Silesia, o una oportunitat per puntuar

Silesia, o una oportunitat per puntuar
10 catalans (5 homes i 5 dones) competiran amb la selecció espanyola a Silesia (polònia), amb motiu del Campionat d’Europa de Seleccions. L’esdeveniment que coronarà el millor equip continental, serà també una molt bona oportunitat per sumar punts al world rankin de cara als jocs olímpics de tòquio 2021.

El Campionat d’Europa de Seleccions sempre és una competició divertida de seguir. Espanya competeix a la primera divisió, l’anomenada Superlliga, i té com a rivals a Polònia, Alemanya, França, Itàlia, Portugal i Gran Bretanya. La vuitena participant, Ucraïna, ha caigut degut a dos casos positius de COVID-19 dins l’equip.

La lluita de l’equip espanyol és la permanència. Normalment, les dues darreres seleccions a la classificació descendeixen a la divisió inferior. En aquesta ocasió, només ho farà la darrera, ja que la no participació de la selecció ucraïnesa els ha condemnat al descens sense possibilitat de lluita. A priori, sembla que Portugal serà la principal rival d’Espanya en la lluita per la 6ª posició.

Per ajudar la selecció, 10 catalans (5 homes i 5 dones) viatjaran a Polònia i vestiran la samarreta estatal. A més d’una oportunitat per competir al màxim nivell internacional, el campionat serà una bona ocasió per sumar punts de cara al World Ranking, i mirar de perfilar el camí cap a Tòquio pels millors atletes catalans.

La competició està considerada de nivell B per la World Athletics (WA), de manera que la puntuació que es sumi a la marca dels atletes serà alta. A més, el fet que només participin 7 equips, assegura que tothom que aconsegueixi un registre, s’endurà punts extres, tal com es veu a la taula.

Taula de puntuació de la World Athletics per les proves en pista (excepte 5.000 i proves combinades).
Les catalanes

Esther Guerrero (New Balance) disputarà la prova dels 800 metres. Situada en una posició còmoda als 1.500 metres de cara a la classificació per Tòquio, la cursa representarà la seva estrena en els 800 aquesta temporada estival. L’Esther, que parteix amb la millor marca de les inscrites (1:59.22), competirà amb dues dones que saben el que és baixar dels 2 minuts: Cristina Hering (GER – 1:59.41) i Adelle Tracey (GBR – 1:59.50). Aquesta segona ha fet la seva marca personal el 2021.

Sara Gallego (L’Hospitalet At.) correrà els 400 metres tanques. Aquesta temporada ja s’ha apropat a la seva marca personal (56.97) amb els 57.22 aconseguits a Castelló durant la segona jornada de Lliga. La Sara és la única de les participants que mai ha corregut per sota dels 56 segons, però podem preveure una cursa igualada quant a marques de la temporada: tres de les seves rivals no han baixat encara dels 57 segons aquest any. Sembla un bon escenari per tal que la catalana ataqui la seva marca personal i sumi punts de cara a una classificació olímpica que sembla molt complicada.

María Vicente (CD Nike Running) disputarà la prova del salt de llargada. Unes molèsties de darrera hora han allunyat la Fátima Diame de la selecció, permetent l’estrena internacional de la Maria en aquesta prova individual. Amb un registre de 6.50 a les cames aquest estiu, i de 6.55 durant la temporada hivernal, l’escenari sembla ideal per tal que la Maria busqui sensacions de cara a les proves combinades d’Arona (12 i 13 de juny). 4ª de l’any en la llista d’inscrites, la Maria podrà intentar apropar-se a posicions classificatòries per Tòquio en aquesta prova individual. Recordem que, pel moment, està en posició olímpica a l’heptatló.


