L’estiu atlètic va començar el passat cap de setmana del 10 i 11 d’abril amb la disputa de la 1ª jornada del Campionat de Catalunya de clubs. Es tracta de la primera pedra en un camí que ens portarà fins a la capital japonesa entre el 30 de juliol i el 8 d’agost, per la celebració d’uns Jocs Olímpics ben atípics.
Tres mesos i mig per al somni olímpic. Però només dos mesos i mig de lluita. Tot i que l’atletisme als Jocs no començarà fins al 30 de juliol, el període per aconseguir la classificació s’acaba un mes abans, el 29 de juny. A priori, sembla que hi ha temps més que suficient, però la realitat és que el sistema de classificació imposa un cert grau de pressa als i a les atletes que volen arribar al Japó. Fa just dos anys ja fèiem quinieles per saber quins atletes hi anirien.
La World Athletics (WA), el màxim organisme atlètic a nivell internacional, ha establert dues vies per aconseguir el passi als Jocs Olímpics: realitzar una marca mínima, o bé classificar-se per rànquing. Tot i que de primeres, sembla que ambdues opcions són ben clares, la segona amaga al darrere un complicat sistema de puntuació que exigirà moltes i molt bones actuacions a tots i totes les interessades en arribar a ser olímpiques.
Període de classificació: del 1 de maig de 2019 al 6 d’abril de 2020; i del 30 de novembre de 2020 fins el 29 de juliol de 2021*
*Pels 10.000 metres, les proves combinades, la marató i la marxa, el període de classificació va començar l’1 de gener de 2019. En el cas de la marató i dels 50 km marxa, acabarà el 31 de maig de 2021.
La mínima
Els registres d’accés directe als Jocs Olímpics i Mundials han donat un salt de qualitat important els darrers anys, però els de Tòquio són especialment durs. La WA vol assegurar-se que només els millors entre els millors agafin el bitllet directe cap al Japó. Una bona mostra d’aquesta realitat la trobem en el fet que, en un total de 6 disciplines (2 en homes i 4 en dones), cal batre el rècord estatal per aconseguir la mínima.
A 12 d’abril, són 5 els catalans que han aconseguit la fita:
- Adel Mechaal als 1.500 m.ll., amb 3:33.91 (05 de juliol de 2019)
- Ibrahim Ezzaydouni als 3.000 m.obs., amb 8:14.49 (24 d’agost de 2019)
- Marta Galimany a la marató, amb 2h27:06 (20 de desembre de 2020)
- Ayad Lamdassem a la marató, amb 2h06:35 (20 de desembre de 2020)
- Raquel Gonzàlez als 20 km.m., amb 1h30:17 (06 d’abril de 2019)
El rànquing
La segona manera d’accedir als Jocs és a través del novedós sistema de classificació anomenat World Ranking (WR). A través d’aquest, la World Athletics vol donar accés a atletes que no hagin aconseguit la mínima, fins assolir el nombre màxim de participants per prova que es troba resumit en la següent taula.
La classificació per rànquing depèn d’un conjunt de factors: la marca realitzada, la competició en què s’ha realitzat el registre i la posició en la mencionada competició. Anem a pams.
La primera obligació per aquells atletes que vulguin accedir als Jocs a través d’aquest sistema és realitzar un mínim de 5 competicions en la prova que volen disputar* (o la seva equivalent en pista coberta). El registre aconseguit en cadascuna d’aquestes proves es transformarà a punts segons les taules d’equivalència indoor i outdoor. A millor marca, millor puntuació.
No obstant, per tal de donar valor i major credibilitat als resultats obtinguts, als punts totals de cada competició, se’ls sumarà uns punts per posició. Es tracta d’una espècie de bonus: com més amunt quedis en una competició, major serà el bonus que rebis. I aquest dependrà, també, de la qualitat de la competició disputada. Per aclarir-nos: no puntuarà igual un control local que un meeting de la Diamond League.
La World Athletics ha donat a cada competició un rang. De major a menor importància, tenim OW (JJOO i Mundials), DF (Final de la Diamond League), GW (Mundials indoor entre d’altres), GL (Europeus outdoor entre d’altres), A (Europeus indoor entre d’altres), B (Estatal outdoor entre d’altres), C (Mundials Sub20 entre d’altres), D (Estatal indoor entre d’altres), E (Europeus Sub18 entre d’altres) i F (Campionats de Catalunya entre d’altres). Els esdeveniments que s’inclouen dins de cada rang els podeu trobar al següent enllaç. Al costat de cada esdeveniment inclòs dins el calendari de la World Athletics, es troba especificat el rang al qual pertany.
