L’atletisme gironí amb mancances

L’atletisme gironí amb mancances

Diversos clubs demanen la figura d’un delegat que creï uns nexes d’unió que, segons expliquen des de les entitats, ara manquen. La FCA ens explica que no hi poden fer molt més, de moment sembla que ningú es postula.

AEA Ventalló, CA Figueres, AA Palamós, CA Palafrugell, CA Santa Cristina d’Aro, CA Mechaal Palamós, CA Calonge-Sant Antoni, CA Puigcerdà, Colla Excursionista Cassanenca, EE Parra, GEiEG, CA Olot-Terra de Volcans, CN Olot, ACE Riudellots, CA La Sansi, CA Lloret-La Selva, CA Porqueres i CN Banyoles. Aquests son els 18 clubs d’atletisme afiliats a la FCA de la província de Girona.

D’aquests, només Figueres, Palafrugell, Olot, Lloret i GEiEG gaudeixen de pista amb tartà al seu municipi. Els altres, o bé entrenen en camps de futbol (Ventalló) o pistes de running en format estadi (Banyoles), o bé lloguen les pistes veïnes (AA Palamós). Algunes pistes no estan homologades (Figueres) o necessiten una profunda remodelació ja programada (GEiEG). D’aquesta manera només queden tres pistes per poder organitzar competicions regularment.

Precisament, aquest cap de setmana el CA La Sansi organitza el seu primer control federat en pista. Serà a Lloret de Mar, on es va celebrar no fa tant uns campionats catalans sub18-20-23. En una jornada de matí i tarda, els seus impulsors, amb el president Jose Luís Blanco al capdavant, esperen una bona afluència de gent. Proves des de sub14 en endavant. Els primers, aquest any, gairebé no han pogut competir degut a la pandèmia. Casualment, aquest cap de setmana coincidirà amb el Campionat Sub14. Per tant, aquest control a Lloret sembla com una espècie de campionat provincial.

D’altra banda, el mateix cap de setmana, el CA Palafrugell organitza una control intern. Intern vol dir que només hi podran participar atletes del club. Diverses entitats de la zona han mostrat un cert refús a aquesta decisió, però des del club donen arguments vàlids per justificar-ho. “Aquells clubs que volien participar els hi vam dir que d’acord, però a canvi havien d’ajudar, i no van voler” expliquen des de l’entitat. “Som un club petit, amb recursos limitats, la meitat de nosaltres som jutges i Palafrugell ha tingut alts índexs de rebrot de la COVID-19, volem provar primer amb el nostre grup bombolla i després ja veurem” sentencien.

A la vegada, des de l’Alt Empordà també volen manifestar les seves queixes. El CA Figueres no té la pista homologada malauradament i no pot organitzar controls oficials. Necessita buscar-se la vida fora. “Volíem apuntar les nostres atletes als controls sub14 perquè tinguessin opcions d’anar al Campionat català. A Castellar ens van dir que no per les marques, ho entenem, però si tinguéssim opcions de més controls, sobretot a la vora, potser haguessin pogut fer les marques per anar-hi” ens expliquen des de l’entitat empordanesa. Totes les proves sub14 s’han disputat en un període de tres setmanes.

En què coincideixen la gran majoria de clubs gironins? “Antigament hi havia un delegat territorial a Girona que ara ja no hi és, aquesta figura no existeix i ens aniria bé per crear nexes i que fes d’enllaç amb la FCA, a vegades no contesten” ens diuen des de Figueres.


D’altra banda, la FCA es defensa. Creuen que sí seria important tenir un delegat territorial, però també veuen difícil que algú vulgui agafar aquesta figura, doncs ningú s’hi vol implicar. “Poden trucar perfectament a la federació i contestarem, tenim a gent treballant per això. Tenim l’Esteban Jiménez, que s’implica amb el circuit de Cros. Però realment quan ho hem proposat ningú ha volgut agafar aquest càrrec” ens expliquen des de la Junta de la FCA.

De cara a haver més controls a Girona, des de la FCA també volen expressar la seva opinió. “Ens encantaria, però malauradament no hi ha suficients pistes. Olot fa uns anys que els prepara, ara Lloret… els clubs es mouen. I alguns com el GEiEG encara estan treballant amb la diputació per arreglar la pista de la capital, allà no s’hi poden fer controls, l’estat no és pas bo pels atletes i el club ho sap. Fins que no s’arregli, res” admeten.

El CA Santa Cristina d’Aro ve de celebrar el Campionat de Cros. De fet, en aquesta parcel·la, Girona destaca per sobre d’altres territoris catalans, doncs també té el seu propi circuit gironí de cros. Algunes entitats demanen el mateix a nivell de pista. “Amb un delegat territorial que proposés i es dediqués el temps complet podríem recuperar el campionat territorial gironí en pista i això ajudaria a que els atletes que no anessin al de Catalunya poguessin anar aquí” expliquen des del CA Figueres. “Ningú vol treballar gratis i aquesta figura son moltes hores de dedicació. Molts clubs a Girona estem molt limitats, nosaltres per exemple encara tenim un model de video-finish força antic i no tenim pressupost per comprar-ne o llogar-ne de millors” expliquen des del CA Palafrugell.

“Ells saben que qualsevol cosa que es plantegi, s’intentarà fer. En aquests moments de pandèmia no és fàcil organitzar competicions i prou que el CA Palafrugell, per exemple, la pot tirar endavant encara que sigui a nivell local, nosaltres no els podem obligar a canviar el seu reglament” ens comenten des de la Federació catalana.

La solució real passa per tenir un delegat territorial? A Tarragona la FCA té en Pere Ferrando i a Lleida en Sebastià Vidal. Si mirem el web de la federació, a la zona de Girona surt “Pendent de confirmar ubicació i designació de delegat”. Possiblement solucionaria, d’una banda, aquesta manca de comunicació entre alguns dels clubs gironins, de l’altra, potenciaria la relació dels clubs més allunyats amb la FCA.

De moment aquest cap de setmana, Lloret de Mar i Palafrugell viuran atletisme. De maneres força diferents, però amb iniciatives per tirar endavant aquesta situació. És possible que ningú tingui la raó absoluta, però el que queda clar és que la manca d’infraestructures amb condicions a la zona provoca que diversos clubs no puguin evolucionar com voldrien. Posar aquest debat en la opinió pública relacionada amb l’atletisme català pot ajudar a recordar que a Girona, a banda del Cros, també es vol gaudir de l’atletisme en pista.