Entre baixes i mínimes olímpiques

Entre baixes i mínimes olímpiques

Demà viurem el Campionat d’Espanya de Llançaments Llargs a Montijo, Extremadura. Set seran els catalans que competiran en busca de millorar les seves prestacions i apropar-se a uns Jocs encara llunyans, una llista que s’ha vist reduïda a causa de les lesions.

El camí cap als Jocs Olímpics pot començar a Montijo per dos dels llançadors de martell catalans. Pedro José Martín i Laura Redondo, ambdós integrants de la secció d’atletisme del FC Barcelona, han expressat en repetides ocasions la seva ambició de ser olímpics per primer cop a Tòquio. Amb unes mínimes molt exigents (77.50 metres per ells i 72.50 per elles), sembla que la millor manera d’apropar-se a la capital japonesa és mitjançant el sistema de rànquing. I això obliga no només a llançar molt, sinó a fer-ho en el moment oportú, a les competicions importants de l’any.

D’aquí que un campionat d’Espanya cobri una dimensió extra, més enllà del mateix títol. És la primera pedra important en una temporada que haurà de ser molt intensa. El Pedro arriba a Montijo després d’haver realitzat dos controls per sobre dels 70 metres les dues setmanes anteriors. 70.47 i 70. 41 metres que permeten intuir un bon estat de forma. Aconseguir el títol és una empresa complicada quan està el Javi Cienfuegos (Playas de Castellón) en competició, així que el focus estarà posat en els metres. En aquest concurs cal lamentar la baixa del jove David Martín (FC Barcelona), que ha hagut de renunciar al campionat fruit d’unes molèsties en un turmell.

La Laura Redondo arriba tancant un mes de febrer ple de competició. La seva estrena fulgurant de 69.21 metres, realitzant la millor sèrie feta mai per una espanyola en la prova de martell, fa pensar en un molt bon estat de forma. Absent la Berta Castells (València At.), que representa la baixa catalana més destacada, a priori no hi ha ningú a prop que li pugui disputar el títol així que, com en el cas del Pedro, la lluita serà amb la cinta mètrica.


L’Andrea Alarcon (AA Catalunya) arriba a Extremadura després de realitzar un bon i curt hivern a la prova de disc. Només ha competit en dues ocasions aquest any, però no ha baixat dels 48 metres: després d’iniciar-se amb 48.76 a Serrahima, va fer 48.40 al Campionat de Catalunya de Sabadell, un registre de molt de valor donades les condicions meteorològiques i organitzatives de la jornada. Des del 2019, que va marxar a entrenar a Pamplona, no havia aconseguit dos registres per sobre dels 48 metres abans de l’Estatal d’hivern, mostra del bon estat de forma en què arriba. La lluita per les medalles serà intensa, però l’Andrea és, sense cap mena de dubte, una clara candidata.

Andrea Alarcón al Disc (Foto Chuchin Mateo)

En l’apartat masculí, la representació catalana arribarà de la mà de l’Aaron Solà (AA Catalunya). Arriba al Campionat sense haver baixat dels 50 metres amb l’artefacte de 2 kg, i amb una marca personal sota el braç al llançament de pes (16.73 m). L’Aaron arriba en molt bona forma, amb un registre de 51.05 m i amb l’ambició de situar-se entre els 8 primers, i aconseguir el passi a la millora. Entre cella i cella estan els 53.48 metres que acredita com a marca personal des del 2019.

Arribem a les javelines, on la prova femenina és l’única del campionat que pot presumir de tenir dues participants catalanes. Es tracta de l’Aina Ramos (L’Hospitalet At.) i la Katia Coquis (AA Catalunya). La primera ve de ser campiona d’Espanya Sub20 la setmana passada a Castelló, on va aconseguir un tir de 44.52 metres, el 4t millor llançament espanyol de l’any; la segona, de ser campiona de Catalunya a Sabadell dues setmanes enrere amb 41.47 m. A priori, la lluita d’ambdues serà per entrar a la millora, gesta que no serà gens senzilla, i per pujar uns centímetres les seves marques de l’any. Si cau una marca personal, millor que millor.

L’últim representant català serà el Juan Carlos de la Torre (L’Hospitalet Atletisme), en una prova de javelina on, de nou, cal lamentar la baixar de l’Àlex Sànchez (FC Barcelona), que portava setmanes ressentint-se d’unes molèsties que l’han obligat a parar. El representant català no ha aconseguit passar dels 60 metres aquesta temporada, i aquesta serà la seva primera missió a Montijo. En un concurs de molt de nivell liderat pels germans Quijera, trencar la barrera pot voler dir classificar-se entre els 8 primers i tenir accés als tirs de millora.