Novetats al reglament WA

Novetats al reglament WA

El reglament tècnic i de competició de la World Athletics està en continua evolució, intentant resoldre articles que eren ambigus o per eliminar situacions que no eren del tot justes. El passat 1 de novembre van entrar en vigor una sèrie d’actualitzacions, anem a fer un repàs de les més rellevants.

La que ha aixecat més expectació i de la que ja es venia parlant fa molt de temps, és la que fa referència a trepitjar la línia interior del carrer o bé trepitjar a l’interior de la corda en corba. Recordem que al Mundial de Pista Coberta de Birmingham 2018, Óscar Husillos era desqualificat per aquest motiu. Després d’haver guanyat la final amb un registre de 44.92 que representava Rècord dels Campionats. També era desqualificat el dominicà Luguelin Santos, recaient el títol de Campió del Món en el txec Pavel Maslák, que havia estat 3er amb 45.47.

Óscar Husillos desqualificat al Mundial de PC 2018

La regla tècnica 17.4 passa a incorpora el següent text:

Un atleta o un equip, en el cas d’una cursa per relleus, no serà desqualificat si en una cursa per carrers (total o parcial) toca 1 vegada la línia de la seva esquerra. O en una cursa no correguda per carrers, trepitja la corda o totalment a l’interior d’aquesta, i no ha obtingut avantatge d’aquest fet, ni ha obstruït o perjudicat a un altre atleta.

Exemples del que estarà permés, només 1 vegada.

Aquest “infracció” només serà permesa 1 vegada en tota la competició, la 2a vegada que es produeixi ja sigui a la mateixa ronda o en rondes posteriors, representarà la desqualificació de l’atleta o de l’equip.

Aquesta regla tècnica no sempre havia perjudicat als atletes estatals. Cal recordar que al Campionat d’Europa d’Amsterdam 2016, Bruno Hortelano (20.45) es va proclamar campió després de la desqualificació de l’atleta de Països Baixos Churandy Martina (20.37).

Churandy Martina desqualificat a l’Europeu 2016.

Modificació del nul en salts horitzontals (RT29.5 i 30.1), aquesta norma ja constava en el Reglament Edició 2020, però degut a l’endarreriment dels JJOO a l’estiu de 2021, es va posposar la seva aplicació al 1 de novembre de 2021. Fins ara, sabíem que a la taula indicadora de plastilina, aquesta plastilina estava col·locada a 45º i per ser nul l’atleta havia de deixar una marca visible sobre ella. Doncs ara ja no, el salt serà nul si l’atleta sobrepassa el pla vertical de la línia de batuda amb el seu peu/sabatilla. La WA recomana la instal·lació d’un sistema de vídeo per ajudar a decidir l’aplicació de la norma, a on no sigui possible, es podrà fer servir la taula indicadora de plastilina, però en aquest cas estarà tallada a un angle de 90º.


Nou sistema validació salts horitzontals

Nou cas d’intent nul en els llançaments de disc i martell (RT32.14). Serà considerat com a llançament nul, si l’artefacte colpeja el costat de la gàbia oposat al braç de llançament de l’atleta (costat esquerra per llançador dretà, o costat dret per llançador esquerrà), tot i que l’artefacte a continuació acabi caient dins del sector. Es pot entendre que aquesta norma dona nuls a aquells llançaments que clarament haurien anat fora de sector si no hagués estat per l’existència de la gàbia. No serà nul si l’artefacte toca el costat més proper de la gàbia.

Diferents casos d’impacte de l’artefacte amb la gàbia. Gràfic: RFEA

Aclariment dels fets que suposen desqualificació per derivar una tanca (RT22.6.2). En el reglament edició 2020, ja no constava la famosa frase de “fer caure deliberadament la tanca” i ja s’indicava “fa caure o desplaça qualsevol tanca amb la mà, cos o part superior de la cama d’atac” (qualsevol part de la part davantera de la cama d’atac). Ara s’acaba de concretar i s’indica “mà, cos o part davantera de la extremitat inferior d’atac”, que inclou totes les parts frontals de la cama, des de la part superior de la cuixa fins el final del peu.

Aitana Radsma 100m tanques Foto: Atletismo RFEA

A l’article RT17.2 que fa referència a l’obstrucció en curses, es defineix el significat de donar una empenta. Indicant que s’hauria d’entendre com el contacte físic en una o més ocasions amb un altre atleta o atletes, que doni per resultat una avantatge injusta, provoqui lesió o mal a un altre atleta.

Actualització de l’article RT6 sobre l’assistència a atletes. RT6.2, indicant que qualsevol atleta que rebi assistència, marcant el ritme, d’una altre persona no participant a la competició o atleta doblat, o rebi recolzament físic d’un altre atleta, pot ser desqualificat directament, sense amonestació prèvia. Sí que està permès l’assistència a un atleta que ha caigut, per ajudar-lo a posar-se novament de peu.

Assistència antireglamentària

S’incorporen les proves de 35.000m pista i 35km ruta tant en homes com en dones a la taula de Rècords del Món (RC32). Es reconeixeran a partir del 1 de gener de 2023 i les marques mínimes estan encara per determinar per part de la WA. En aquestes proves el temps a l’àrea de penalització, després d’haver rebut 3 targes vermelles, serà de 3.5 minuts.

Mar Juárez durant la prova dels 50km marxa a Doha. Foto de Miguélez Team RFEA

En els següents enllaços es pot consultar amb més detall tant la circular publicada per la RFEA, com per la FCA.