De marxa per Múrcia

De marxa per Múrcia
El Campionat d’Espanya de marxa en ruta que es disputarà el proper diumenge 14 de març a Múrcia serà clau per configurar la selecció espanyola per la Copa d’Europa del 16 de maig, a celebrar a Podebrady (República txeca)

Arriba el moment clau de la temporada invernal pels marxadors i les marxadores. La competició més important dels primers mesos de l’any es disputarà a territori murcià el proper diumenge, i serà un esdeveniment clau pels interessos dels millors especialistes del país. En joc estan les places per accedir a la Copa d’Europa de marxa per equips que es celebrarà a Podebrady (República Txeca) el dia 16 de maig, i que serà determinant per configurar l’equip olímpic de l’especialitat.

L’apartat femení serà el principal focus d’atenció de l’atletisme català. Raquel Gonzàlez (FC Barcelona), amb una llarga experiència a la selecció espanyola, és una de les atletes que lluitarà la seva presència a Podebrady a la prova dels 20 km marxa. A priori, es disputarà el títol amb la gran favorita, Maria Pérez (Valencia CA), i amb Julia Tákacs (Playas de Castellón) i Laura García-Caro (AC Lepe). En un esglaó un pel per sota sobre aquests 20 kilòmetres es troba, a priori, Mar Juárez (Avinent Manresa).

Les opcions de les dues catalanes per ser a Podebrady són àmplies. Per una banda, ambdues van realitzar la marca mínima que se’ls exigia a la prova dels 35 kilòmetres al campionat estatal del passat mes de febrer i són, per tant, seleccionables a la distància superior. De fet, la Mar està pre-seleccionada per ser internacional en aquesta prova, que encara no serà dins el calendari olímpic de 2021.

Per anar a la prova olímpica, però, hauran de baixar diumenge, sí o sí, d’1:34:00. A més, cal tenir en compte que Maria Pérez està pre-seleccionada i que la campiona d’Espanya tindrà el mateix privilegi (en cas que no ho sigui la pròpia Maria). Una altra posició internacional es donarà a qui acrediti un millor registre en el període de consecució de mínimes, i les que restin fins completar les 4 components de la selecció es donaran segons criteri tècnic, amb els JJOO de Tòquio com a marc referencial.


Top 5 estatal femení en el període de mínimes (1 de gener de 2019 – 14 de març de 2021)
  1. Laura García-Caro, amb 1:28:40
  2. Raquel Gonzàlez, amb 1:30:17
  3. María Pérez, amb 1:30:55
  4. Marina Peña, amb 1:34:20
  5. Julia Tákacs, amb 1:34:24

En l’apartat femení participaran 5 catalanes més: Beatriz Cantero (Cornellà At.), Mireia Urrutia (L’Hospitalet At.), Paula Juárez (UA Terrassa), Georgina Ruiz (CA Palafrugell) i Ainhoa Martínez (UA Terrassa), que debutarà en la distància. Excepte la primera, totes participaran en la prova Sub23.

En categoria masculina participarà Jesús Ángel García Bragado (CD Tajamar). Poca presentació li cal al veteraníssim atleta resident a Catalunya, que encara vol vestir la samarreta de la selecció un darrer cop a Tòquio. Ja passada la cinquantena d’anys, aquesta llegenda de la marxa estatal segueix posant-se en forma, aquest cop disputant la prova dels 20 kilòmetres a Múrcia. Serà un pas més en la seva preparació olímpica, però, a priori, serà lluny de les posicions de privilegi.

Juntament amb Bragado, competiran dos atletes ja tradicionals a les proves estatals. Mario Viñas (AA Catalunya) i Marc Guerrero (L’Hospitalet At.). A priori tampoc són favorits per les medalles, però miraran d’apropar-se al màxim a la frontera dels 90 minuts. També volem destacar la presència del Sub20 Paul McGrath (Cornellà At.), que va proclamar-se campió d’Espanya dels 10 km a la seva categoria amb marca personal de 41:39 a Sevilla el passat mes de febrer. Serà el debut a la prova de 20 kilòmetres d’una de les perles de la marxa catalana, que té quasi assegurada la seva presència a Podebrady amb l’equip Sub20. També amb llicència catalana competirà el Sub23 gallec, Roberto Vieiro (CA Santiago).