Catalunya cap a Jaén!

Catalunya cap a Jaén!

Jaén Paraíso Interior” serà en poques hores la seu del 104è Campionat d’Espanya de Cros Individual i per Federacions. La gran cita que tenen marcada en vermell la majoria dels fondistes estatals. Tot i baixes de renom, Catalunya presenta una selecció de gran nivell amb importants noms propis. Entre els més destacats Adel Mechaal, Elia Saura, Santiago Catrofe, Carla Domínguez, Adam Maijó, Eric Lore, Helena Moragas i Marc Fernàndez.

Aquests darrers dies ens arribaven males notícies pels interessos de la selecció absoluta masculina, Abdessamad Oukhelfen i Ayad Lamdassem que van ser 3er i 5è al campionat de 2021 causaven baixa per la cita de Jaén. Abdessamad mitjançant el seu compte d’Instagram informava patir unes molèsties que desaconsellaven la competició. Ibrahim Ezzaydouni (Playas de Castellón) i Xavier Badia (AA Xafatolls) que figuraven com a reserves, han estat seleccionats per cobrir les vacants.

En aquesta situació el combinat català serà liderat pel recent Campió de Catalunya, Santiago Catrofe (Playas de Castellón) que està realitzant una fantàstica temporada i Adel Mechaal (New Balance Team) que ja va ser Campió d’Espanya al 2017 a Gijón. Mechaal competirà a Jaén després d’haver disputat divendres el 3.000m a la reunió de Karlsruhe, amb una excepcional marca de 7:36.57 que representa un nou Rècord de Catalunya i la mínima per a participar al Campionat del Món de PC a Belgrad (Sèrbia).

Adel Mechaal liderant el grup amb Mola, Carro i Pérez. Foto: Miguélez team Atletismo RFEA

Lahcen Ait Alibou (CA Fent Camí Mislata) i Abdenasser Oukhelfen del club local Unicaja Jaén Paraiso Interior, completen el sextet català. Catalunya com sempre ha fet, lluitarà per pujar al calaix més alt del podi. Fent un repàs a l’historial veiem que és la Federació que ha guanyat el Campionat en més ocasions, un total de 39, la 1a d’elles a la 1a edició al 1916 i la darrera la temporada passada a Getafe. Una altre federació aspirant al títol serà Castella Lleó, té un equip de 1er nivell amb Arce, Alaiz, Bascuñana, Celada, Mateo i Ibrahim Chakir, que sempre havia estat atleta català, però enguany a l’estar entrenant a Sòria ha tramitat fitxa federativa a Castella Lleó.

Lahcen Ait Alibou (CA Igualada) Guanyador Nassos 10km Foto: Daniel Meumann

A nivell individual, tenint en compte que el doble campió de 2020 i 2021, l’aragonès Carlos Mayo també ha causat baixa, la cursa queda molt oberta. Els principals rivals dels nostres serà Nassim Hassaous (Navarra), el millor estatal a l’Europeu de Cros a Dublin amb un 7è lloc, i el castellà manxec “Chiki” Pérez, lluitador incansable i que sempre ha estat a les posicions capdavanteres als darrers campionats.

Horaris i distàncies Jaén 2022. Gràfic: RFEA

La selecció absoluta femenina actualment no compta amb cap atleta que es pugui considerar “Top” dins del circuit estatal de cros, com si que succeïa en dècades anteriors. Sent un grup de 6 atletes de nivell homogeni, estarà encapçalada per Naima Ait Alibou (Pamplona At), i Douae Ouboukir (Independent). Douae a l’edició de 2020 era la millor catalana amb un 11è lloc, just darrera d’ella entrava Montse Mas (FC Barcelona), diumenge repetirà participació. Noves incorporacions són Laia Casajoana (L’Hospitalet Atletisme), Marina Guerrero i Mireia Guarner del Avinent Manresa. Marta Galimany, Meritxell Soler i Núria Gil que obtenien bons resultats al 2021, enguany no han tingut el cros entre els seus objectius, les 2 primeres per estar centrades en competició en ruta i Núria Gil per lesió.


