Catalunya domina a jerez

27 medalles en una de les millors competicions viscudes per atletes catalans

Que aquesta generació promet molt ja ho sabíem, però que el domini que té a nivell general a l’estat és superlatiu s’havia de demostrar. Els Sub18 encara és aquella etapa on no guanyar una medalla, però aprendre i sumar experiències, és positiu. L’exigència de guanyar no és tant, doncs es pot guanyar i dominar i arribar a categoria absoluta i desaparèixer. Amb tot, sembla difícil pensar que alguns dels atletes catalans sub18 actuals acabin desapareixent, doncs el nivell que demostren es ja per encarar-se amb els atletes absoluts.

També és important destacar el nivell femení. De les 27 medalles, 17 arriben en categoria femenina, inclosos també els dos metalls en el 4×100 de l’Aldhara Lleida i el Muntanyenc. A més a més, 10 medalles d’or, en una última jornada de diumenge tarda especialment espectacular, amb Marta Mitjans, David Pérez, Daniela Fernàndez (doblet en Disc i Pes i RCAT en aquest últim) o Martina Zunino. A més, la marxadora Sofia Santacreu va batre el RCAM en els 5000 marxa.

Durant la jornada de matí de dissabte es van sumar tres medalles. La marxadora de la JA Sabadell, Sofia Santacreu, com avançàvem, va guanyar la medalla d’or en els 5000 marxa amb un temps de 22:54.22, establint un nou rècord dels campionats. En segona posició va arribar Júlia Suàrez, del CA Tarragona, aconseguint la medalla de plata amb 23:21.82. A banda del títol de Santacreu, el matí del dissabte ens va deixar l’or d’en Martí Serra, del CA Manresa, que va aconseguir guanyar la prova amb un salt de 4.90m.

Duna Viñals amb la medalla de bronze al sub18. Foto Federació Andorrana Atletisme

A aquestes tres medalles se li va sumar la plata de l’Adrian Sedano, llançador del CA Manresa, amb marca de 61.39m. Sedano venia de ser el campió català.

La segona jornada de dissabte ens deixaria també diverses figures a tenir en compte. L’atleta del CA Ascó, Hailu Estrampes, campió català a Manresa, va aconseguir la victòria amb un llançament de 63.02m, mantenint el que ens ve mostrant des de Aleví, una progressió molt destacada. En el Pes, segona victòria de la tarda. Daniela Fernàndez (Valencia Atletismo) va aconseguir l’or amb una marca de 15.42m, establint un nou rècord de Catalunya Sub18 i aconseguint la mínima europea.

A més a més, Aleix Camats (CA Igualada) va aconseguir l’or en el Disc. El campió català és l’autèntic dominador en la prova a nivell estatal, i ho va demostrar amb un llançament de 55.00m. En les proves de velocitat també vam tenir medalla. Jazmin Romeu acabava 3a i sumava el bronze en els 100mll amb una marca 12.25s. Romeu, campiona catalana i vestint la samarreta del CE Penedès, va entrar per davant de Neus Núñez (Cornellà Atlètic), 4a amb 12.35s.

Durant el diumenge, es van sumar dues medalles. Ona Bonet, del CA Manresa, aconseguia la segona posició en Alçada, amb marca d’1.75m, igualant la seva marca personal. En la final dels 400mll, bronze per la Laia Zurita, de l’UGE Badalona, amb marca de 55.62m. La campiona de Catalunya feia bons els pronòstics i pujava al podi.

Aniol Clavell amb el bronze en els 2000 obstacles. Foto CA Granollers

En les finals de tanques, doblet de medalles al 100t. L’andorrana Lerato Pagès, amb fitxa catalana, aconseguia la plata amb marca de 13.92s. La campiona catalana va aconseguir, a més, marca personal. El bronze va ser per Paula Rodríguez, del Muntanyenc, amb temps de 14.02 i també MMP.

Com comentàvem prèviament, l’última jornada, de diumenge, té moltes coses a destacar. Fins a 6 medalles d’or aconseguides per catalans. David Pérez, del CA Manresa, sumava el primer en els 400 tanques, amb marca personal de 51.78. Martina Zunino, en categoria femenina i mateixa prova, es feia amb l’or amb marca personal d’1:00.63. En la mateixa cursa, l’andorrana de l’Agrupació Atlètica, Duna Viñals, aconseguia el bronze amb 1:02.00 (i rècord nacional). Jana Hurtado, de L’Hospitalet Altetisme, acabava 4a. En la cursa masculina, Adrià Garcia completava un doblet manresà acabant segon amb 53.98s.

Tot just després, Oriol Sànchez aconseguia l’or en els 200mll amb marca de 21.77, en una final on Isaías Artigas era 7è (22.84). No fallava a la cita Marta Mitjans, qui guanyava l’or en els 800m amb temps de 2:07.12. Una altra de les destacades, Daniela Fernàndez, feia doblet d’ors, després de guanyar el Pes, feia el mateix amb el Disc, amb marca de 41.69m. L’últim or el portaria l’atleta de la JA Sabadell, Merem Gabriel, guanyant el 3000m amb marca personal de 9:43.14, amb la lleidatana Marwa El Khouya amb la plata i temps de 9:54.13.

Durant l’última jornada de la tarda també es van aconseguir altres medalles, com ara la d’Elda Romeva en el Triple (un bronze amb marca de 12.12m), la plata d’Antoni Gonzàlez a l’Alçada amb marca personal de 2.05m, el bronze d’Aniol Clavell als 2000 obstacles amb 5:49.13 i finalment la plata de Maria Taggi als 1500m amb 4:33.13.

L’última prova del campionat, el 4×100, ens va portar dues alegries. L’equip femení de l’Aldhara Lleida pujava al podi amb la plata després d’acabar en segona posició amb 47.86 (un equip format per Júlia Vilaseca, Clàudia Martínez, Paula Niubó i Carla Cagigós). D’altra banda, l’equip del Muntanyenc de Sant Cugat sumava el bronze amb temps de 48.01 (amb equip format per Martina Zunino, Elda Romeva, Helena Santacana i Paula Rodríguez).

Un resum magnífic del que ens espera a partir d’ara, diversos noms que pujaran a categoria sub20, però abans, alguns d’ells encara els gaudirem una mica més, en els campionats internacionals. Tenim ganes de veure fins on poden arribar i quina progressió tindran.