Els noms propis sub20 catalans

Els noms propis sub20 catalans

La temporada passada els vam veure a mitges. En aquesta ja comencem a albirar els noms destacats de cara al futur a nivell català. Ens poden donar alegries, certament, però caldrà seguir treballant de valent.

Les 15 medalles aconseguides pels sub20 durant l’últim campionat a Antequera mostren un tendència que si bé podríem dir que és positiva, essent la federació que és (la catalana, la més potent nivell estatal) ens deixa una sabor un pel agredolç. Son cinc ors, de cinc atletes que podrien marcar època de seguir la projecció, però trobem a faltar finalistes o millors places en altres proves. Dit això, cal reconèixer l’esforç de molts d’ells en una època complicada.

Com dèiem, son cinc els noms destacats. L’Èric Guzmán, la Clara Fernàndez, l’Edgar Climent, l’Aitana Radsma i la Carla Domínguez dominen les seves proves amb mà de ferro.

No obstant, altres noms propis, com els de Marc Sala, Andrey Lavila, Jan Badia o Marina Martínez també s’han de tenir en compte.

L’Èric Guzman, atleta que ja ha sigut internacional amb la selecció espanyola, amb una espectacular marca d’1:49.19 als 800m. Vestint la samarreta del New Balance, ha sigut campió de Catalunya i d’Espanya sota sostre, i es prepara pel que pugui venir a partir d’ara, doncs queda pendent una gran actuació en un campionat absolut. Venia, malgrat tot, de quatre plates en categoria sub18 i una última l’any passat en aire lliure en sub20. Ara per fi té aquest or com a gran dominador de la distància a nivell estatal a Espanya.

Clara Fernàndez, nascuda de l’escola inacabable del Muntanyenc, fa anys que entrena al CAR amb Albert Ruiz i amb companyes com Mònica Clemente. Primer any sub20, el que ella té ja no és futur, parlem d’una atleta amb un present magnífic. És l’actual sots-campiona absoluta (3.91m) i malgrat aconseguir l’or amb una marca inferior (3.87m) parlem encara de temporada PC, amb tot el aire lliure per endavant per tornar als 4.02m que ja va saltar fa un temps. Aquest any ha debutat amb Nike i el salt a ser una atleta top dins també del panorama absolut es pot donar en els propers anys.


Podi Clara Fernàndez de Perxa a Antequera. Foto RFEA

No descobrim pas tampoc a Aitana Radsma, cinquena absoluta estatal, participant al World Indoor Tour a Madrid, campiona catalana sub20 i ara també espanyola, l’empordanesa ha demostrat no tenir rival en els 60mt en la seva categoria. L’evolució d’aquesta temporada ha sigut sensacional: va començar amb 8.66 i ha acabat amb 8.45 i encara amb marge de poder millorar. L’Aire lliure també es presenta de luxe per l’atleta de Ventalló.

En el cas d’Edgar Climent, el seu pas per aquest hall of fame dels catalans tampoc és nou. Des de sub16 ve destacant com un dels atletes amb més futur de l’alçada catalana, prova on d’altra banda cada temporada s’acostuma a destacar. 6è de Catalunya absolut, va saltar a 2.06m a Antequera, el mateix que havia fet a Igualada a l’Aire Lliure. L’atleta de l’UCA necessita encara més rodatge i és molt probable que aquests dos anys al sub20 el portin a estar al nivell dels seus companys de prova a nivell català, com els germans Torrero, Eduard Fàbregas o Hector Ramos. Xesc Tresens serien paraules majors.

Finalment, l’atleta del JA Sabadell, Carla Domínguez, tampoc s’ha destapat aquest any, però sí que és l’any on ha demostrat més polivalència. En set dies de diferència ha guanyat el Cros estatal sub20 i el campionat en pista de la mateixa categoria, a més amb força diferència respecte a les rivals. Arribada del triatló, només la seva evolució marcarà en quines proves i en quines modalitats té més futur, però queda clar que si manté aquesta polivalència. Va acabar amb 9:28.41, vint segons per sobre de la segona.

Clara Domínguez després de guanyar el 3000m. Foto RFEA

Però a banda d’ells, com dèiem, hem de tenir presents a d’altres que donaran guerra. En el Triple Salt, el duel d’ex del Muntanyenc està servit de cara als propers campionats. Marc Sala, ara a l’Agrupa, va guanyar a Andrey Lavila, ara a L’Hospitalet Atletisme, per només 0.3 centímetres. És evident però que el futur dels dos és prometedor, fregant els 15 metres. En Jan Badia, a l’ombra de l’Èric Guzman quan els dos s’enfronten, també manté la seva bona dinàmica. La victòria no va arribar per ben poc, doncs només li van separar unes poques centèsimes del seu compatriota.

Dos noms femenins per acabar: Marina Martínez, rècord sub20 del 1500m, ha trobat una rival a l’aragonesa Mireya Arnedillo que va aconseguir RCAM, però només separada per dos segons de la maresmenca, que també sembla que té un futur daurat. L’altre, Irene Clemente, que no s’atura en aconseguir medalles a nivell estatal en totes les categories. Ara, també la sub20 en el salt de Triple.

I d’altres tants més que ens faran vibrar a l’estiu. Val a dir que tots aquests noms ja els tenen apuntats els entesos a nivell espanyol. Aquí ja no ens sorprenen pas.