L’elit Sub20 es cita a Nairobi

L’elit Sub20 es cita a Nairobi

Nairobi (Kenya) acollirà del 18 al 22 d’agost el Campionat del Món Sub20, que ja serà el darrer campionat d’estiu de la temporada 2021. La representació catalana amb només 5 atletes, serà reduïda però molt selecta, doncs 3 d’ells van ser medallistes als darrers Campionats d’Europa. Paul McGrath, Carla Domínguez, Marina Martínez, Aitana Radsma i Marc Fernández, han estat els atletes seleccionats per la RFEA per aquest campionat.

El Campionat del Món Sub20, de no haver estat per la pandèmia de la Covid-19, s’hauria celebrat al juliol de 2020. Amb aquest, Kènia serà el 3er Campionat del Món que acollirà en els darrers anys, després del Mundial de Cros a Mombasa al 2007, amb la victòria de Zersenay Tadese (Eritrea), on el favorit Kenenisa Bekele va defallir no finalitzant la cursa. Nairobi al 2017 va ser la seu per a la disputa del Campionat Juvenil, on Maria Vicente es proclamava Campiona de l’Heptatló i Jäel Bestué sots-campiona de 200m.

Amb aquests 2 campionats de categories menors, celebrats al Kasarini Stadium de Nairobi, ja són molts els que demanen la concessió del Campionat del Món Absolut a Kenya. Un país que viu amb gran passió les competicions d’atletisme, i que com pocs veu néixer grans estrelles mundials. En un moment o altre d’un futur proper, hauria de ser l’epicentre atlètic internacional.

Kasarini Stadium i zones annexes d’escalfament

Una dada molt important a tenir en compte, en especial per a la disputa de les proves de fons és l’altitud de Nairobi respecte el nivell del mar. Els seus 1.600m d’altitud poden ser un factor molt limitant en el rendiment dels atletes que no estiguin habituats, que podrien ser la majoria.

A aquestes alçades de la temporada, els nostres 5 protagonistes ja són prou coneguts pels afeccionats a l’atletisme català, pel que no tornarem a relatar els èxits i marques aconseguides en els darrers mesos. Aquesta informació es pot consultar als articles de la prèvia i la crònica del Campionat d’Europa Sub20 de Tallin, a continuació us deixem els seus enllaços:

Prèvia: “Tallinn’s eleven, Sub20 catalans

Crònica: “No ens despertis del somni

Per estricte ordre de posada en escena, relatem el que pot ser la competició pels nostres atletes, amb els horaris de totes les rondes possibles (hora catalana) i quines poden ser les seves opcions, tenint en compte el rivals. En diverses proves, el nivell d’alguns atletes és digne d’una competició internacional absoluta.

La 1a entrar en competició serà la migfondista del CA Laietània, Marina Martínez després de quedar sots-campiona d’Europa en 1.500m, en el Campionat del Món competirà en els 800m. L’atleta entrenada per Andreu Novakosky disputarà les sèries el dijous 19 a les 09:50h. Amb una marca personal de 2:04.05 figura la 6a de les 32 inscrites, hauria de superar la 1a ronda amb relativa comoditat i lluitar per estar a la final. En una prova tant imprevisible, tot podria ser possible. Les semifinals seran divendres 20 a les 15:20h i la gran final el dissabte 21 a les 15:45 hores.

Marina Martínez al Camp. d’Europa Sub20 Foto: Atletismo RFEA

El divendres 20 a les 08:15 entrarà en acció Aitana Radsma Aguilar (Playas de Castellón) en el 100m tanques. L’atleta de l’Escala ha anunciat recentment, que el proper curs es traslladarà a Pamplona per integrar-se en el grup d’entrenament dirigit per François Beoringyan, en el que es troba el finalista olímpic de 110mt Asier Martínez. Per tant, aquesta serà la darrera competició on Aitana Radsma, formada al CA Ventalló, sigui dirigida per Elena Poquet. Després d’haver-se de conformar amb la medalla de xocolata al Campionat Europeu, a Nairobi, Aitana amb 13:39 també consta amb la 4a de les marques, a gairebé 2 dècimes de la 3a.

El 100m tanques sent una prova molt tècnica, on qualsevol error es paga molt car, pot donar la oportunitat a Aitana Radsma d’estar a la lluita per les medalles. Les favorites a la victòria semblen la jamaicana Ackera Nugent (12.76) 3a a la final de la NCAA i la campiona d’Europa Sub20, Ditaji Kambundji de Suïssa amb 12.94. Les semifinals seran divendres a les 14:05h i la finalíssima dissabte a les 15:00 hores.


