El Campionat de llançaments by Jotas

El cap de setmana passat, es va disputar a les pistes de Serrahima el ‘ball de graduació’ dels nostres llançadors catalans. El mal temps ens va visitar en aquesta competició un any més. Tot i així, els nostres atletes van superar un cop més aquestes condicions i es van ensortir amb molt bones prestacions. Molts d’ells ja tenen al seu punt de mira el campionat d’Espanya. La setmana que ve es disputarà el nacional absolut de llançaments llargs d’hivern, a Motril. Ja a l’abril, a Castelló, faran el mateix els llançadors de categories menors.

Sub16- Sub18

El dissabte va ser el torn dels nostres petits. Molts són els que han tret un excel·lent en aquest examen final, després de les jornades anteriors. En noies, els primers llocs de les diferents proves es van repartir de la següent manera. A la categoria sub16, emocionant desenllaç a la prova de disc, on la Paula Gallego (CA Ascó), es va alçar amb la victòria amb una marca de 28.58m. A menys d’un metre es va quedar la Carla Rodríguez (FACVAC Valls), amb 27.71m en el seu primer intent. A la prova de martell, l’Ingrid Molina (Pratenc AA), va guanyar la medalla d’or amb 35.53m llançats gairebé al final de la prova, avantatjant en poc més de dos metres a la Nor Elbriek (AA Catalunya), que va llançar 33.48m. A la javelina, l’Erika Sellart (CA Terres de Ponent), continua donant mostres del seu gran estat de forma, en una prova on no va tenir rival. 41.42m i rècord dels campionats, que es suma al rècord autonòmic que va realitzar setmanes anteriors.

En categoria sub18 les nostres noies van rendir molt a prop del nivell al qual el van fer al critèrium. La Daniela Fernández (València CA), va reafirmar la seva condició de favorita, guanyant la prova de disc, amb una marca de 37.19m, molt prop del seu propi rècord dels campionats. Or en martell per la Georgina Alabart (Runners El Vendrell), amb una bona marca de 47.43m. Irene Mateo (Avinent Manresa) va aconseguir reaccionar ja tard, per aconseguir l’argent, amb 44.71m en el seu últim intent. Victòria contundent a la javelina per l’atleta del CA Granollers, Ingrid Valcarcel, sobrepassant els 40 metres en el seu sisè intent (40.04m).

El podi del martell masculí sub20. Foto avancam.com

En nois sub16, prova ajustada la del disc masculí, on els 4 primers es van disputar les medalles en menys de dos metres. Or per al Jordi Recasens (FACVAC Valls) amb 38.14m, per davant del Victor Bossen (Dinami-k CA Vilanova), 37.04m en la seva darrera temptativa. 47.24m li van servir a l’Arnau Martínez (FACVAC Valls) per alçar-se amb la victòria en el martell masculí.A la prova del ‘dard’, 42.60 pel llançador de javelina Martí Patricio (CA Laietania). Or i primer lloc per ell.

Algunes de les marques més destacades del dissabte, van venir de la mà dels nostres nois sub18. Encara que molt per sota de la seva prestació de la setmana passada, l’Aleix Camats (CA Igualada) va fer honor al seu rànquing guanyant la prova de disc amb 49.90m. Victòria al martell per l’Adrián Sedano (Avinent Manresa), amb 55.82m, en una prova on es va emportar un gran ensurt a l’últim llançament, ja que el seu rival més immediat, el Jordi Pizarro (Runners El Vendrell) se li va acostar fins als 55.07m, que li van valer la segona plaça. Apassionant prova la que ens va oferir la javelina masculina, on l’atleta que encapçalava la prova a la millora, l’Aaron Ramírez (CA Montornes), va veure com va quedar relegat al bronze, després del gran duel que van mantenir a l’últim llançament els dos rivals que es van alçar amb l’or i l’argent. Victòria final pel Hailu Estrampes (CA Ascó), 56.16m i rècord dels campionats, en resposta al llançament del Guim Morcillo (CA Igualada), que li havia avançat anteriorment amb 55.87m, que també haguessin suposat el rècord de la prova.

Absolut i Sub20

En categoria sub20 noies, victòria en el disc per a l’Aina Calbo (AA Catalunya). L’atleta de l’Albert Sola, va guanyar l’or amb una marca de 37.85m, únicament 14 centímetres per davant de l’atleta que va obtenir la plata, la Zaynab Nouali (FC Barcelona). Al martell, 45.69m, or i primer lloc al pòdium per la Irene Escolano (U Colomenca At). Disputada prova de javelina, on, amb 33.10 m, l’Olivia Salmerón (Cornellà At), es va imposar, també per 14 centímetres, a la seva contrincant més immediata, l’Eulalia Ferriz (AA Catalunya).

Els nostres nois també van rendir a bon nivell. Rècord del campionat a la javelina per l’Àlex González (CA Igualda), amb uns molt bons 61.28m en el seu darrer intent. Molt bona marca també pel Daniel Ruiz (FC Barcelona) en el martell, on s’ha establert ja per sobre dels 63 metres. 63.17m pel de Begur. En el disc, el guanyador de la prova va ser l’Hugo García (Alaior Esport), enviant el disc de 1.750 gr fins als 45.12m.

Aaron Solà en el llançament de disc. Foto d’avancam.cat

En noies absolutes, la nostra millor discòbola del moment, l’Andrea Alarcón (AA Catalunya), va guanyar la seva prova sobrepassant els 50 metres. 51.06m en el seu sisè intent. Al martell femení, va venir la marca de la jornada. Com no, la Laura Redondo. Aquest cop va millorar en un centímetre la marca que atresorava fins al moment. 69.60m i rècord del campionat, que ella mateixa posseïa. La sèrie, increïble, com sempre, estable per sobre de 67 i 68 metres, gestant en el seu interior un llançament que, ben segur, serà molt més llarg que els d’aquestes setmanes. L’Aina Ramos (L’Hospitalet At) segueix el seu ascens per convertir-se en la llançadora de javelina de moda a Catalunya. 45.30 m i victòria contundent per ella.

La Laura Redondo va aconseguir RCAM en martell. Foto avancam.com

L’Aaron Sola (AA Catalunya), va aconseguir la que serà la seva millor carta de presentació abans d’un campionat d’Espanya d’hivern. 51.93 m pel de Torredembarra, amb l’objectiu de millorar la seva marca personal i llançar per sobre dels 55 metres. A la prova de martell, el David Martín (FC Barcelona) va guanyar la seva competició, amb una sèrie regular de més de 62 metres, i amb un millor llançament de 62.68 m. A la javelina, ja no tenim suficients dits a la mà per comptar els ors del Jordi Sánchez (Unicaja). A la seva condició actual de veterà, continua demostrant que els que venen per sota, hauran de rendir molt bé per poder arrabassar-li el seu regnat. Nova victòria amb 63.93 m per l’incombustible de Manresa. Per darrere, apunta bones maneres el Jhon Louis García (AA Catalunya). Aquest cop va llançar 61.45 m, insuficients encara per poder alçar-se amb l’or. Resultats complets:

Sub16-Sub18: aquí

Sub20-Absolut: aquí

Què ens queda?

Ja no queda molt més per disputar-se a la nostra terra en l’àmbit dels llançaments. La temporada d’hivern arriba a la fi, amb un últim assalt per disputar-se: el Campionat d’Espanya de llançaments llargs d’hivern.

Absolut: 19 febrer (Motril)

Categories menors: 2-3 abril (Castelló)