Laura Redondo (FC Barcelona) competirà al llançament de martell. Amb dues rivals a priori en un altre nivell (la polonesa Malwina Kopron i la francesa Alexandra Tavernier, ambdues acreditades per sobre dels 75 metres), la seva lluita estarà entorn de la tercera posició, on les coses estan molt igualades. La Laura parteix amb la tercera marca de l’any (70.40 m), però a la Copa d’Europa disputada dues setmanes enrere es va veure superada per la italiana Sara Fantini (70.21) i l’alemanya Samantha Borutta (69.03). El concurs serà clau per les aspiracions olímpiques de la llançadora catalana.

Laura Redondo (FC Barcelona) al Campionat d’Espanya de Llançaments d’Hivern 2020 – Chuchín Mateo

Jaël Bestué (FC Barcelona) ha estat convocada per disputar el 4×100. Desapareguda del panorama competitiu fins fa dues setmanes degut a la recuperació d’una operació, la velocista catalana ha tornat amb forces, parant el cronòmetre en 23.70 (+0.7) als 200 i en 11.62 (-0.1) als 100 m.ll. Jaël formarà equip amb Maribel Pérez, Carmen Marco, Paula Sevilla i Aitana Rodrigo. Una de les 5 quedarà com a reserva.

Els catalans

Adel Mechaal (New Balance) defensarà la selecció als 3.000 metres, en una carrera on, a priori, és l’únic favorit. Cap dels inscrits ha baixat mai dels 7:50, mentre que el palamosí ha corregut per sota de la barrera quatre cops aquest hivern, acredita una marca personal de 7:35.28 i és el bronze europeu en pista coberta. Això sí, a la seva primera actuació estival la passada setmana a Gateshead (GBR), el català no va acabar la prova dels 5.000 metres. Mechaal ja compta amb la mínima olímpica en 1.500 metres, de manera que no ha de dependre del rànking per la seva classificació.

Àngel Torrero (AA Catalunya) s’estrena amb la selecció absoluta després d’enlluernar tothom a la segona jornada de lliga. Un salt sobre 2 metres i 16 centímetres li va garantir la seva primera internacionalitat sènior. La de Silesia representa una oportunitat per aprendre, saltant al costat de grans figures continentals com Gianmarco Tamberi (ITA). El català és l’únic dels participants que encara no ha superat mai els 2.20 m en competició.

Pol Retamal (FC Barcelona) disputarà el relleu de 4×100. Aquesta temporada ja ha igualat el seu millor registre en 100 metres llisos amb 10.53, però amb 21.06 encara es troba lluny del de 200 (20.49). Les opcions de l’equip de classificar-se per Tòquio són remotes: el temps de tall es troba, de moment, als 38.47 segons, i la selecció espanyola ha corregut aquest estiu en 39.30. El Pol compartirà equip amb Arnau Monné, Sergio López, Jesús Gómez i Pablo Montalvo, tots en edat Sub23. El rècord estatal de la categoria és de 38.87.

Arnau Monné (FC Barcelona), doncs, també disputarà el 4×100. El català ha batut la seva marca personal en aquest començament de temporada estival, parant el cronòmetre en 10.44, aconseguint la mínima continental Sub23 i liderant el rànking espanyol de l’any. Es tracta del debut de l’Arnau amb la selecció absoluta.

Bernat Erta (New Balance) competirà als 4×400 masculins. Unes setmanes després d’aconseguir classificar el relleu mixte espanyol per Tòquio, el lleidatà tornarà a posar-se la samarreta de la selecció per intentar apropar els Jocs a l’equip masculí. Només 4 països opten a la classificació olímpica per rànking, i el tall provisional es situa a 3:02.89. Bernat ha corregut en 46.61, prop dels 46.54 de Manuel Guijarro, líder de l’any. Lucas Búa també ha baixat dels 47 segons aquest estiu, i Samuel García va marcar bons parcials als World Relays. El 5è home és Julio Arenas (47.04 aquest estiu), que ha substituït un Óscar Husillos allunyat de la seva millor forma.

Bernat Erta amb la samarreta New Balance. Foto Instagram