Aitana Radsma al 100m tanques Foto: Atletismo RFEA

Divendres 20 al migdia (13:29), inicia la seva competició en Marc Fernández Personat (AA Catalunya) en el 3.000m obstacles. Es podria considerar que és l’atleta més modest entre els 5 catalans, doncs “només” va ser 7è al Campionat d’Europa. L’atleta entrenat per en Carles Castillejo, a les competicions internes té un dur rival en la persona de l’aragonès Pol Oriach que té una marca de 8:41.36 i és el vigent Campió Europeu, que en aquest ocasió competirà en el 1.500m on disposa d’una marca personal de 3:37.67. El líder entre els inscrits al 3.000m obstacles, és l’etíop Bikila Tadese Takele amb 8:09.37, una marca que és millor que el Rècord de Catalunya Absolut 8:12.86 (José Luis Blanco). En Marc Fernández amb un marca personal de 8:54.52, és el 11è dels participants, per tant té opcions d’aconseguir el passi per la final de diumenge 22 a les 15:05 hores.

Marc Fernández 3.000m obstacles Foto: Atletismo RFEA

Els dos darrers atletes en competir seran els nostres Campions d’Europa a Tallin, en proves que seran finals directes, dissabte 21 a les 08:15 hores en Paul McGrath Benito (CA Cornellà) en el 10.000m marxa. L’atleta entrenat per en Alejandro Aragoneses amb una marca personal de 41:39 en ruta i 42:32.19 en pista, és el 5è dels participants. Destaquen Maksim Pyanzin i Dmitriy Gramachkov amb 38:48 i 39:47 respectivament, atletes russos que competeixen com a Atletes Neutrals Autoritzats (ANA). McGrath ja va demostrar a Tallin que és un gran competidor, i tot i no tenir la millor marca es va fer amb el triomf. A Nairobi, en una prova tant dura com el 10.000m marxa, el que sigui capaç de gestionar millor les seves energies i arribar fort al final es podrà endur el gat a l’aigua.

Paul McGrath Campió d’Europa Sub20, 10.000m marxa Foto: Atletismo RFEA

I per tancar el campionat la terrassenca Carla Domínguez Torner (JA Sabadell) a la final del 5.000m, una prova molt exclusiva amb només 10 atletes, sent 7 d’elles representants d’Etiòpia, Eritrea, Kenya i Uganda. L’atleta dirigida per Albert Parreño amb 16:09.05, que representa el Rècord de Catalunya Sub20, és la 5a entre les participants per marca personal, però les 3 primeres han corregut per sota de 15:10, i la líder té una PB de 14:46.20 (Mizam Alem d’Etiòpia), una autèntica barbaritat per una atleta de només 19 anys. Com a referència, el Rècord d’Espanya Absolut està en 14:44.95 de Julia Vaquero des de l’any 1996. Carla Domínguez haurà de fer una bona gestió de cursa, tenint en compte l’alt nivell de les rivals africanes i l’alçada a la que es disputa el campionat.

Carla Domínguez Campiona d’Europa Sub20, 5.000m Foto: European Athletics

Entre els seleccionats podria haver estat l’atleta del CE Universitari, Víctor Blasi, amb una marca de 3:47.05 aconseguida al mes de juny a Castelló, disposava de la mínima exigida per la RFEA de 3:48.00, va ser el Campió d’Espanya de 1.500m i finalista al Campionat d’Europa, 8è lloc.

Cal destacar que la Selecció Espanyola per Nairobi 2021 és només de 16 atletes, la més baixada de totes les 18 edicions disputades fins el moment. A Barcelona 2012, es va aconseguir la millor participació amb 54 atletes, i la mitja de les darreres 5 edicions es situa en els 40 atletes, per tant la selecció actual amb només 16 es queda molt lluny de valors anteriors.

Selecció espanyola al Campionats del Món Sub20 Font: RFEA

Això és degut a una una decisió pròpia de la RFEA, a la circular de criteris de preselecció per NAIROBI 21 es va fer constar el següent: “Debido a las actuales circunstancias, y considerando que este Campeonato se celebra pocos días después del Campeonato de Europa de la misma categoría, se seleccionará a un máximo de 16 atletas.“. Els medallistes a Tallin, sempre i quan disposessin de la mínima, eren preseleccionats de manera directe, les places restants fins a un total de 16, serien assignades en funció de la posició que ocupés l’atleta en el World Ranking de la WA. Altres països de gran importància i tradició atlètica no desplacen delegació a Kènia per aquest campionat, com poden ser Estats Units, Xina o Alemanya, entre d’altres.

Altres catalans presents al campionat seran l’entrenador Fernando Martínez Esteban com a Responsable Tècnic de la delegació de la RFEA i Salvador Porras López com a Entrenador del sector de tanques. Del Comitè Català de Jutges com a Oficials Internacionals de la WA, estaran presents Gemma Castaño Vinyals com a Delegada Tècnica i Sergio Solana Ros com a Jutge Internacional de Marxa.

Les 5 jornades de tarda es podran veure a Teledeporte amb els comentaris d’Amat Carceller i de Robert Díez, atleta multidisciplinar actualment a les files de la AA Catalunya.

A continuació us deixem enllaços a informació d’interès:

Horari i resultats de la competició.

Historial d’Espanya en el Campionat del Món Sub20.