Villuendas vol reeditar la seva elecció a la presidència

Villuendas vol reeditar la seva elecció a la presidència

L’actual president de la FCA, Joan Villuendas, es presentarà a les properes eleccions fent front a la candidata a l’oposició, Mercè Rosich, que vol aconseguir la presidència després del mandat del seu rival i d’haver perdut per només un vot. Villuendas espera poder aplicar el full de ruta actual amb algunes millores que proposa.

El 2022 serà any d’eleccions a la Federació Catalana d’Atletisme. En un article anterior vam parlar de la futura candidatura de Mercè Rosich, que serà l’opositora a l’actual model. Aquest actual model està representat per Joan Villuendas, president i també futur candidat. Com Rosich, l’actual primer mandatari de la FCA també s’està començant a moure i a tenir reunions amb els diferents clubs de cara a sumar suports.

La idea de l’actual president és anar reunint-se, a un ritme més espaiat degut a les obligacions del càrrec, amb diverses entitats per mostrar el treball fet fins ara i les coses pendents. A això se li ha de sumar les propostes pendents per les regions de Girona, Lleida i Tarragona, les quals seran, segons el president, pal de paller de la propera campanya.

“M’han felicitat per part d’alguns clubs, també el president de la RFEA, Raúl Chapado, pel tema de la Pista Coberta. Hi ha coses que es poden millorar però també és cert que d’altres s’han consolidat des de la meva arribada” explica l’actual president a Carrer Lliure. Algunes de les coses que destaca que ha consolidat han sigut l’actual model de temporada en ruta de la FCA, que assegura un bon grapat de curses i atletes vinculats a les proves, el conveni amb l’Ajuntament de Barcelona per patentar els 10k o les primeres preses de contacte amb el món del trail.

Joan Villuendas en la Pista Coberta de Sabadell. Foto de l’Esportiu de Catalunya

El mateix Villuendas assegura que la seva tasca i la de la seva junta ha portat a poder tenir competicions durant l’època de pandèmia, essent segons ell, una de les poques federacions catalanes a fer-ho. La mateixa Junta actual adverteix que el seu modus operandi per elaborar els calendaris es basa en acció-reacció, primer es publica i després es busquen els mitjans per aconseguir-ho. Això cobra sentit tenint en compte que es va demanar el Campionat d’Espanya sub16 proper a Sabadell sense encara tenir garantida la pista.


“Som la federació territorial que va enviar més atletes Olímpics a Tòquio, tenim 200 atletes becats entre el CAR de Sant Cugat, Amposta i la Blume, tot això rau d’un esforç molt gran per part dels qui hem estat aquests darrers anys en Junta, a banda de les ajudes exteriors” comenta Villuendas, que malgrat tot destaca que algunes pautes s’han de canviar o invertir més temps en estudis i cursos dels membres tècnics de la FCA (com ara entrenadors).

El full de ruta de la candidatura, segons expliquen des de la mateixa Junta, serà molt semblant a l’anterior. Una de les coses importants a tenir en compte és el departament de comunicació i màrqueting, que actualment rep crítiques per part de l’entorn de l’atletisme català. Villuendas el defensa però també comenta que dins del programa hi ha una partida pressupostària per millorar els continguts que es fan actualment. Això es donaria gràcies a la incorporació de gent jove a la Junta o a l’entorn, cosa que té prevista si surt escollit. L’organigrama encara s’ha de revisar, però pel que sembla, el president Villuendas ha tingut converses amb membres d’alguns clubs per poder posicionar-se per formar part de la Junta o ser afins a la seva estructura.

“Dins de les coses a millorar en aquesta nova etapa hi hauria el seguiment més ampli i exhaustiu de l’equip tècnic en matèria de competicions i atletes. A més a més cal seguir donant visibilitat al trail i a qui practica el running, doncs és una font de prestigi i ingressos” explica l’actual president. Com a coses positives, destaca l’enorme potencial de la fornada entre sub20 i sub23, que han crescut els últims anys i pels quals, segons explica, han treballat al 100% juntament amb el seu equip tècnic perquè mantinguin aquesta excel·lència.

El premi que va rebre la FCA de mans del SGEAF. Foto Carrer Lliure

Un altre de les coses que es critiquen són les representacions territorials. Com hem dit abans, Joan Villuendas les considera pals de paller de la nova campanya i posterior seqüència d’anys dins la FCA, però actualment no hi ha delegat a Girona, i diverses veus reclamen més presència de competicions a Tarragona i a Lleida. “Abans tot estava molt concentrat al Barcelonès. Ara tenim delegació a Tarragona-Amposta i a Lleida, on en Sebastià Vidal fa una gran feina, i organitzem competicions arreu. Tenim planejat mantenir el projecte de la Pista Coberta a Lleida, a més d’ampliar els comitès tècnics per perfeccionar el sistema i tenir el control de futurs atletes d’alt rendiment” sentencia Villuendas.

Si l’actual president vol reeditar, haurà de convèncer a aquells clubs (també a atletes i jutges) de diverses situacions que ara se li discuteixen, com la gestió de la Pista Coberta, la preocupació per les delegacions territorials, la imatge i comunicació de la Federació o l’interès per les competicions en pista i pels clubs que tenen problemes amb les instal·lacions municipals. En tot cas, la idea de l’actual Junta, amb els possibles canvis que hi puguin haver (sembla ser que la tendència serà a un rejoveniment de l’entorn presidencial) és mantenir un full de ruta semblant amb petites millores. Caldrà estar atents dels propers moviments del candidat reelegible, així com el de la seva opositora, Mercè Rosich, la qual ja vam explicar que porta uns mesos movent-se per intentar convèncer que el canvi és necessari a clubs, atletes i jutges.