Clemente i Santafé, nova dinastia

Clemente i Santafé, nova dinastia

L’atleta del Cornellà Atlètic i el del CA Igualada van aconseguir per primer cop els títols de campions de Catalunya absolut de Proves Combinades en PC. També va triomfar Pol Ferrer, que va guanyar el campionat sub20 i va aconseguir el rècord de Catalunya de la categoria.

Jesús Castillo i Mar Vico ja tenen nous descendents. El primer, degut a una sèrie de molèsties, va veure com havia de retirar-se de la competició, però ja no era favorit des del principi, veient com Eloi Santafé aconseguia el ceptre. L’ex atleta del Barça, que aquest ha deixat l’atletisme, esperava una nova substituta. Diversos noms apuntaven a poder ser la campiona però finalment va ser la del Cornellà Atlètic, Irene Clemente, qui va aconseguir la victòria.

No obstant, durant la primera part del heptatló masculí, un altre nom va portar el domini i semblava ser el relleu del seu company de club. Íker Martín acabava el dissabte dominant per complet la combinada, amb tres de quatre victòries possibles. Primer aconseguia 6.95s als 60mll, després obtenia la victòria a la llargada amb 7.06m i finalment a l’alçada, amb 1.95m, deixant només el Pes en benefici de Pol Vila.

A aquestes alçades de la combinada ja teníem dues baixes sonades. Castillo havia d’abandonar la llargada amb molèsties reiterades i Álex Valverde, un altre dels possibles favorits, acabava el concurs amb tres nuls, fet que l’obligava a marxar cap a casa. Martín tenia a l’abast la victòria final, sense oblidar a Ferran Merino, Joan Moreno i qui finalment acabaria guanyant, Eloi Santafé.

El podi absolut de les Combinades, amb Martín, Santafé i Merino. Foto Cornellà

L’atleta del CA Igualada va tenir un diumenge més lluït. Aconseguia la victòria a les tanques amb una posada en escena solvent, 8.29m, deixant enrere Martín o Merino. Feia el mateix amb el Salt amb Perxa, guanyant per 4.30m i superant als seus rivals. Finalment, en la prova on tot es decideix, el 1000m, Íker Martín posava tota la carn a la graella, guanyava la cursa amb 2:43.96, però Santafé quedava a 10 segons enrere, suficients per endur-se la victòria final amb un marge molt estret. L’atleta ex del JAS sumava 5295, nou rècord del Campionat, pels 5215 d’Íker Martín. Ells mateixos es repartien també l’or i la plata sub23, bronze per a Joan Moreno. Merino, finalment, bronze absolut.

Menció especial per a Pol Ferrer. L’atleta del Cornellà Atlètic va aconseguir el rècord de Catalunya sub20 en una magnífica combinada que el va portar a guanyar totes les proves del concurs, amb especial diferència en el Pes (14.13m), la llargada (6.87m) o la Perxa (4.20m). L’atleta del conjunt del Baix Llobregat va dominar de principi a fi i el màxim objectiu era, sens dubte, buscar el RCAT, que finalment va aconseguir amb marca de 5350 punts, superant a Adrià Navajón (5344).

Pol Ferrer amb els seus companys del Cornellà Atlètic (els germans Merino i Íker Martín). Foto Instagram

Pel que fa al Pentatló, moltes eren les atletes amb opcions clares. Des de la germana petita Rovira (Ivet), del GEiEG, passant per Mireia López, Clara Gabaldón o Andrea Florina Sabou. Però finalment es va emportar el títol l’atleta del Cornellà Atlètic, ex del CA Gavà, Irene Clemente, experta en Triple Salt i Alçada, que es va mostrar solvent en totes les proves i va deixar enrere les seves rivals.


Era d’esperar que la victòria en els 60mt fos per Mireia López, l’experta medallista d’Espanya del CA Tarragona. Començaven lluny les seves rivals, tot i que en l’alçada les coses es van igualar. Clemente va saltar 1.69m, guanyant el concurs sub20, pels 1.63 d’Anna Pereiras (guanyadora absoluta), i amb pitjors marques de les perseguidores.

En el Pes, de nou les tornes es giraven. Clara Gabaldón, en una demostració de qualitat, guanyava el concurs amb 10.24m, amb Ivet Rovira (9.86m) i Mireia López (9.51m) darrere. En la llargada, de nou, Gabaldón sumava la victòria amb 5.60m i semblava ser la candidata principal a la victòria, amb Clemente molt aprop (5.34m) i la resta d’atletes candidates una mica més despenjades.

Com no, la prova final, els 800m, van determinar la victòria final. Clemente tenia una lleugera avantatge gràcies a les tanques i a l’alçada respecte Gabaldón, i elles dues juntament a Mireia López entraven gairebé juntes (entre el 2:35 i el 2:36), amb la victòria final d’Ivet Rovira. Aquesta igualtat final deixava a Irene Clemente com a campiona sub20 i també absoluta, amb marca de 3402 punts, pels 3377 de Clara Gabaldón, segona, i els 3349 d’Ivet Rovira, tercera. Mireia López aconseguia el bronze sub23.

Cal destacar la presència d’altres atletes en aquest pentatló, com la d’Alba Martínez (CA Sant Just), experta en 400mll i 400t, participant de les cinc proves de les combinades i acabant amb 2529, també la presència d’Andrea Segovia i Carola Blanco, les atletes plata i bronze sub20 respectivament, o les mencionades anteriorment Andrea Florina Sabou i Anna Pereiras, sumant experiències positives.

A Sabadell vam viure un nou relleu generacional, amb Santafé i Clemente coronant-se, amb Pol Ferrer amb el rècord sub20 i amb l’esperança de veure el nivell masculí mantenir-se i el femení créixer per veure noves atletes en posicions de privilegi. Com sempre, l’espectacle de les combinades no va decebre a ningú.

Els resultats aquí