Esforços que sumen a Palafrugell

Esforços que sumen a Palafrugell

Diuen que les competicions màster son una festa. Bé, òbviament no hem d’oblidar mai l’esperit competitiu, les ganes de poder superar-se, la felicitat per aconseguir una bona marca. En aquest mon, conforme passes categories cada cinc anys, cada cop es redueix més l’opció de tenir grans competidors. Algú podria dir que és fàcil fer rècords, però no, s’han d’entrenar, practicar, competir i finalment aconseguir.

A Palafrugell, de nou, vam poder viure una festa màster. D’aquelles que fan caliu. I perquè veieu que donem la mateixa importància a la trobada entre amics com a les marques, començarem dient que es van batre dos rècords d’Espanya de 10.000 marxa i vuit rècords d’Espanya en el Pentatló de Llançaments, a banda de diversos de Catalunya. Però anem a pams.

Guanyadors de les categories M35-M40-M45. Foto Alberto Rey

El municipi del Baix Empordà aplegava dues de les proves màster catalanes del calendari, el Campionat de 10.000 marxa i el Pentatló de Llançaments. També un control absolut de Marxa, amb noms destacats, però els focus estaven pels més grans de 35 anys. Ens agradaria destacar tres noms, per les marques, per la continuïtat, i per l’alegria que han mostrat els seus companys en explicar-nos el que havien fet.

Primer, Jose Maria Sanza, atleta M85 del Pratenc, que va ser capaç de batre el rècord d’Espanya de Martell (38.10), el rècord de Martell Pesat (12.81m) i el del Pentatló (3649 punts). A més a més, es quedaria només a 83 centímetres del Rècord del Mon de Carmelo Bado al martell (83… amb 86 anys… esperit de ferro).

Segona protagonista, la llançadora local Beata Beltej, batent el rècord d’Espanya F50 de Martell Pesat (13.45) i el de Catalunya de Pentatló amb 3.120 punts. Beltej, cognom reconegut en els llançaments, va saber jugar a casa, com diríem en argot futbolístic.

Tercer protagonista, fora barrets, la llançadora F80 Heidi Klett, autora de ni més ni menys que quatre rècords d’Espanya (De sis possibles). L’atleta del Barcelona Atletisme va batre el de Disc (13.41), el de Martell (18.59, feia setze anys que aguantava), Martell Pesat (6.84m, primera vegada que es llançava en aquesta categoria) i finalment el del Pentatló, amb 2812 punts. També hi va haver lloc pels rècords de Catalunya: el de Pes (6.24m) i el de Javelina (7.83m).


Participants M35-M40-M45 en el Pentatló de Llançaments a la gàbia del Martell. Foto Alberto Rey

Festa de la grossa. També amb persones com Carmen Maria Soler (rècord de Catalunya de Disc F45-49), Montse Paños (rècord de Martell amb 32.33m) i cares molt conegudes, com ara Eloi Rovira (Què hi fas aquí?), Xavier Berenguel o Carles Geronés.

I la marxa? Doncs això, dos rècords d’Espanya més: de Maria del Carme Garcia en F60 (1:04.23.8) i d’Eva Pérez en F45 (55:43.6). CA Nou Barris i Lleida UA respectivament estan d’enhorabona. Cinc atletes van ser les valentes a enfrontar-se a una prova molt dura dins de la disciplina, deu van ser els valents.

I el control absolut? Vam poder gaudir de Kevin Cerro, Marc Guerrero i Mario Viñas (en cadascuna de les disciplines els millors marxadors catalans del moment), de Mireia Urrutia (magnífica marca de la d’Hospitalet amb 49:37.1, rècord sub23 del club), Gemma Mora i la madrilenya Irene Montejo, i d’altres marxadores joves amb ganes de fer-se un lloc.

Resum. Una festa, molts rècords, i premis a dojo. Diuen que no interessen, però la veritat és que per explicar les millors batalles, per veure coses que sorprenen (intenta llançar tu un martell amb 85 anys) cal veure proves màster.

Per cert, des d’aquí i aprofitant l’avinentesa, un record per aquells assidus als llançaments màster que ens han deixat: Llorenç Cassi, Emiliano Moro, Raúl Sànchez

En 15 dies tindrem a Sabadell el Pentatló de Llançaments d’Espanya.