Cali 2022 al record

L’Estadi Olímpic Pascual Guerrero de Cali ha apagat els llums, la 19a edició del Campionat del Món Sub20 ja és història. Aquesta reunió de l’elit “júnior” ha donat a conèixer a molts atletes que en breu seran els grans dominadors de l’atletisme mundial. Pel que respecta a la participació catalana, han brillat Òscar Martínez i Berta Segura aconseguint plaça de finalista, gran actuació de Pol Ferrer però amb un punt de mala sort, i resultats més discrets per Clara Fernàndez, Roger Súria i Carla Domínguez.

La gran sorpresa ens arribava per part del marxador del Baix Llobregat Òscar Martínez que aconseguia un excepcional 5è lloc als 10.000m marxa, amb una marca personal de 43:20.84. Format al Pratenc AA, actualment a les files del Cornellà Atlètic, i dirigit per José Manuel Rodríguez “Rodri”, actual responsable de marxa de la Federació Catalana d’Atletisme. Òscar al passat mes de març a la Copa del Món Sub20 a Oman va ser 7è, el que el situava entre els millors marxadors de la categoria. Amb una marca de 42:43 en 10km ruta (Lepe, Huelva), però amb uns discrets 45:18.60 en 10.000m (pista), feien que estès a la cua a la llista de sortida.

Òscar Martínez Camp. del Món Cali 2022. Foto: RFEA

Però ja en cursa Óscar Martínez va demostrar que tenia un elevat ritme a les cames, i amb una tècnica impecable, doncs no va rebre cap targeta vermella, lluitaria per pujar el podi. Finalment la medalla de bronze quedava a tan sols a 13”, però aconseguia un excepcional 5è lloc en tot un Campionat del Món. Després de l’èxit de Paul McGrath a Nairobi 2021, Òscar Martínez ha mantingut el llistó dels marxadors del Cornella Atlètic ben alt.

Un altre èxit per l’atletisme català ha estat el 6è lloc de Berta Segura en els 400m ll. L’atleta del Aldahra Lleida UA, també aconseguia rebaixar novament el Rècord de Catalunya Absolut i el d’Espanya Sub20 fins els 52.50, marca aconseguida en les eliminatòries, que li servien per guanyar la cursa. En aquest cas, el resultat de Berta no ha estat una sorpresa, doncs amb la seva PB prèvia de 52.66 tenia opcions reals d’estar a la final, però en un Campionat del Món on es citen les millors atletes i en una competició a 3 rondes, al mínim error et quedes fora. Conscient d’això, l’atleta entrenada per Iván Espílez va plantejar 3 curses serioses al màxim nivell, 52.50 i PB en eliminatòries, 52.51 i 1er lloc a la seva semifinal, que seria la 6a marca del global de semifinals.

Berta Segura Camp. del Món Cali 2022. Foto: RFEA

Ja a la final, veient el “startlist”, 2 atletes clarament superiors amb marques per sota dels 52”, però altres 3 a només  2 dècimes de la lleidatana Berta Segura, no era descabellat pensar amb l’opció del bronze. Però en cursa, cap de les atletes del davant va fallar i Berta es va mantenir regular, marcant de nou uns fantàstics 52.56 per 3er dia consecutiu, i es feia amb el 6è lloc mundial. El nivell del podi va ser excepcional, medalla de bronze per la índia Rupal amb 51.85 i victòria per la britànica Yemi Mary John amb 51.50.

La participació del decatleta Pol Ferrer (Cornellà Atlètic) va tenir un inici molt esperançador, però un cruel desenllaç, a la prèvia ja comentàvem que a 10 proves no està permès l’error i aquest es va produir a la perxa al realitzar 3 nuls a la 1a alçada. Iniciava el concurs amb marca personal en 100mll amb 10.76, a continuació feia la llargada, el pes i l’alçada una mica per sota del seu recent Rècord d’Espanya Sub20 amb 6.97m, 13.46m i 1.93m, finalitzava la 1a jornada amb uns molt bons 49.32 en el 400mll, que el situaven en el 6è lloc de la classificació de la combinada. Amb un total de 4.003 punts, 111 per sota de la seva plusmarca.