Aquest fet és important ja que, com hem comentat, en funció de la importància de la prova, s’atorgarà una major o menor quantitat de punts extra a cada atleta. Aquests poden consultar-se a la imatge següent. Resumidament, es premiarà un bon registre aconseguit en un moment important.
Per tant, la puntuació de cada competició serà la suma entre els punts del registre aconseguit i el bonus associat a la posició aconseguida dins la prova (en funció del nivell de la mateixa). Finalment, la puntuació de cada atleta dins el World Ranking serà la mitjana de les 5 millors puntuacions aconseguides dins el període de classificació.
Com dèiem, això obligarà als i a les atletes que vulguin arribar als Jocs Olímpics a competir moltes vegades i a fer-ho molt bé al menys en 5 ocasions, a ser possible en esdeveniments importants, per tal que la puntuació s’incrementi al màxim.
*Pels 5.000 m.ll. i els 3.000 m.obs., es requereix un mínim de tres marques de les quals es farà la mitja. Pels 10.000 m.ll. es requereixen només dues competicions per participar en el rànking, i també comptaran els registres fets en 5.000 m.ll. i l’actuació en el Mundial de Cros. Com a mínim, això sí, caldrà disputar una prova de 10.000 m.ll. per optar a ser olímpic en aquest esdeveniment. Les puntuacions associades a aquestes proves també són diferents i poden consultar-se aquí.
En el cas de les proves combinades, els i les atletes hauran de completar com a mínim dos esdeveniments. Al menys un d’ells ha de ser un heptatló (per les dones) o un decatló (pels homes), i també són vàlides les proves en pista coberta (pentatló i heptatló respectivament). Les puntuacions associades a les combinades són diferents i poden consultar-se aquí.
Per la marató, els atletes que vulguin entrar per World Ranking hauran d’haver competit dos cops com a mínim, un d’ells en els 42,195 km. Les altres proves puntuables són la mitja marató, els 25 km i els 30 km. La taula de puntuacions és diferent per la marató i pot consultar-se aquí.
La marxa exigeix un mínim de 3 curses per la prova de 20 kilòmetres, completant al menys 2 cops la distància. Altres esdeveniments puntuables són els de 5, 10 i 15 km marxa, tant en ruta com en pista. Per la prova de 50 km, es requereix un mínim de 2 curses, fent al menys en una ocasió l’esdeveniment més llarg. Els 20, 25, 30 i 35 km, tant en pista com en ruta, també puntuen. La taula de punts per la marxa és també diferent i pot consultar-se aquí.
Els criteris de la RFEA
Les dues vies comentades són les condicions mínimes que cal complir per ser seleccionable, però en cap cas asseguren el viatge cap a Tòquio. La Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) té els seus propis requisits a l’hora d’escollir els atletes classificats. Entre ells destaca, com sempre, la necessitat de mostrar un bon estat de forma les setmanes prèvies als Jocs.
La marató i la marxa ténen els seus propis criteris específics. En relació amb ells cal destacar que comptem amb dos catalans pre-seleccionats en aquestes proves, com són la Marta Galimany (CA Adidas) a la marató i el Jesús Ángel García Bragado (CD Tajamar) als 50 kilòmetres marxa, gràcies a les seves bones actuacions al Mundial de Doha del 2019. Ambdós atletes hauran de mostrar, de tota manera, un bon estat de forma abans dels Jocs per confirmar la seva selecció.
Aquestes places de pre-selecció també compliquen la vida a l’Ayad Lamdassem (Bikila), qui haurà de defensar la seva candidatura a ocupar la darrera plaça lliure a la selecció maratoniana, tot i haver batut recentment el rècord d’Espanya. El campió estatal, Javi Guerra, i el finalista a Doha, Dani Mateo, ocupen dues de les tres places disponibles.
Per últim, cal comentar que la Raquel Gonzàlez (FC Barcelona), també acreditada amb mínima als 20 kilòmetres marxa, podrà disputar una plaça de pre-seleccionada a la Copa d’Europa de Marxa per Equips. Per aconseguir-la, haurà de ser la primera espanyola a meta, sense comptar la Maria Pérez.
El Campionat d’Espanya d’aire lliure serà d’obligada participació per tots aquells atletes que vulguin ser olímpics a proves en pista, i els campions o campiones aconseguiran també la condició de pre-seleccionats sempre i quan compleixin els criteris d’eligibilitat de la World Athletics.