5.000 i 10.000m a Faro

Dissabte a la tarda a la ciutat portuguesa de Faro, la capital de l’Algarve, es va disputar el “Trofeo Ibérico”, que dona lloc als Campionat d’Espanya i Portugal de fons amb distàncies de 5.000 i 10.000m. Entre la delegació catalana, destaquem l’actuació dels 4 medallistes, Marc Fernández Campió Sub23 en 10.000m, Merem Gabriel plata i Rècord de Catalunya Sub18 en 5.000m, Clara Las Heras i Blanca Batlle plata i bronze en 5.000m Sub20. Meritxell Soler i Joan Solé (Sub23) també brillaven, però s’havien de conformar amb la medalla de xocolata del 4at lloc.

El Trofeo Ibérico organitzat conjuntament per la RFEA i la FPA, va alternant cada any de seu entre Espanya i Portugal. Després de viure una edició al 2021 amb un alt nivell organitzatiu a Torrevieja (Alacant), l’edició actual va ser molt discreta. El streaming només va retransmetre 3 de les 9 curses de la jornada i va haver un gran retard acumulat. Tenint en compte que el gruix de participació és a càrrec d’Espanya, no sembla justificada aquesta modalitat.

La primera alegria per l’atletisme català va arribar ben aviat, amb la disputa del 5.000m en categoria Sub18. Merem Gabriel (JA Sabadell), entrenada per Juan Carlos Ginés, amb un fantàstic registre de 16:52.97 aconseguia la medalla de plata, només per darrera de la gallega Xela Martínez (16:45.53) que batia el Rècord del Campionat. Merem Gabriel, que amb aquesta marca es situa 4a al rànquing espanyol de tots els temps, també batia un altre rècord, en aquest cas el de Catalunya Sub18, en poder de Silvia Fernàndez Carrión (CA Laietània) 17:13.2 des de l’any 1995. Cal destacar que Merem Gabriel ja va pujar al podi al Campionat de 2021, però en aquell cas només amb 18:09.97, gran progressió per l’atleta de la Joventut Atlètica Sabadell.

Merem Gabriel en competició a PC. Foto: Carmelo Rodríguez

A la cursa Sub20 femenina, van seguir les alegries per la delegació catalana amb doblet al podi a càrrec d’atletes de L’Hospitalet Atletisme. Plata per Clara Las Heras amb 17:17.18, i bronze per Aida Alemany amb 17.17.88. L’atleta de la AA Palamós, Blanca Batlle completava una gran actuació catalana, amb un 5è lloc amb 17:49.46. Ona Patxot de la JA Sabadell, no finalitzava la cursa.

Podi Sub20 femení 5.000m, amb Clara Las Heras i Aida Alemany. Foto: RFEA

En categoria masculina, a la cursa Sub18 el recent campió català de la distància, Oriol Jové (AA Xafatolls) era 6è amb 15:37.52, uns segons per sobre de la seva prestació a la cursa que va tenir lloc a Gavà. El sotscampió Cesc Boix (Escatxics Agramunt), 7è amb 15:46.76. En Sub20, Eric Lore (CA Cornellà) 7è amb 15:14.36 i Roger Súria (CA Igualada) 9è amb 15:16.27, millorant la marca amb la que es va proclamar Campió de Catalunya a Gavà fa unes setmanes.

Eric Lore, Roger Suria i Aleix Vives en un moment del 3000m a PC. Foto d’avancam.com/Albert Raga

Passant ja a les curses de 10.000m, en categoria femenina Meritxell Soler (CA Manresa) 4a i medalla de xocolata amb 33:02.11. Millorava els 33:14.19 de Torrevieja 2021, però en canvi perdia el 3er calaix del podi estatal. En una cursa complicada per ella, doncs per davant li marxaven, de bon inici les 3 atletes que finalment conformarien el podi (Maitane Melero, Irene Sánchez Escribano i Beatriz Álvarez). Sensacions agredolces i amb el dubte de quin hauria estat el resultat d’haver arriscat en la estratègia.

El seu entrenador Joan Lleonart comentava al seu compte de twitter:

En una cursa on no hem sabut trobar el lloc en cap moment, i sortint a tots els talls que s’han succeït, amb el desgast conseqüent, acabem amb aquell regust que ho hauríem pogut fer d una altra manera i que només ens queda seguir treballant, tot i així, 33’02″11

Meritxell Soler (3) i Clara Viñaras (22) durant l’edició de 2021. Foto: Avinent Manresa.

L’altre atleta catalana en categoria absoluta, Laia Casajoana (L’Hospitalet At) no finalitzava la competició. En categoria sub23, Laura Rodríguez (AA Catalunya) la campiona catalana registrava 37:51.10 (37:39.02 a Gavà) i Irene Perales (CA Canovelles) 40:12.67, bastant per sobre de la seva marca personal.

A les curses masculines i començant pels joves Sub23, excel·lent resultat per Marc Fernàndez (AA Catalunya) que es proclamava Campió d’Espanya trencant la frontera dels 30’ i aturant el crono en 29:44.87. L’atleta entrenat per Carles Castillejo, ha millorat ampliament els 30:13.47 aconseguits al Campionat de Catalunya a Gavà. Els sotscampió català, Joan Solé (CE Universitari) era 4at amb 31:03.58, és classificava en 3er lloc a la final C, només precedit per 2 atletes portuguesos. Cal destacar la regularitat de l’atleta dirigit per Joan Montserrat, doncs al Campionat de Catalunya corria els 10.000m en 31:03.18, només 4 dècimes de diferència entre les 2 curses. Completaven la participació Gerard Ribé (AA Catalunya) 32:12.91 i Víctor Centeno (Unió Colomenca) 33:24.77.

Marc Fernández
Marc Fernández proclamant-se campió català sub23. Foto: Avancam – Daniel Meumann

Ja en categoria absoluta, el millor entre els catalans va ser Lahcen Ait Alibou (Fent Camí Mislata), 7è amb 28:47.35. El deixeble de Maria Carbó, repetia lloc respecte al campionat de 2021, però millorava substancialment els 29:14.38 de la cursa de Torrevieja. D’aquesta manera es confirma entre els millors fondistes estatals.

Lahcen Ait Alibou (actualment CA Fent Camí Mislata) Guanyador Nassos 2021 – 10km Foto: Daniel Meumann

El que ha donat un pas de gegant en el seu rendiment és l’atleta de Tàrrega i entrenat per Francesc Carrillo, Xavier Badia (AA Xafatolls). Fent una fantàstica cursa, guanyava amb solvència la final B amb 29:06.10. Polvoritzava la seva marca personal de 29:46.79 del dia que es proclamava campió de Catalunya a Gavà i donava la sensació que encara podria anar més ràpid en una cursa de més nivell. També gran rendiment d’Albert Ollé (CA Olesa), trencant la frontera dels 30 minuts que es va resistir a Gavà, amb 29.55.03 pel de Juan Carlos Galán.

Xavier Badia (AA Xafatolls) Campió català absolut Foto: Avancam – Daniel Meumann

L’atleta andorrà Nahuel Carabaña (Playas de Castellón) amb 29:30.91 establia un nou rècord nacional, millorant el registre històric de Toni Bernadó de 29:47.74 del 2002.