Top 15 dels catalans en el Rànquing RFEA

Top 15 dels catalans en el Rànquing RFEA

el potencial català amb noms i números

Sabut és que la FCA ha estat sempre capdavantera en l’atletisme espanyol. El Campionat d’Espanya de Federacions Autonòmiques ha estat guanyat 36 vegades de les 46 edicions (12 vegades en les darreres 13 edicions). Si ens fixem en les internacionalitats, normalment entre una quarta i una cinquena part dels atletes seleccionats per la RFEA son representats de la FCA.

Anem a fer un repàs dels atletes que ocupen les primeres 15 posicions de cada prova del rànquing estatal 2021 per a tenir una idea del potencial català a l’Estat a nivell individual i també en número d’atletes que ocupen cada prova.

METODOLOGIA

  • Millors i els millors atletes catalans situats entre els 15 primers del rànquing RFEA 2021
  • Totes les proves olímpiques i/o proves que es disputen als campionats del mon afegint els 10 k en ruta, prova que ha tingut una gran revolució, en part degut al calçat i que presenta un ranking d’un nivell molt alt, tant o més que el de 10.000m de pista.

homes

En el següent quadre veiem com en la majoria de proves tenen entre 2 i 4 catalans entre els 15 primers amb 2 excepcions extremes: salt d’alçada amb 7 atletes i 20 Km Marxa sense cap atleta al rànquing.

líders catalans

  • 4 atletes catalans lideren en 4 proves el rànquing estatal 2021:

 Ibrahim Ezzaydouni (FCB) en 3.000mo, Dídac Salas (FCB) en perxa i els saltadors Ángel Torrero (A.A.Catalunya) i Xesc Tresens (FCB) compartint lideratge en salt d’alçada.

  • 6 atletes a tocar del lideratge:

Molt a prop es queden en 2a posició Pol Retamal (FCB) en 200m (a 5 centèssimes del líder Jesús Gómez; Arnau Monné (FCB) en 100m (a 4 centèsimes i vent desfavorable respecte Sergio López); Adel Mechaal (New Balance) en 1.500m (a 2 segons dels sorprenent Mohammed Katir); Bernat Erta (New Balance)) en 400m (a 3 dècimes d’Oscar Husillos (CA.Adidas), Pedro José Martín (FCB) en martell a 2.61m de Cienfuegos i el sorprenent Jaime Guerra (Cornellà At) en triple salt, fregant els 8m a 22cm de l’olímpic Eusebio Cáceres.

Destaquem també J.A.García  Bragado, millor català i 6è espanyol en 50 k Marxa als seu 52 anys. Paul Mcgrath (Cornellà At), 2n atleta RFEA en 5000m en pista, prova no considerada i en 10km líder dels catalans i 10è del rànking RFEA

proves destacades

  • En salts (exceptuant el triple) Catalunya omple els primers o segons llocs del rànquing:

En salt d’alçada fins a 7 atletes ocupen les primeres 10 places amb el colideratge citat de Xesc Tresens i Ángel Torrero amb Eduard Fàbregues (At,Intec Zoiti) tancant el pòdium virtual.

En salt de perxa Dídac Salas lidera la llista acompanyat dels blaugranes Aleix Pi, Alex Gràcia i Artur Coll

En llargada, el sorprenent triplista Jaime Guerra està segon però cap atleta més l’acompanya en el top 15.


Finalment en triple, 4 atletes liderats per Ramón Adalia (FCB) que és el 6è.

  • Els 5.000m i els 200m son les proves amb més atletes catalans top15 al rànquing (desprès del salt d’alçada) doncs compten amb 5 atletes encapçalant la prova de fons Abdesamad Oukhelfen (CD Nike) amb el 3r lloc del rànquing i la prova de velocitat, Pol Retamal (2n)
  • Destacant pel costat negatiu tenim els 20km Marxa sense cap català top-15 i només un atleta, Marc Gale (Cornellà At)i Jaime Guerra en les proves de 110mt i llargada.

dones

En dones també ens trobem en la majoria de proves entre 2 i 4 atletes entre les top15 estatals. La prova amb més representació (5 atletes) és el 100mt mentre que en llançament de pes cap catalana ocupa els 15 llocs primers (Maria Vicente és 18a)

líders catalanes

  • 4 atletes catalanes lideren el rànquing RFEA 2021:

María Vicente (CD Nike) en heptatló i 200m, Sara Gallego (L’Hospitalet At)en 400mt, Laura Redondo (FCB) en llançament de martell, les tres amb rècord d’Espanya afegit. En la prova no olímpica dels 10K també Gemma Barrachina (Ríos Running Team) és la millor de l’any.

  • 3 atletes es queden a tocar del lideratge:

Per partida doble, Esther Guerrero (New Balance) en 800m i 1500m està 2a del rànquing per darrera la sorprenent Marta Pérez (CA Adidas) i la especialista amb dedicació única en 800m, Natalia Romero (Jaén Unicaja)

Raquel González Campos (FCB) també 2a en 36 Km Marxa, és líder en 5.000m i 2a en els 20 km ruta, (proves no considerades en l’estudi).

Finalment Jael Bestué (FCB) en una temporada remuntant una lesió, acaba 2a en 200m pel darrera de Vicente a més de der la 3a estatal i líder catalana en 100m.

proves destacades

Els 100mt compten amb 5 catalanes entre les 10 millors espanyoles del 2021. Xènia Benach (Alcampo Scorpio) és la 3a i està acompanyada per Aitana Radsma (Playas), Maria Vicente (CD Nike), Mireia López (CATarragona) i Emilia del Hoyo (Av.Manresa).

També cal destacar el llançament de martell amb Laura Redondo i Berta Castells (València C.At), liderant el rànquing RFEA acompanyades de la jove Belen Bermejo (CG.Tarragona) 9a.

  • Proves amb una sola representant top 15 son l’heptatló, 400mt,5000m i 3000mo. Es dona el cas que les dues primeres proves estan liderades per les dos recorwomen estatals Maria Vicente i Sara Gallego però cap catalana més es situa en el top15.

Destacar finalment, que la heptatleta Maria Vicente és la millor estatal en heptatló, 200m i  líder catalana i 4a del rànquing en llargada i també en pes! (però fora del top15). Això parla molt bé del seu nivell però també indica que hi ha proves amb manca d’atletes.