UN BON MUNDIAL PELS ATLETES CATALANS
Ja ha finalitzat el mundial d’Eugene (Oregon) que a banda d’exhibir una gran qualitat amb 3 rècords mundials, obsequi final dels dos darrers dies, també ens ha mostrat els 9 atletes de casa competint en 4 proves individuals i 3 relleus.
El balanç català ha estat bo en general, i diríem excel·lent en el cas de Jael Bestué en el 4×100, fregant l’excelent en el cas de Raquel González en 35 Km Marxa o Sara Gallego en 400mt i el relleu 4×400 mixt, notable pels rellevistes de 4×100 Bernat Canet i Pol Retamal, més fluix per Laura Redondo en llançament de martell o Laura Hernàndez en el relleu 4×400 femení i decepcionant (encara que després explicarem que no tant) per Adel Mechaal en els 5.000m. Malauradament Laura Bou no ha participat en el relleu 4x400m.
LES PROVES INDIVIDUALS
La millor posició ha estat l’obtinguda per Raquel González Campos en 35 Km Marxa acabant en una magnífica 5a posició amb marca personal de 2:42:27 (per bé que és una prova nova que no té ni 2 anys d’edat) per davant de la seva companya Laura Garcia-Caro (2:42.45). Des del quilòmetre 20 fins el 33 va anar en 4a posició coincidint amb els parcials més ràpids de la cursa i amb el punt de mira a la xinesa Qieyang que anava 3a a 1min aproximadament. L’esperança del podi es va anar esvaint i a més al final va ser superada per la grega Ntrismpioti (2:48:51 finals). Igualment gran resultat encara que ens deia que marxava amb una petita espina clavada.
En els 400mt debutava en un mundial Sara Gallego i va complir les expectatives més realistes quedant-se a prop de complir els objectius de màxims i no tant lluny d’arribar a una final que era l’esperança dels més optimistes. A rondes eliminatòries passaria en 3a posició obtenint la Q amb 55.09 molt a prop de la 2a, l’atleta Ryzhykova (54.93). De fet en la recta final ens va semblar que podia haver-la superat. La guanyadora de la sèrie seria Sydney Maclaughlin, inabastable sortint davant Sara pel carrer 8. En la semifinal Sara corria la sèrie més dura amb la holandesa Bol, les americanes Little i Wilson i la jamaicana Rushell Clayton. Totes en principi inabastables com es va demostrat al final ja que els 2 millors temps que passarien a la final sortirien d’aquesta sèrie. Sara acabaria 5a, la seva posició “natural” fregant el récord d’Espanya amb 54.49. Es va donar la curiositat que la 2a classificada de la 1a semifinal, la ucraniana Ryzhykova faria un temps inferior (54.51) que encara empitjoraria més a la final (54.93)
Laura Redondo va complir per sota de l’esperat. Va aacabar 11a del seu grup i 19a global en martell amb uns “discrets” 68.67m, fora del top 12 que donava pas a la final. Una marca que fa 2 anys haguera estat molt bona però aquesta temporada ens ha acostumat malament superant els 70m moltes vegades fins els 72.0 del récord d’Espanya. Però son 3 llançaments només i per molt que es trobés molt bé en l’escalfament ens deia que va sortir massa tensa. S’ha de tenir en compte que als Jocs de Tòkyo es va quedar a fora de la final amb 62.42 metres en una actuació també força per sota dels 70.66 que tenia de PB. Està clar que el seu rendiment ha pujat 2 esglaons en 2 anys, cosa que es veu inclús quan les coses no surten.
Finalment, Adel Mechaal cauria eliminat als 5.000m en les sèries classificatòries per la final al quedar 11è de la sèrie i 22è global amb 13:36.48. El temps de tall 13:24.56, lluny. La cursa va transcórrer a ritme lent i Mechaal fins i tot va estar liderant al pas del 1r quilòmetre i en 3a posició fins els 4.200m. A partir d’aquí, la cursa va tenir un fort canvi de ritme totalment fora de l’abast del català que sentía com les cames no rebien lòxigen necessari. Els efectes de la covid perduren per setmanes en molts atletes i Adel ens comentava que ja havia arribat en condicions dubtoses ja que tot i entrenar força bé, li costava massa recuperar-se. Al campionat d’Europa, amb més de temps per davant, tindrà una oportunitat de millora.
