Promeses de l’est… i de l’oest

Promeses de l’est… i de l’oest

Els Sub16 catalans tenen un futur brillant per endavant. Alguns donen el salt de categoria la temporada vinent, d’altres els continuarem veient créixer poc a poc

S’han de cuinar a foc lent però molts d’ells estan preparats per donar ja el salt. És molt aviat, sí, però la llista d’atletes catalans sub16 ( a partir de 2022 sub18) amb opcions de destacar en breus és molt gran. A Cuenca vam veure un bon reguitzell d’ells. I això que Catalunya, amb algunes baixes només va poder acabar segona en noies i tercera en nois.

Alguns d’ells ja els hem destacat prèviament, en d’altres ocasions. Però son diversos els noms amb els qui ens hi fixem, tot just ara que està apunt d’acabar “l’any atlètic”, on els equips preparen fitxatges i nous projectes, i diversos d’aquests joves atletes poden ser pal de paller en proves d’equip.

Començarem parlant dels qui van guanyar les proves el passat cap de setmana durant el federacions. Com indicàvem a la prèvia, alguns ja havien estat campions o medallistes a Lleida durant el passat campionat d’Espanya. Per exemple, el cas de l’atleta actualment del CA Ascó, el polivalent Hailu Estrampes. L’atleta va guanyar la javelina amb tres llançaments, un d’ells de 56.90, previ pas a guanyar també el relleu 4x300m. Un atleta total, com a mínim en categories inferiors, i veurem si ho manté properament.

També destaquem el cas de quatre atletes que van aconseguir el primer lloc i que ja fa temps que piquen a la porta. Marta Mitjans, Elda Romeva i Júlia Suárez també canviaran de categoria al gener, arribant a sub18. Deixen enrere una categoria, la de cadet, on han dominat en les seves proves, Mitjans, del CA Canovelles, en les de mig-fons, guanyant el darrer dia els 1000m. Romeva en els salts, amb una magnífica preparació en el Triple (l’últim dia, només dos salts, un d’ells de 12.44). La darrera, Suárez, del CA Tarragona, més artilleria per a la marxa catalana, dominació clara trenta segons per sobre de la segona el dissabte.


L’última guanyadora és l’única que veurem repetir sub16 l’any que ve. Noa Martínez, primer any cadet, del l’Agrupació, però ja és capaç de saltar per sobre de les més veteranes, acabant l’últim dia amb 3.20m i acabant en 3.60m el campionat d’Espanya passat. Juntament amb ella, Erika Sellart en Javelina i Queralt Vallbona en 300m continuaran com a sub16 l’any que ve. Totes dues van acabar segones a Cuenca i totes dues van ser medallistes a Lleida, la primera amb bronze i la segona amb plata, amb marques molt semblants, el que denota una gran regularitat.

El salt a juvenil el donaran també atletes molt destacades. Ona Bonet, rècord d’Espanya sub14 d’alçada amb 1.73m, també serà un dels noms a tenir en compte. Ja present amb el CA Manresa en campionats d’equips, va acabar segona a Cuenca. Amb ella, Maria Vallès en Disc i Jazmin Romeu en 100mll seran també atletes juvenils el proper curs, la segona, del CE Penedès, amb 12.59 el darrer dia.

En nois, molt atents a Biel Cirujeda, un altre producte de la factoria manresana, que comença a preparar un equip masculí molt solvent per poder poc a poc assentar-se. L’atleta va acabar segon en els 100mll i va guanyar el 4x300m, en un relleu magnífic català. També a destacar el nom d’Aketza Sumell. El medallista d’Or a Lleida (1.86m en Alçada) de l’UA Rubí va acabar segon a Cuenca (saltant 1.84m) i també el veurem en etapa sub18. Finalment, dels presents al Federacions, destacar l’Adrià Ripollès, un altre perxista de l’UA Montsià amb un futur prometedor.

Queden molts més, això és segur, però per començar temporada (o acabar-la, segons com es miri) ens fixem en els que han competit recentment. Son el futur de les convocatòries dels clubs catalans i molt possiblement, els nous sub18, amb opcions de donar el salt a d’altres clubs. És necessari? O bé val la pena mantenir-se al lloc d’on has crescut? En tot cas, i sabent que en aquesta etapa el més important és el creixement com a persona i com a atleta, de ben segur en sentirem a parlar.