Un vespre a Gavà

Un vespre a Gavà

els controls d’estiu

M’agraden els controls d’estiu. Tècnicament no ha arribat l’estació més calorosa de l’any, però jo sempre he considerat que el calendari atlètic d’estiu comença amb els controls de juny, controls on es respira un ambient de final de temporada encara que “oficialment” no acabi fins el 31 de desembre. I aquesta temporada, que pot ser molt més curta per molts atletes, encara més.

Son controls on molts atletes busquen la mínima, la classificació per campionats catalans, estatals o internacionals, ja sigui absoluts o per edats o, com a mínim, la millor marca de la temporada.

Aquest “final de temporada” amb la lluita ja mig guanyada a la Covid, quan encara és difícil trobar competicions, venen atletes d’arreu de la geografia catalana però també de fora de Catalunya. Es respira un ambient especial, ara és quan ha de sortir tot el treball fet durant la temporada. El cronòmetre, la cinta o l’alçada del llistó ho han de certificar. Alguns atletes acaben la temporada aquí, d’altres continuen una mica més enllà, fins i tot algú potser arriba a Tòquio.

Calor, nervis, emoció, alegries, decepcions amb els exàmens “acadèmics” finals i la festivitat de Sant Joan a la vora. Un còctel d’emocions que es presenta davant dels atletes per recordar que la vida del jove atleta, és una combinació exigent entre l’entrenament i l’estudi amb molt petites dosis de festa.

el control de gavà

M’agraden els “controls d’estiu” i concretament el de Gavà. A Gavà fan bé les coses. L’any passat aquí es va fer la primera competició de cert nivell a Catalunya (veure AQUÍ la crònica de CarrerLliure). Potser estic condicionat per l’amistat que tinc amb el president del club però Intento ser imparcial. A CarrerLliure som un mitjà independent i intentem ser imparcials en tot.

La 4a Reunió de Velocitat Ciutat de Gavà enguany s’ha convertit en un control multitudinari de diferents especialitats, de velocitat, tanques, relleus, mig fons i llançaments. Per què? Perquè l’organització ha rebut moltes peticions i no han volgut dir “no” a ningú. Resultat? Més de 400 atletes i un control que acaba molt a prop de les 23h amb moltes sèries (per exemple, més de 70 atletes als 800m masculins)

L’única pega de Gavà és que té una pista de 6 carrers, la resta és fantàstic: una gespa que t’emociona per la vista i l’olfacte. Una catifa en la que pots veure Javier Delgado (FCB) rodant descalç després de la seva MMT de 51.71 en els 400mt, possiblement la millor marca del control. Penso que Doubae Ouboukir (CA.Sant Just) no va fer el seu millor temps en 1.500m perquè haver de córrer sobre el tartà amb sabatilles de claus quan veus aquella herba que et permet córrer descalça tant a la vora és un xoc emocional massa fort per ella…

El tartà és dur però els claus penetren perfectament. Els atletes ho diuen. Segur que molt millor que on es farà el campionat estatal aquesta temporada, que allò és una pedra (però això ja és una altra història). Una pista molt bona per curses de velocitat però gens dolenta per curses llargues.


L’organització del control és molt bona: no es pot demanar puntualitat extrema amb la quantitat de sèries i atletes però hi ha ampolles d’aigua fresca dins un cubell de gel, massatgista a disposició dels atletes i resultats en directe que no tarden ni 5 minuts en aparèixer a la web. Si a sobre el vent bufa lleuger, en bona part de la reunió a favor dels velocistes, festa rodona.

Tema públic i acompanyants molt restringit? SÍ. Per una persona que em declaro exageradament crítica amb les mesures contra la covid, però entenc l’organització i les seves raons gairebé em convencen, cosa que no ha fet cap govern. Llegir AQUÍ les raons.

Els resultats

Un control de nivell de amb molta classe mitjana però també amb alguns atletes punters: Pol Retamal (FCB) guanya els 100m amb 10.56(+0,5) acompanyat de Jordi Belenguer (AACatalunya) 10.77 i Patrick Chinedu Ike 10.89 o Pau Fradera (FCB) a semis amb 10.88 (-0,1) que guanya els 200 amb 21.60(+1,6) acompanyat de Alejandro González (FCB) amb 21.75

En dones podríem destacar, per exemple, Laura Pintiel (Hinaco Monzón) 11.71 (+1,7)en 100m, la jove del 2004 Elena Guiu (Fraga Bajo Cinca) 11,75, récord d’Aragó Sub18, a 2 centèsimes de la mínima europea Sub18 i Ona Rosell (Playas) amb 11.82.

En tanques altes, duel a la centèsima entre l’atleta del Figueres Jana Bruses 14.18 i África Radsma (Playas) 14.19 amb +1,8 de vent. La jove del 2004 ,Judith Alemany (AE Ventalló) amb 14.45 (+0,2) amb tanques juvenils repetiria de nou amb 14.84.

Jana Bruses, Dounia Routbi, Judit Alemany, África Radsma i Marta Vilches després de córrer la sèrie extra absoluta de 100mt. Foto: CarrerLliure

La mínima fallida per ben poc

Però potser la gràcia del Control de Gavà era el 1500m proposat per la FCA. Allò que dèiem de les mínimes. Es tractava que el jove Victor Blasi (CEUniversitàri) fes la mínima per l’europeu SUb20 de Tallin. Necessitava 3.47.15 i va acabar amb 3.47.34. Cursa amb llebre, Pau Orive (Atlético Salamanca). Sortida de la llebre  a per feina seguit amb Alejandro Rodríguez Prichard (L’Hospitalet At)fent de 2a llebre per Miquel Domènech (l’Hospitalet At). Els darrers 500m ja Miquel Doménech queda sol davant amb el jove Blasi una mica per darrera. Al final, Doménech 3:46.88 i Blasi que va retallar distància, 3:47.34. Bon rendiment dels dos però segur que cap va quedar satisfet. Jan Badia (Cornellà Atlètic) el tercer en discòrdia amb 3:47.69. i 10 atletes per sota dels 4:00 (veure resultats complerts al final de l’article)

Els hospitalencs Rodríguez Pritchard i Miquel Domenech amb Jan Badia encapçalant la cursa. Per la corda, el jove Víctor Blasi. Foto: CarrerLliure

RESULTATS COMPLERTS

distancia ı mans ı mascareta | ventilació