Pol Ferrer 100m Camp del Món Cali 2022. Foto: RFEA

El 2on dia de competició començava de manera fantàstica amb 2 marques personals, 14.68 al 110m tanques i 42.05m en el llançament de disc, en aquest moment ocupava el 4at lloc de la general. Però al concurs de salt amb perxa tot es va tòrcer, 3 nuls a l’alçada inicial de 4.00m posaven punt i final a totes les opcions de lluitar per una bona classificació. Després realitzaria uns bons 45.16m en javelina i 4:37.95 en el 1.500m, finalitzant amb 6.808 punts en el 17è lloc d’un total de 27 que iniciaven la combinada.

Pol Ferrer salt amb perxa Camp. del Món Cali 2022. Foto: RFEA

Pol Ferrer al Campionat d’Espanya a Torrent, al salt amb perxa va superar els 4.45m, en el cas que a Cali hagués saltat 4.40m, hauria sumat un total de 7.539 punts que l’haurien portat fins a un extraordinari 5è lloc. De ben segur que ja en categoria Sub23, de la mà del seu entrenador Alex Mancheño tindrà noves oportunitats.

Pol Ferrer amb el seu entrenador al Camp del Món Cali 2022. Foto: RFEA

L‘obstaculista d’Agramunt Roger Súria (CA Igualada), entrenat al CAR de Sant Cugat per Carles Castillejo no tenia fàcil el passi a la final. Només els 3 primers de cada sèrie i els 6 millors temps globals, obtenien la classificació. Amb una marca de 9:14.60 en Roger quedaria 11è a la seva eliminatòria, lluny de la qualificació, doncs la darrera de les “q” es va aconseguir amb 9:02.35.

En Roger Súria al seu compte d’Instagram indicava: “Sens dubte no va ser la meva millor cursa. Volia intentar classificar-me per la final. Vaig lluitar, però no ha pogut ser. Tot i estar insatisfet amb la meva cursa, estic MOLT orgullós d’haver complert el somni de competir a la meva 1a internacionalitat amb la selecció espanyola en un Campionat del Món i donar la cara en fins el final.

Roger Suria Campionat del Món Sub20 Cali 2022 Foto: RFEA

Clara Fernández (CD Nike Running) amb el nivell mostrat durant la temporada d’aire lliure, amb un millor salt de 3.90m, també veia complicat superar la qualificació, es demanava saltar 4.25m o les 12 millors marques. Només en el cas d’apropar-se al 4.15m saltats a la pista coberta de Saragossa podia tenir opcions de passar a la final. Clara realitzava un concurs amb salts en 3.60, 3.80 i 3.95m, però a l’alçada de 4.05m que superaven 13 atletes, ella feia nuls i ja quedava fora de competició. L’atleta entrena per Alberto Ruiz comentava a xarxes socials: “Somiava amb aquesta final, ho vaig donar tot però no va ser suficient. Després d’una temporada plena de lesions, només puc estar agraïda per haver arribat fins aquí i seguir intentant-ho.

Clara Fernández al Camp del Món Sub20, Cali 2022 Foto: IG claraafernandez

Al 5.000m femení vam veure una sortida explosiva per part de les atletes africanes, amb un 1er 400m esbojarrat en 1:04 les atletes de Kènia, Etiòpia i Uganda, es van separar de la resta des del primer instant. Al darrera lògicament es va formar un nombrós grup amb la resta, que avançava a un ritme raonable per una cursa de 5.000m, en ell la catalana del Asics Running Carla Domínguez. Com ja comentàvem a la prèvia, degut a les molèsties que ve patint des de fa setmanes, el rendiment de l’atleta de Terrassa seria una incògnita. Malauradament no va poder fer valer la seva qualitat, i tot i disposar de la 4 millor marca de les participants, va anar perdent ritme i posicions per finalitzar 16a amb un registre de 17:35.61, gairebé 2 minuts per sobre de la seva marca personal. Temporada finalitzada per l’atleta entrenada per Alex Parreño, ara toca descansar, recuperar bé la lesió per poder començar la temporada 2023 de nou en la seva millor versió.

Carla Domínguez Camp. del Món Cali 2022. Foto: RFEA

En els aquest enllaç trobareu els resultats complerts del Campionat del Món Sub20 Cali 2022. I al Canal de YouTube de la World Athletics podreu visualitzar els vídeos dels moments més destacats del campionat. També al web de RTVE Play de Teledeporte es poden veure les jornades de tarda al complert.