è general). David Muñoz va ser tercer Sub23.

Cal destacar que atletes com Íker Martín o Joaquim Rodríguez, tots dos grans candidats, no van poder acabar la combinada degut a problemes físics. Per tant, encara posa més en valor el futur de la prova, amb més de cinc atletes capaços de poder lluitar pel primer lloc.

El podi Sub20 masculí, amb la victòria de Pol Ferrer. Foto Jordi Sànchez

També es van celebrar les combinades de categories inferiors. El Cornellà Atlètic, que ja triomfava en el decatló absolut, ho feia en categoria Sub20. Un dels millors atletes estatals de la categoria, Pol Ferrer, aconseguia la victòria amb 6214 punts, i això que no va poder sumar a la perxa degut a tres nuls. Pel que fa a la categoria femenina, Anna Tuñón també sumava la victòria amb 3822 punts. No obstant, aquí vam tenir emoció fins al final, doncs Andrea Segovia (UCA) va sumar la plata amb només 100 punts menys, amb el bronze de Laura Delgado. En nois, Gerard Fuentes plata i Jordi Sánchez bronze.

En categoria Sub18, Nil Sharma (Agrupa) i Núria Moix (CA Igualada) van sumar els títols pertinents de Decatló i Heptatló. En nois, la igualtat va ser màxima, i Jan Sadurní, plata, va quedar-se a 130 punts, tot i guanyar l’última prova. El bronze, per Lucas Expósito (altre exponent del Cornellà). A nivell femení, Moix va superar a Ainhoa Pinilla (Pratenc AA i plata) i Núria Marchante (CA Sant Celoni i bronze).

El grup Sub20 de l’Heptatló, amb les sis primeres classificades. Foto Ona Clemente

En categoria Sub16, la victòria de l’Octatló masculí va ser per l’atleta del CA Tarragona, Lluc Subirós (4690p), amb Guillem Font plata (nova medalla del Cornellà) i Pau Moreno (FACVAC) bronze. A l’Hexatló, victòria de la vigatana Miquelina Gorgals (3280p), amb plata per a Sofia Rubio (CA Cambrils) i bronze per Silvia Vicente (CA Tarragona).

Finalment, en categoria Sub14 i Sub12, les primeres actuacions de molts dels atletes presents en aquesta disciplina, la victòria en Pentatló masculí va ser per Pol Cirujeda (CA Manresa), seguit d’en Roger Jara (L’Hospitalet Atletisme, plata) i Roger Siles (Pratenc AA, bronze). En Pentatló femení, victòria de Jana Queralt (CA Terres de Ponent) amb la plata per a la seva companya d’equip, Mariona Armero i el bronze d’Esperanza Ebube (CA Vic). En Sub12, Pau Mirón (CA Granollers) i Aroa Zapata (CA Mollet) van ser els campions.

L’estadi Serrahima, doncs, es va vestir de gala per un cap de setmana de combinades, passades per aigua, calamarsa, vent, sol, fred i calor. Dos dies que van donar per a molt, que van donar per presentar-nos dos nous campions, Clara Gabaldón i Ferran Merino, amb un futur brillant per endavant. A nivell de clubs, el Cornellà Atlètic i l’Agrupació dominen, però amb bon paper dels clubs tarragonins, del CA Igualada, el GEiEG o el CA Vic.