El cros dels Àngels i el futur

Aquest Campionat d’Espanya de Cros 2021 a Getafe passarà a la història, per ser l’edició de la COVID-19 i per la duresa del circuit de El Cerro de los Ángeles. Pels interessos d’atletisme català tots els equips van tenir un gran rendiment, 4 dels 6 van pujar al podi i dos d’ells es van proclamar Campions. Carla Domínguez va ser l’atleta més destacada, aconseguint la medalla d’or en categoria sub20. També medallistes individuals Abdessamad Oukhelfen plata i Eric Lore bronze en Sub20.

El programa va donar inici amb la cursa Sub20 femenina, on la Campiona de Catalunya Carla Domínguez (JA Sabadell) va imposar un fort ritme i realitzant una fantàstica cursa, es va dirigir cap a la meta en 1er lloc. L’alegria va ser complerta doncs l’equip català també aconseguia la medalla d’or per federacions, gràcies al 4at lloc de Helena Moragas i al 12è de la Clara las Heras. Bethelem Manzano 14ª, Júlia de la Piedra 22ª i Laura Prieto 29ª també van fer una gran cursa, Catalunya era la única federació en classificar les seves 6 atletes entre les 30 primeres, d’un total de 68 participants.

Carla Domínguez Campiona d’Espanya Sub20 Foo: RFEA Miguélez

La Campiona Carla Domínguez mitjançant instagram ens ha fet arribar les següents paraules:

Campiona d’Espanya de Camp a través, sincerament encara no m’ho crec, i és que els somnis es compleixen. Aquest or no és meu, si no de tots els que heu estat al meu costat al darrers mesos. També un 1er lloc per Catalunya a nivell autonòmic, gràcies per aquest cap de setmana.

El nois Sub20 també van pujar al podi per partida doble, Eric Lore (CA Canaletes) aconseguia una molt meritòria medalla de bronze, l’aragonès Pol Oriach es proclamava Campió. Amb Aniol Borràs (13) i Marc Fernández (16) el combinat català aconseguia la medalla de bronze. El Campió Català marc Fernàndez no va estar de sort a Getafe, primerament s’havia d’aturar a posar-se bé la sabatilla i més endavant ensopegava amb tronc, que el feia rodolar pel terra.

Eric Lore (CA Canaletes) en el Camp Catalunya Cros Foto: @eric lore

L’equip Sub20 català també va ser el millor en el global del seus 6 atletes, Mohamed Anis Daas 20è, Otmane Hassani 26è i Roger Súria 33è, cap altre equip va tancar amb el 6é home per sota del lloc 46è.

La tercera medalla individual va arribar de la mà d’Abdessamad Oukhelfen (CD Nike Running), l’atleta de Reus 48 hores després del seu 13:20.23 al Meeting de Toulon, estava de nou en competició. Un cop trencada la cursa, i amb Ayad Lamdassem que cedia uns metres, els calaixos del podi es disputaven entre els 3 atletes que havien d’estar més fatigats per haver competit tots tres el divendres en 5.000m. Finalment, tot i que el triomf de la cursa era per l’atleta de Burundi Thierry Ndikumwenayo que representava a la Comunitat Valènciana, el Campionat d’Espanya requeia en Carlos Mayo que revalidava títol.

Mayo, Oukhelfen, Pérez i Ndikumwenayo. Foto: RFEA Miguélez

Abdessamad Oukhelfen aconseguia la medalla de plata i pujava per 1a vegada al podi d’un Campionat d’Espanya Absolut, pot ser la 1ª de moltes. L’excel·lent maratonià Ayad Lamdassem aconseguia un brillant 4at lloc i Santiago Catrofe, tot i ser Sub23 competia a la cursa absoluta, era 8è. Amb ells Catalunya només sumava 17 punts i aconseguia la medalla d’or per equips amb una amplia diferència sobre Castella i Lleó (31) i la Comunitat Valenciana (32). Lahcen Ait Alibou 16è també realitzava una gran competició entrant a meta, just al davant de l’internacional en obstacles Daniel Arce. Reyes Estévez i Ibrahim Chakir es veien obligats a retirar-se per problemes físics.

