Fa uns anys les sabatilles van irrompre amb força com a tema de conversa entre els atletes i afeccionats, que si noves espumes o plaques de carboni, que si afavoreixen o no. Al juliol de 2020 la World Athletics publicava la normativa per regular el seu ús, semblava que tot estava clar, ara veurem que no. Donat que el proper cap de setmana es celebra el Campionat d’Espanya Màster de Milla i de 10.000m a Sabadell, ens centrarem en les sabatilles de migfons i fons.
El passat 15 de juliol el Consell de la WA aprovava l’actualització de la Regla Tècnica nº 5 que defineix les característiques que han de complir les sabatilles de competició i entrava en vigor amb efecte immediat al 28 de juliol. De manera breu, les sabatilles només poden contenir una placa rígida i el gruix màxim de la sola, inclosa la plantilla, serà de 25mm tant per curses en pista per distàncies iguals o superiors als 800m, com per cros i de 40mm per curses en ruta. Poden tenir una 2ª placa rígida per a subjectar els claus. Addicionalment per aclarir l’ús que es pot donar a cada sabatilla, la WA publicava una circular amb un extens llistat de marques i models, tot indicant les competicions permeses o prohibides per a cada model.

Posteriorment, per reforçar el missatge i oficialitzar la normativa, el “Comité Nacional de Jueces” de la RFEA publicava el 13 d’agost la circular 124/2020, que venia a ser una traducció al castellà de la Regla Tècnica nº 5. I es distribuïa entre totes les Federacions i Comitès de Jutges autonòmics, per al seu coneixement i aplicació a les competicions.
La norma establerta per la World Athletics, amb els mitjans tècnics i humans dels que es disposa a l’alta competició, de ben segur que la podran fer complir. Però és molt discutible si aquest control es podrà fer extensiu a la totalitat de competicions que es disputen arreu, on els mitjans són clarament molt inferiors.
Seguint amb la cronologia dels fets, el passat 16 d’octubre la mateixa World Athletics distribuïa entre les seves federacions membres la circular M/44/20 amb la intenció d’aclarir l’àmbit d’aplicació d’aquesta norma. S’ha d’aplicar a totes les Competicions Internacionals organitzades per la WA i demana a totes les Federacions Membres que l’apliquin en els Campionats Nacionals de categoria Sènior i Júnior. Informa que els atletes només poden competir amb aquelles sabatilles que consten a la relació de sabatilles aprovades. La llista no conté tots els models de sabatilles, només estan aquells que els atletes hagin proposat per utilitzar a competicions internacionals, per tant és actualitzable. La darrera versió publicada és del 14-05-2021.

A continuació, potser la part més interessant del document i la que està generant més controvèrsia, la WA reconeix que la norma que regula la utilització de les sabatilles no pretén cobrir competicions de club (socials), de promoció o màster. I la seva màxima recomanació és que la regla no s’apliqui en competicions inferiors als Campionats Nacionals Sèniors o Júniors, donat que aquestes competicions no es solen reconèixer mitjançant les estadístiques oficials de la WA. A la actualitat, la World Athletics només organitza competicions de categoria Sub20 i absoluta, per tant té tot el sentit, que deixi la porta oberta a que hi hagi llibertat en totes aquelles categories a les quals no tenen Campionat de la WA.

Seguint la recomanació de la WA, els atletes a les competicions màsters podrien competir amb qualsevol sabatilla sense tenir limitació del gruix de sola. Cal tenir en compte que els atletes màsters ja tenen molts quilòmetres a les seves cames, i a molts d’ells els seus peus, tendons d’aquil·les o bessons no els hi permeten realitzar una prova de 10.000m o un cros amb una sabatilla de claus o voladora de menys de 25mm. Necessitant una sabatilla amb més amortiment, ja sigui una mixta o directament una sabatilla “per rodar” per protegir el seu físic.

Ara bé, aquesta recomanació de la WA a la actualitat no és reconeguda a Espanya per la RFEA. Per a que no hi hagi cap dubte, tant en el reglament del Campionat d’Espanya Màster de Proves Combinades com en el de 10.000m i Milla d’aquest proper cap de setmana, s’indica que només seran permeses les sabatilles que compleixin la Regla Tècnica 5 de la WA recollida a la Circular 124-2020.

A la actualitat l’atletisme màster ja té diverses normatives adaptades a les seves necessitats, fora del reglament de la WA. Ja sigui el pes dels artefactes, alçades de les tanques, però també la possibilitat de sortir de peu en curses de velocitat o poder fer 1 nul·la abans de ser desqualificats. Si això no hagués estat adaptat a les característiques pròpies de la seva edat, el propi reglament els estarien excloent de la competició i del seu esport estimat.
Doncs bé, com podem veure a continuació, això és el que estat passant amb la limitació dels 25mm. Tot un referent com Nacho Cáceres, fa uns dies al seu compte d’Instagram posava de manifest el seu descontent amb les federacions per l’aplicació d’aquesta normativa i els hi recrimina que no vetllin per la salut dels seus atletes.

A la RFEA s’està estudiant el tema i és possible que en properes dates es publiqui nova circular que delimiti l’aplicació de la RT 5. Cal tenir en compte que molts atletes màsters tramiten la seva llicència per la RFEA, amb la il·lusió de poder participar als Campionats d’Espanya. Però si arribat aquest, no es veuen amb cor de córrer amb les sabatilles exigides, no renovin la llicència. En aquest sentit, la Comissió d’Atletisme Màster de la RFEA té una bona feina per davant per aconseguir que sigui li sigui reconeguda la recomanació de la World Athletics.
Estarem pendents de l’evolució d’aquest assumpte.