Cent anys d’emocions sabadellenques

Cent anys d’emocions sabadellenques

Aquest any viurem el centenari d’un dels clubs destacats de l’atletisme català, la JA Sabadell

Aquest 2021 està sent un any difícil en línies generals. L’esport està patint uns últims mesos d’incertesa, tot i que sembla que poc a poc es veu la sortida a una situació molt delicada. Però en plena situació de pandèmia i caos social, les entitats avancen, els clubs compleixen anys i els atletes busquen millorar dia a dia. A Catalunya tenim un d’ells que entra en un selecte grup d’entitats esportives centenàries. Parlem de la Joventut Atlètica Sabadell.

Abans d’alterar els més puristes, és cert que el club existeix com a tal i afiliat a la FCA des del 1924, però durant el 1921 existeix el primer grup unit com a tal que posteriorment es formalitzaria com a club oficial. D’aquesta manera, el JAS vol celebrar aquella fita essent aquest l’any del seu centenari.

És per això que des del club preparen uns quants actes per celebrar aquest centenari. D’entrada, el primer de tots, es viurà aquest cap de setmana. A banda de la celebració d’un control al matí tot preparant la temporada d’aire lliure, per la tarda es donarà el tret de sortida a les activitats amb un trofeu de relleus d’escola que tindrà uns premis especials i on podran participar grups entre els sub10 i els sub16 de tots els que ho hagin desitjat. Aquest trofeu començarà a les 16h i s’allargarà fins les 19.15h.

L’escola del JAS, un de les més importants a nivell català. Foto Instagram

Amb aquesta prova es dona inici als actes d’aquesta important celebració. Des de Carrer Lliure hem parlat amb la direcció esportiva per saber-ne més. En Juanma Prieto, secretari i un dels encarregats de l’escola, parla en nom de la Junta per explicar-nos aquestes celebracions. “Hem creat una petita comissió entre els més grans i els joves del club de cara a barrejar diferents experiències perquè això surti genial” ens comenta.

A banda de l’acte inicial, i si la pandèmia ho permet, està prevista una exposició a l’Ajuntament de Sabadell que recollirà els millors moments de les diferents etapes del club, a banda de la inauguració d’un museu especial de la mà d’en Pep Molins, president i un dels personatges més importants de la història del JAS, a banda d’atleta olímpic.

“Després de l’estiu, la nostra intenció és fer el gruix important dels actes, aprofitant que la situació pandèmica és possible que hagi millorat. Volem fer diferents exhibicions d’atletisme als carrers de la ciutat, com per exemple un concurs de perxa o exercicis amb tanques urbanes. De cara a que tot sigui més impactant estem buscant finançament per encetar-ho tot amb la màxima garantia” ens comenta Prieto.


El JAS tot just passa per un procés de reestructuració interna en tots els organismes. El mateix Juanma Prieto i en Dani Peula, encarregats de l’escola, formen part de les cares del club que han agafat més responsabilitats en els últims temps. “Aquest any, entre la situació pandèmica, l’afectació de la Pista Coberta i l’ús de la nostra pista, de per sí amb molts grups que hi entrenen, ha fet que penséssim molt en el futur del club i en com situar-nos per no patir com d’altres entitats. Estem confiats i volem aprofitar l’any del centenari” ens explica Prieto.

Un grup gran d’atletes del club durant una jornada de campionat de Clubs. Foto Instagram

La FCA ha estat convidada al primer acte, al Trofeu de relleus, de cara a fer més solemne la jornada i que també puguin sentir-se aquest centenari com a seu. La nota negativa, sens dubte, i que ve afectant a gairebé totes les últimes competicions, serà la manca de públic, pel que els pares hauran de conformar-se, si escau, en veure els seus nens i nenes des de la zona més alta del carrer, rere les tanques.

“A més a més tenim previstos altres actes, la recepció institucional a l’Ajuntament, una exposició audiovisual al Casal Pere Quart (a banda del museu ja comentat prèviament) i un acte central anomenat “JA Sabadell 100 anys d’atletisme”, a banda de les activitats que es puguin fer durant la festa major” ens comenta Juanma Prieto.

Hem de recordar que el club, de per sí, ja organitza des de fa anys (exceptuant el 2020 per la pandèmia) competicions com el Cros de Sant Sebastià, la Cursa rodant pel riu Ripoll, el Trofeu Natàlia Amiel d’atletisme escolar en PC i l’encontre de l’Amistat amb clubs de França i Itàlia.

Els dos actes on s’han posat més esperança d’una major participació son els que, a priori, s’han de desenvolupar a la tardor, l’atletisme als barris i l’exhibició d’iniciació. En ambdós, com hem comentat, tenen l’objectiu de portar l’atletisme als carrers de Sabadell, amb atletes de l’escola i de tecnificació que puguin participar, amb tallers dirigits a monitors, a banda d’entrenaments amb atletes d’elit.

D’altra banda també està prevista la presentació d’un llibre d’en Ricard Rof, que abordarà la història de l’atletisme a la ciutat de Sabadell on el JAS ha tingut un paper molt important. L’acte de presentació també formarà part del centenari.

L’evolució pandèmica marcarà una mica el full de ruta, però el que queda clar és que la JA Sabadell té un any ple d’emocions i de celebracions. No serà fàcil, doncs precisament el primer que no té cabuda en la situació actual és la barreja d’aquests dos conceptes, però tenint en compte la resiliència de l’atletisme en els últims mesos, el club sabadellenc espera un punt de fortuna barrejada a la feina que estan tirant endavant. De moment, aquest dissabte, primer acte, primera prova, primer round.