ELS RELLEUS
El campionat del mon va començar amb el relleu mixt 4×400 amb doble sessió de rondes eliminatòries i final en el mateix dia en sessió de matí i tarda i amb l’ordre dels i de les rellevistes marcat amb home-dona-home-dona. Així teníem a Sara Gallego fent la 2a posta i rebent d’Iñaki Canal i donant a Oscar Husillos. El relleu no va començar malament amb Sara rebent 4a i deixant Husillos en 2a posició però poc a poc les posicions anirien mimbant per acabar el relleu espanyol en 3:16.14, 4a posició de la sèrie i 11a posició global fora de les 8 places que donen la final. El parcial de Sara 51.74, el 2n millor de les que van fer la 2a posta, és força bo, en la línia que esperàvem.
El 4×100 masculí va comptar amb les 2 primeres postes catalanes. De sortida Bernat Canet per entregar a Pol Retamal i aquest a Jesús Gómez. Canet, des de parat, seria el màxim responsable de marcar 11.76 els primers 100m i entregar en 7a posició a Pol. El millor, el jamaicà Blake amb 10.48. Està clar que els primers i quarts rellevistes solen ser els homes més forts de cada selecció. Pol Retamal faria uns molt bons 9.10 llançats fent el 3r millor temps d’entre els seus contrincants de 2a posta. Al final, el relleu espanyol acabaria amb 38.70 a 29 centèsimes de la q i en 9a posició final. Gens lluny de passar i amb algunes esperances encara uns minuts després d’acabada la cursa doncs Pol es queixava que havia patit una escomesa d’un atleta canadenc que l’havia desequilibrat. Finalment no va prosperar.
El 4x400m femení va comptar amb l’actuació de Laura Hernández i amb l’absència inesperada de Sara Gallego i no tant inesperada de Laura Bou. La tanquista que havia demostrat molt bon nivell tant al relleu mixt com a les tanques es va haver de quedar fora en contra de la seva voluntat -i la del seu entrenador- i veure amb Laura Bou el desenvolupament de la prova des de la grada.
No va tenir massa fortuna el quartet titular femení encara que les seves possibilitats d’entrada ja eren molt reduïdes tenint en compte les marques personals de les rivals en els 400m individuals. Cap de les rellevistes va estar al seu nivell esperat. Laura ens comentava que massa dies sense competir no havien ajudat,el caliu de les companyes de selecció ja no era el mateix amb companyes que ja havien agafat el vol de tornada. Laura va marcar un parcial de 53.24, 7a temps de les 3rs rellevistes, entregant en 6a posició a Avilès. El quartet espanyol acabaria 7è de la sèrie i 13è global lluny de la 8a plaça que dona accés a la final.
Laura Hernández ha fet un gran salt aquest any i 53.24 de parcial haguera estat força bo la temporada passada (que va haver d’interrompre abans d’hora per lesió) però ara venint amb una MMP de 52.67 ens sembla pobre com també li sembla a ella.
La cirereta del campionat pels interessos de la delegació espanyola la van posar les rellevistes del 4×100 m femení amb Jael Bestué fent la 2a posta tant a eliminatòries com a la final.
En la sèrie eliminatòria el quartet espanyol faria el récord d’Espanya desitjat i esperat (donat l’estat de forma de les integrants i el gran treball tècnic a les ordres de Ricardo Diéguez) necessari- no sabíem si suficient- per passar a semifinals. Finalment 42.61, 2a posició de la sèrie (Holanda va perdre el testimoni i va acabar 6a i posteriorment DQ) només darrera dels Estats Units i davant Nigèria per poc (3 centèsimes). Inclús per sobre de l’esperat. Fantàstic rendiment amb Jael fent 10.17 llançats, 3r temps de les 2es postes, només superada per l’americana Hobbs (9.14) i per la italiana Kaddari (10.14). Temps millor que el de totes les 3es postes.
En la final, el comportament de les espanyoles va ser pràcticament idèntic si bé un pel millor per acabar rebaixant 3 centèsimes més el rècord estatal amb 42.58 i un històric 5è lloc mai aconseguit a la història darrera USA (41.14), Jamaica (41.18), Alemània (42.03) i Nigeria (42.22) .Jael tornaria a fer una gran 2a posta amb parcial de 10.24 ( 5è millor parcial de les segones postes). Estava clar que Jael estava en condicions i amb nivell suficient per estar competint en 100m o 200m però la llarga recuperació de les molèsties no li ha donat temps per complir amb els requeriments. A l’europeu la veurem competint en prova individual