Catrofe, Saura i Maijó protagonistes

Catrofe, Saura i Maijó protagonistes

El 103è Campionat de Catalunya de Cros organitzat per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, ens va portar una gran matinal de cros en un fantàstic escenari. Elia Saura i Santiago Catrofe van inscriure el seu nom per 1a vegada a l’historial de Campions Absoluts. Adam Maijó en Sub23, Aida Alemany i Eric Lore en Sub20 van ser els millors entre els joves.

Més de 600 atletes de categories des de Sub10 fins a absoluta es van donar cita a la zona esportiva de Santa Cristina d’Aro per a disputar el Campionat de Catalunya de Cros, la cita que hauria de ser la més important per la majoria de fondistes catalans durant la temporada d’hivern. Però amb el pas dels anys la tendència ha anat canviant, l’interès pel cros va a la baixa, en favor de l’atapeït calendari de ruta, on a dia d’avui hi ha un major pressupost. Sense anar gaire lluny, durant el mateix matí Adel Mechaal establia un nou Rècord de Catalunya de 10km en 27:50, a la cursa de Platja d’en Bossa a Eivissa, quedant-se només a 2” del Rècord d’Espanya de Toni Abadia. En noies, la Cursa de Sant Antoni o els 10km de València del passat diumenge, també ens van privar de veure curses de major nivell a Santa Cristina.

Anant al repàs de les curses, en categoria absoluta femenina va haver una relativa sorpresa, podíem pensar que Douae Ouboukir revalidaria el seu títol per 3a vegada consecutiva, però no va ser així. La jove Elia Saura (Valencia CA) encara Sub23, està realitzant una bona temporada de cros, i sent especialista en 1.500m encara no ha tocat la pista coberta. La planificació de l’entrenament establerta per Juan Carlos Galán està donant els seus fruits i va portar a Elia Saura a guanyar el seu 1er títol de Campiona de Catalunya Absoluta i també en categoria Sub23.

Elia Saura campiona absoluta. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Per darrera de Saura va completar el podi Naima Ait Alibou (Pamplona At) i Douae Ouboukir (Independent), que després de la cursa ens comentava que no s’havia trobat bé, però que sense donar-li més importància, ja tenia la vista fixada en la propera cita al Campionat d’Espanya a Jaén. També en llocs d’honor i entrant a meta en un petit marge de temps, era 4a Laia Casajoana (L’Hospitalet At), 5a i 6a Marina Guerrero i Mireia Guarner (Avinent Manresa) i 7a Montse Mas (FC Barcelona) que tot i el pas dels anys és un valor segur en competició. En una hipotètica classificació per clubs, hauria guanyat per “golejada” el CE Penedès. Va situar a les seves dones en els llocs 9e, 12è, 14è i 15è amb Carrión, Carner, Comet i Molist totes elles especialistes en curses de Trail, sent una part molt important de la selecció catalana.

A la cursa masculina el desenllaç va ser l’esperat, un frec a frec entre l’atleta local Santiago Catrofe (Playas de Castellón) i Lahcen Ait Alibou (CA Fent Camí). El Campionat es decantava pel migfondista Catrofe, amb només 3” d’avantatge sobre Ait Alibou, i medalla de bronze pel seu company d’entrenament Abdenasser Oukhelfen (Jaén Paraiso Interior). El millor obstaculista català de l’actualitat, en Ibrahim Ezzaydouni (Playas de Castellón) 4at, i Adam Maijó (Independent) els millor entre els Sub23 va ser 5è. Xavier Badia (AA Xafatolls) i Albert Ollé (CA Olesa) que estan en franca progressió a les darreres temporades, entraven a meta en el 6è i 7è lloc. Ben a prop d’ells, en Miquel Corbera (CA Montornés), “especialista en trail” que segueix demostrant un gran rendiment en qualsevol circumstància i terreny, a principis de desembre era capaç de guanyar la Mitja Marató de Figueres amb 1:05:35.

Catrofe i Ait Alibou. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Per categories, els campions Sub23 van ser els citats Adam Maijó i Elia Saura que ja van ser capaços de competir de tu a tu amb “els grans”. Els podies es completaven amb Marc Fernàndez (AA Catalunya) i Gerard Bou (CA Igualada) en categoria masculina i Marina Travé (Lleida UA) i Marta Romance (JAB Berga) a la femenina. Aquests 6 atletes estan cridats a ser uns referents del fons català en un futur proper.

Adam Maijó campió Sub23. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

En categoria Sub20, Eric Lore (Cornellà Atlètic) feia bons els pronòstics i es feia amb el títol, però amb un marge força inferior al que podíem preveure. A només 2” de Lore, aconseguia el sotscampionat en Roger Súria (CA Igualada), sent 3er Aleix Vives (FACVAC Valls). A la cursa femenina, amb l’absència destacada de Carla Domínguez, es va poder viure un emocionat duel entre Aida Alemany (L’Hospitalet At) i Helena Moragas (CA Sant Just), decantant-se a favor de la 1a, Moragas entrava en 2on lloc a meta.


Eric Lore, Campió Sub20 Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Amb Helena Moragas atleta del CA Sant Just es va viure la polèmica del campionat. Moragas triatleta d’elit de nivell internacional, tot i ser atleta del CA Sant Just, té per costum vestir una equipació de la marca esportiva que la patrocina enlloc de la del seu club. Així se la va poder veure en els Campionats de Catalunya de Cros Curt i Llarg al 2021. Ara al Campionat del passat diumenge, tot i ser advertida abans de l’inici de la cursa, va optar per seguir vestint l’equipació del seu patrocinador, motiu pel qual va ser desqualificada de la competició.

Aida Alemany Campiona Sub20 Foto: Daniel Meumann – avancam.com

D’aquesta manera l’honor del sotscampionat va recaure en Blanca Batlle (AA Palamòs) i el 3er lloc per Clara Las Heras (L’Hospitalet At).

La categoria Sub18 puja forta, els 4 primers llocs de la cursa femenina són noms que els aficionats a l’atletisme ja coneixem pels bons resultats que estan assolint a la pista. Campiona Marwa El Khouya (Lleida UA), 2a Merem Gabriel (JA Sabadell), 3a Bemnet Vidal (CA Nou Barris) i 4a Marta Mitjans (CA Canovelles). En nois doblet del CA Granollers amb Pau Portet i Aniol Clavell, i 3er Oriol Jové Pastor (AA Xafatolls). Els campions Sub16 van ser Emma Taggi (CA Cambrils) i en categoria masculina el FC Barcelona copava el podi amb Albert Alsina, Albert Bartolí i Max Ordoyo.

Crup capdavanter Sub18. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Després d’aquesta cita, en breu es donarà a conèixer per part de la Federació Catalana la composició la selecció que representarà a Catalunya al Campionat d’Espanya de Cros per Federacions a Jaén el proper 30 de gener.

En aquest enllaç es poden consultar les classificacions de totes les curses del Campionat de Catalunya de Cros.

En el següent enllaç podeu accedir a la galeria de fotos de la competició d’avancam.com