A la cursa absoluta femenina, la millor catalana Douae Ouboukir en 11è lloc ha comentat “ho podria haver fet molt millor però no em trobava bé, en qualsevol cas estic molt contenta pel resultat i per l’esforç realitzat”. Les 6 catalanes van entrar per parelles i molt properes en temps. Douae i Montse Mas 11 i 12a, Marta Galimany i Núria Gil 15 i 16a i Meritxell Soler i Bàrbara Ramón 26 i 27a.

Equip femení absolut. Foto: @marta_galimany

En aquesta categoria ens vam haver de conformar amb un 4at lloc i la “medalla de xocolota”, a només 2 punts del podi. Com hem comentat en Sub20, el valor del grup va ser el gran resultat de totes i cada una de les 6 participants. Com reflexa Marta Galimany a continuació, Catalunya va tancar amb un 27è lloc de 92 participants, que és un resultat, molt millor que les 3 seleccions del podi. En una hipotètica classificació a 4 atletes, Catalunya hagués estat plata i la campiona Castella i La Manxa hagués quedat fora del podi amb els 59 punts de la seva 4a atleta.

L’atleta del CA Adidas Marta Galimany ha compartit a les seves xarxes socials:

De tornada cap a casa després d’un gran campionat d’Espanya de Cros. Getafe no ha decebut, ens havien avisat que seria un circuit dur i deu ni do!!, ha tocat sortir de la meva zona de confort.

15ª posició individual i 4es per equips amb Catalunya. Medalla de xocolata, gran cursa de totes les integrants, totes entres les 30 primeres. Enhorabona!

I l’atleta de l’Agrupació Bàrbara RamonNo recordo un cros tan exigent com aquest”.

L’equip Sub23 femení, seguint el mateix patró que l’equip absolut va aconseguir una excel·lent medalla de plata. Naima Ait Alibou 7ª, Andrea Bernal 11ª i Maria Carner 15ª van donar la puntuació que donava accés al 2º calaix del podi. Cada cros és una cursa diferent i no serveix de gaire el resultat de l’anterior, influeix molt l’adaptació al terreny i el plantejament de la cursa. En aquest cas la Subcampiona i la Campiona de Catalunya, Elia Saura i Carlota Rodés eren 16 i 18ª respectivament, Laura Rodríguez tancava l’equip amb un magnífic 24è lloc d’un total de 75 atletes. Novament s’aconseguia un equip amb un resultat brillant i compacte.

Podi Sub23 femení, Catalunya medalla de plata. Foto: RFEA Miguélez

El combinat Sub23 masculí amb un 5è lloc va ser la participació més discreta de la selecció, quedant a 22 punts del 3er calaix del podí. L’atleta més destacat va ser Adam Maijó amb un 9è lloc, després del seu recent confinament, tampoc va estar de sort en cursa. En els primers compassos anava pel terra en un bassal de fang, i condicionava el seu resultat. Amb Adam completaven equip Miquel Corbera 22è i Joan Solé 31. A continuació Nahuel Carabaña 40è, Reduan Sahel 43è i Elias Rachidi 62è de 85 participants.

Adam Maijó, Campionat d’Espanya de Cros Sub23 Foto: @vsmphotoevents cedida

Amb aquest Campionat d’Espanya de Cros, la RFEA ha demostrat que tot i les grans dificultats presents per la pandèmia de la COVID-19 ha estat capaç de tirar endavant quasi la practica totalitat dels Campionats d’Espanya. Es poden consultar el resultats en aquest link.

Us deixem l’enllaç per poder visualitzar totes les curses del Campionat mitjançant LaligaSportTV, cal registrar-se de manera gratuïta.

Foto de Capçalera: Equip Sub20 femení, Campionat d’Espanya de Cros Getafe 2021.