Douae Ouboukir proclamant-se Campiona de Catalunya Cros Curt Foto: JJVico

Amb la baixa de Irene Sánchez-Escribano (Castella La Manxa), la principal favorita per fer-se amb el títol és l’obstaculista blaugrana Carolina Robles (Andalusia). Sent companyes de grup d’entrenament, s’havien viscut interessants duels entre elles a les darreres edicions. El títol per seleccions podria ser una lluita entre les dues castelles, amb el permís de Madrid.

En categoria Sub23 Catalunya també presenta seleccions de gran nivell, la femenina liderada per Elia Saura (Valencia At), que és l’actual Campiona de Catalunya Absoluta. Saura lluitarà pel podi, la principal aspirant al títol podria ser Angela Viciosa (Castella i Lleó) que aconseguia ser Top10 a l’europeu de cros. La selecció es completa amb joves 5 atletes que estan en progressió com són Marina Travé (Aldahra Lleida UA), Marta Romance (JA Berga), l’especialista en trail del CE Penedès Maria Carner, Marina Freixa (AA Catalunya) i Andrea Bernal del Piélagos.

Elia Saura campiona absoluta. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

L’equip masculí també és il·lusionant amb Adam Maijó (Independent) i Marc Fernández (AA Catalunya) com a més destacats, tots dos van ser internacionals a l’Europeu de Cros de Dublín, Marc encara ho va fer com a Sub20. El rival de més nivell serà aragonès Pol Oriach, sent Campió d’Europa de 3.000m obstacles, serà l’home a batre. Els dos catalans arriben en un gran estat de forma, Maijó que fa pocs dies corria en uns brillants 28:59 els 10km de València i Fernandez 8:20.71 el 3.000m en el Campionat de Catalunya de Clubs a PC. Amb ells, Gerard Bou (CA Igualada), Joan Solé (CE Universitari), Aniol Borràs i Gerard Ribé de l’Agrupació Atlètica Catalunya.

Adam Maijó campió Sub23. Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Carla Domínguez després de tancar la seva etapa com a atleta de la Joventut Atlètica Sabadell, ara ja a les files dels Asics Running, té grans opcions de revalidar el títol aconseguit al 2021 al dur circuit de Getafe. L’atleta de Terrassa va realitzar un 2021 per emmarcar, grans marques i el títol de Campiona d’Europa de 5.000m a Tallin. Al Campionat d’Europa de Cros va tenir un dia per oblidar, però poc després als 5km de la cursa dels Nassos es treia l’espineta amb una marca excepcional de 15:51. Davant d’ella Mireya Arnedillo (Aragó) pot ser la seva gran rival.

Carla Domínguez amb ASICS Running

Al Campionat de 2021, Catalunya aconseguia la medalla d’or per federacions, enguany tenim moltes opcions de revalidar el títol, doncs a la selecció es manté Helena Moragas (CA Sant Just) i Clara Las Heras (L’Hospitalet Atletisme). El combinat es completa amb importants reforços com són, la Campiona de Catalunya Aida Alemany (L’Hospitalet Atletisme), la subcampiona Blanca Batlle (AA Palamòs) i Àmbar Tomas (JA Sabadell).

Aida Alemany Campiona Sub20 Foto: Daniel Meumann – avancam.com

Per finalitzar, la selecció Sub20 masculina encapçalada per l’atleta del Cornellà Atlètic Eric Lore que va ser medalla de bronze al 2021, recent Campió de Catalunya arriba a l’estatal en un gran estat de forma. També cal tenir en compte a Roger Súria (CA Igualada), que només cedia per 2” davant Lore al Campionat Català disputat a Santa Cristina. Amb ells, Aleix Vives i Alejandro Toscano del FACVAC Valls, Mohamed El Kouya (Aldahra Lleida UA) i Pol Fernàndez (CA Granollers), opcions de podi pel combinat català. El valencià David Cantero i i Jaime Migallón (Castella La Manxa) són 2 dels rivals de més nivell dels catalans.

Eric Lore, Campió Sub20 Foto: Daniel Meumann – avancam.com
Cros 2022 Jaén
Altimetría i circuit Jaén 2022. Gràfic RFEA