El català de Cros per clubs

El català de Cros per clubs

Mollerussa acull el proper diumenge una gran cita del Cros Català. L’A.A. Xafatolls organitza el 44è Cros Ciutat de Mollerussa – Memorial Josep Ignasi Culleré, que serà la seu del Campionat de Catalunya de Cros per Clubs 2022, i també puntuable de manera individual pel Gran Premi Català de Cros.

Un total de 14 curses componen la matinal del Campionat, des de categoria Sub10 fins a absoluta, on també poden participar atletes de categoria màster. La classificació per clubs del Campionat, s’estableix en base a la puntuació dels 4 millors atletes de cada club, sense tenir en compte atletes de clubs filials, i amb un màxim d’un atleta estranger. En paral·lel, aquesta competició també serveix per determinar els clubs catalans que es classifiquen pel Campionat d’Espanya de Clubs a disputar el proper 13 de novembre al prestigiós Cros de Atapuerca (Burgos).

Horari Campionat de Catalunya de Cros Club Info: FCA

El Campionat de 2022 serà la 103ª edició en categoria masculina, però només la 66ª en la femenina, degut al posterior inici al 1933 front 1916, i a les diferents aturades de l’esport femení entre els anys ’30 i ’60 del Segle XX. Al llarg de la història Mollerussa ha estat seu del Campionat en un parell d’ocasions, la més recent i que encara recordem va ser al 2018 que es va disputar conjuntament amb l’individual. Amb doble victòria blaugrana a càrrec de Mohamed Zarhouni i Montse Mas i en clubs el CA La Sansi també aconseguia doblet masculí i femení. Al 1985 el gran José Manuel Abascal (FC Barcelona) s’hi proclamava campió.

Ibrahim Chakir, Moha Zarhouni i Artur Bossy al Campionat d’Espanya 2019. Foto: Cedida I. Chakir

El Campionat de Catalunya de Cros per clubs en categoria absoluta, és una competició que històricament ha estat dominada en categoria masculina pel FC Barcelona, tot i que en una 1a època el RCD Espanyol va aconseguir més de 20 títols. El club blaugrana va aconseguir el darrer triomf al 2012 a Mataró, des de llavors el CA La Sansi amb 4 títols ha estat el millor. En categoria femenina el domini ha estat repartit entre el CA Vic, FC Barcelona, i CA Manresa, que ha guanyat les 3 darreres edicions, no poden revalidar el títol enguany al no presentar equip.

En categoria absoluta el cros no està passant per un bon moment, des de fa anys s’observa que les curses en ruta amb un major pressupost està acaparant l’interès de la majoria dels fondistes i de les marques esportives que els patrocinen. A això se li afegeix un Campionat del Món que no motiva als atletes europeus per l’aclaparador domini de les seleccions africanes.

A casa nostra podem veure que la majoria dels crosos del calendari català tenen participacions força baixes. Segurament l’excepció sigui el Cros de Granollers per ser l’únic que forma part del calendari RFEA i el Circuit Gironí de Cros. Tampoc ajuda que la RFEA organitzi el Campionat d’Espanya de Cros per clubs a mitjans de novembre, doncs molts atletes un cop ja han complert amb el seu club en el campionat autonòmic o estatal, s’obliden del cros fins la propera temporada.

Ja centrats en el cros de diumenge trobem gairebé 1.200 atletes inscrits entre totes les categories, sent el 40% participació femenina i el 60% restant masculina. Com podem veure en el següent gràfic, la participació femenina decau fortament a partir de categoria Sub16, i no és fins a absoluta que té un petit repunt. La masculina es redueix de manera important a partir de Sub18, però en categoria absoluta remunta fortament, degut a l’elevat nombre de corredors de fons de més de 35 anys.

Detall participació Cros Mollerussa 2022 Gràfic: Carrer Lliure

Degut a l’elevada participació resulta impossible ressaltar atletes de totes les categories, ja en categoria Sub18 trobem un bon reguitzell d’atletes que estan rendint a un gran nivell com són Marta Mitjans (CA Canovelles), Maria Taggi (CA Cambrils), Carla Bisbal (CA Igualada), Marwa El Khouya Ali (Lleida UA).


Marta Mitjans (CA Canovelles) a Lloret de Mar Foto: Joan Dieste – La Sansi

En Sub20 trobem com a destacats a Roger Súria (CA Igualada), Andrea Alemany (Lleida UA), Paula Blasi (CE Universitari), i en Sub23 Laura Rodríguez i Marina Freixa (AA Catalunya), Marta Romance (JAB-Berga), Eric Guzman (NB Team), Alex Salas (Cornella At), Pol Torrent (AA Catalunya). Tots ells lluitaran per una bona classificació individual, que a la vegada pugui portar al seu club a una de les places de podi.

Laura Rodríguez Cursa Bombers 2022 Foto: IG Lauritaathletics

Ja en categoria absoluta masculina es confirma el poc interès que genera aquest campionat entre els clubs catalans més importants. Sent d’agrair, el que sí que demostra que va a per totes per a aconseguir el triomf en aquest campionat, és el Castillejo Running Team amb 11 atletes inscrits. Entre els que destaquen Artur Bossy, Llorenç Sales i Carles Castillejo una institució del cros català, doncs amb 9 títols de Campió de Catalunya és el més llorejat de tots els temps. Altres clubs amb opció al podi, poden ser el JAB-Berga amb el triatleta internacional Genís Grau i Josep Maria Arnal, i el club local AA Xafatolls amb Xavier Badia i Ricard Pastó. Només els 2 millors equips obtindran plaça directa pel Campionat d’Espanya, quedant el 3er com a club reserva català.

Llorenç Sales, Josep Maria Arnal i Xavier Badia a la Cursa Bombers 2022 Foto: Isidre Campderrós

Malauradament L’Hospitalet Atletisme vigent campió català no participarà a l’edició de 2022, amb un equip inicialment format per Albert Noguera, Antoni Joan Solergibert, Brahim Fateh, Roger Sans i Yassine el Ouhdadi, tenien clares opcions per revalidar el títol aconseguit al 2021 a Santa Cristina d’Aro.

Equip de Cros de L’Hospitalet Atletisme temporada 2021. Foto: L’Hospitalet Atletisme

Pel que respecta a la victòria individual del cros, també podem citar a Albert Ollé (CA Olesa) que diumenge passat corria la Mitja Marató de València en uns excel·lents 1:05:16, i a Mohamed Zarhouni (FC Barcelona) que ja sap el que és guanyar a Mollerussa.

En categoria femenina, Catalunya pot presentar a 4 equips al Campionat Estatal a disputar properament a Atapuerca, i només 4 clubs catalans han formalitzat inscripció al Campionat de Catalunya, si sumem les atletes Sub23. Aquests són JAB-Berga que serà el més nombrós a la línia de sortida, amb la duatleta internacional Marta Romance al capdavant. El CA Vic que sempre està present, amb Laia Andreu Campiona de Catalunya 2017, el AA Xafatolls com a club amfitrió i el CA Granollers amb 2 atletes absolutes i 2 Sub23.

Marta Romance al Duatló de Viladecans Foto: IG martaaromance

Previsiblement la victòria del 44è Cros Ciutat de Mollerussa serà un mà a mà entre Douae Ouboukir (Independent) i Mireia Guarner (CA Manresa).

Douae Ouboukir a la Cursa Bombers 2022 Foto: Isidre Campderrós

El Campionat serà retransmès en directe mitjançant el canal de Youtube de la Federació Catalana d’Atletisme, amb la locució dels atletes Núria Tilló i Arnau Erta.