Uns bitllets agònics

Uns bitllets agònics

Dimecres 30 de juny, cap a les 17 h, la World Athletics pujava la “darrera actualització” del World Ranking. S’hi incloïen tots els registres aconseguits fins el dia abans, quan es va tancar el termini per aconseguir marques classificatòries. Dit d’una altra manera: cap rival podia avançar als atletes, tot i que les posicions no eren les definitives.

Dimecres 30 de juny, cap a les 17 h, es va confirmar que els 6 catalans amb mínima (Esther Guerrero, Adel Mechaal, Ibrahim Ezzaydouni, Marta Galimany, Ayad Lamdassem i Raquel Gonzàlez) eren candidats a selecció, i que 3 més (Maria Vicente, Laura Redondo i Jesús Ángel García) podien accedir a Tòquio a través del sistema World Rànking si la RFEA els cridava.

Dimecres 30 de juny, cap a les 17 h, es va posar en marxa el sistema de renúncies: cap atleta podia millorar la seva posició al rànquing millorant els seus registres, ja que s’havia acabat el termini, però sí podien millorar posicions si rivals que estaven més endavant en la classificació renunciaven a competir. Lesions, mal estat de forma, sancions… Fos per la raó que fos, si un país no inscrivia un determinat atleta, aquest queia del rànking i els qui es trobaven més enrere guanyaven posicions.

Aquest procediment va durar poc més de 30 hores, i va representar moments d’angoixa i de patiment per algunes de les nostres. Per la Jaël Bestué, per exemple, que a l’actualització de dimecres quedava fora dels Jocs per una posició, quedant empatada a punts amb l’atleta que es trobava immediatament per davant d’ella al rànquing, la història va ser llarga, però va tenir un final feliç: serà a Tòquio.


Per la Sara Gallego, que es quedava a només 4 posicions del somni olímpic, el patiment de l’espera en la prova individual no va tenir recompensa, i no competirà als Jocs en 400 tanques. No obstant, la seva gran temporada i, especialment, l’espectacular posta del 4×400 de Castelló, on va marcar un parcial manual de 52.8, li han valgut el premi de la selecció olímpica per disputar el relleu mixte. La situació és similar a la del Bernat Erta, que es queda sense anar als 400 llisos a Tòquio, però també ha estat seleccionat per competir al 4×400.

La pitjor història de l’atletisme català camí dels Jocs ha estat la no-selecció de l’Ibrahim Ezzaydouni. L’obstaculista, que portava una temporada en blanc a causa de les lesions, va arriscar-se a participar als 3.000 obstacles del Campionat d’Espanya aparatosament embenat a la zona isquiotibial. Va fer segon, cosa que en qualsevol any normal li hagués servit per ser seleccionat. Però la federació ha decidit endur-se Fernando Carro qui, també amb molèsties físiques, no va participar a Getafe; i a Daniel Arce, que es va retirar a la pista madrilenya degut a una elecció equivocada de claus que feien perillosa la seva cursa.

Amb tot, els catalans seleccionats són, finalment, 11.