Alegria desbordada al Cros

Alegria desbordada al Cros

El Campionat d’Espanya de Cros a Jaén va ser l’escenari d’un nou èxit de la Selecció Catalana, el rendiment dels nostres atletes va ser excepcional. “Sis” de sis en medalles col·lectives, Or per la Sub20 i Sub23 femenina i absoluta masculina, plata per la Sub20 masculina, bronze per la Sub23 masculina i “xocolata” per l’absoluta femenina. A nivell individual cinc medalles, tres campions Adel Mechaal, Carla Domínguez i Adam Maijó, un sots-campió Eric Loré i dues medalles de bronzes amb Èlia Saura i Santiago Catrofe.

Entrant en més detall, la pràctica totalitat dels atletes catalans van rendir al nivell esperat o fins i tot per sobre, es van deixar la pell en el circuit trencacames “Sebastián Barajas” de Jaén, per a assolir un lloc d’honor per la Selecció.

Les primeres en entrar en competició van ser les Sub20 femenines, on literalment les nostres noies van guanyar la medalla d’Or per golejada, amb 5 atletes en el TOP 10. Qualsevol altre selecció només va aconseguir col·locar 1 atleta entre les 10 primeres. L’atleta de Terrassa Carla Domínguez, en un circuit que considerava que s’adaptava bé a les seves característiques, va tensar el ritme i aconseguia desfer-se de les rivals. D’aquesta manera Carla Domínguez s’alçava amb el seu 2on títol de Campiona d’Espanya Sub20. Uns metres per darrera, les seves companyes també estaven competint de manera fenomenal, 5a Clara Las Heras, 6a Aida Alemany, 7a Blanca Batlle, que tancava la puntuació catalana amb 19 punts, per 52 de Madrid que va ser 2a.

Equip Sub20 femení, OR. Foto: JJVico

Helena Moragas era 10a i comentava “estic contenta amb el meu Top10, tot i que aquest any no han quadrat molt les temporades (triatló i atletisme) i no l’he pogut preparar com m’hauria agradat”, Àmbar Tomàs era 16a d’un total de 77 atletes en competició.

La Sub23 també va obtenir un excel·lent resultat pujant al calaix més alt del podi per penjar-se la medalla d’or al coll. Les 5 atletes que van finalitzar la cursa es van classificar entre les 16 primeres, d’un total de 65. A nivell individual, Elia Saura tot i que anava a per la victòria, obtenia un gran 3er lloc, que s’ha de valorar molt positivament. Finalitzada la temporada de cros, debutarà en pista coberta al Campionat de Catalunya absolut el proper diumenge. La resta de l’equip català també brillava, 11a Marina Freixa, 13a Marina Travé, 15a Maria Carner i 16a Marta Romance. Andrea Bernal no finalitzava la cursa. Catalunya va sumar 42 punts per 69 de Madrid que novament van ser medalla de plata.

Equip Sub23 femení, OR. Foto: JJVico

Tenint en compte l’actuació d’aquest 2 equips femenins, queda palès que el futur del fons català pot estar garantit, sempre i quant aquestes joves atletes tinguin un bon acompanyament per consolidar-se en categoria absoluta.


L’equip absolut fent una molt bona actuació es va haver de conformar amb la medalla de xocolata, a només 6 punts del 3er lloc que aconseguia Andalusia. Douae Ouboukir va ser molt valenta en els inicis de la cursa marxant amb Carolina Robles i amb la que seria la campiona, Carla Gallardo. La fondista catalana no seria capaç de mantenir el fort ritme, i potser patint algun problema muscular, es veia relegada al 13è lloc. L’actual campiona de Catalunya, Naima Ait Alibou 19a, Laia Casajoana 22a, Mireia Guarner 27a, Marina Guerrero 39a i Montse Mas en posicions més discretes que en edicions anteriors, entrava a meta la 58a.

Equip absolut femení, 4es. Foto: JJVico

Passant a categoria masculina, l’equip absolut tot i les 2 importants baixes (Oukhelfen i Lamdassem) va obtenir un magnífic resultat, revalidant la medalla d’or aconseguida al 2021 a Getafe. Adel Mechaal després de les seves 2 darreres competicions amb Rècords de Catalunya de 10km (27:50) i 3.000m (7:36.57) era favorit, però estava per veure com recuperava de la competició de pista coberta del divendres a Karlsruhe. Amb una sortida conservadora, deixant que fossin altres els que fessin la 1a selecció del grup de cap, va arribar un moment que ja va ser ell qui va agafar el control de la cursa per desfer-se del principal rival, el navarrès Nassim Hassaous. Això ho va aconseguir, entrant a meta en solitari i guanyant el seu 2on títol de Campió d’Espanya. Per darrera, posant de manifest la grandesa del cros, lluitava Santiago Catrofe especialista en 1.500m, amb el maratonià Daniel Mateo, afortunadament pels interessos catalans, Catrofé sortia victoriós del duel sent medalla de bronze.

Equip Absolut masculí, OR. Foto: JJVico

Com estava previst la selecció de Castella Lleó realitzava una gran competició, el seu 4at home era 11è i només sumaven 32 punts. Però Catalunya va ser encara millor, amb 31 punts es feien amb l’or, Ibrahim Ezzaydouni que ha tingut una bona progressió des del Campionat de Catalunya era 13è, Abdenasser Oukhelfen 14è, Lahcen Ait Alibou 20è i Xavier Badia en la seva primera experiència en aquest campionat, 41è.

Passant als joves, la selecció Sub23 encapçalada per Adam Maijó també va estar a un gran nivell i aconseguia la medalla de bronze. El possible duel entre Adam Maijó i l’aragonès Pol Oriach era un dels centres d’atenció del Campionat, són 2 atletes que estan cridats a fer “cosses” molt grans en el futur, doncs ja les estan fent en el present. Així va ser, va haver un frec a frec entre ells, que es decantava a favor de Maijó proclamant-se Campió d’Espanya de Cros per 1a vegada. Els seus companys Gerard Ribé 19è, Gerard Bou 21è i Joan Solé 22, entraven a meta en un petit marge de 6 segons, Catalunya tancava amb 63 punts sent bronze, només per darrera de Castella i Lleó i Madrid. L’obstaculista català Marc Fernández, tot i sortir amb el grup de cap, patia problemes físics a la seva espatlla i només podia ser 27è, el nostre darrer home va ser Aniol Borràs 35è.

Equip Sub23 mascilí, BRONZE. Foto: JJVico

Per finalitzar el repàs, els Sub20 masculins no van ser menys i també es van sumar a la festa de les medalles, obtenint el sots-campionat. Eric Lore bronze al 2021 a Getafe, millorava el seu resultat i a Jaén es proclamava sots-campió, per darrera del castellà Jaime Migallón. Tres atletes més dintre del Top20, contribuïen a la medalla de plata col·lectiva, Aleix Vives 11è, Roger Súria 13è i Mohamed El Kouya Ali 20è. Madrid amb 9 punts menys que Catalunya va ser la campiona. Alejandro Gutierrez era 35è i Pol Fernández 53è.

Equip Sub20 masculí, PLATA. Foto: JJVico

Enllaç als resultats de la competició.