Arriba el Cros de l’Any

Arriba el Cros de l’Any

En una temporada sense gairebé competicions de cros en tot l’estat, arriba puntual a la seva cita el Campionat d’Espanya de Cros Individual i per Federacions. El fantàstic espai natural de “El Cerro de los Ángeles” a Getafe serà l’escenari d’aquest campionat. Entre els catalans destaca la presència de Ayad Lamdassem, Douae Ouboukir, Reyes Estévez, Marta Galimany i Abdessamad Oukhelfen en categoria absoluta.

A totes les curses la classificació per Federacions Autonòmiques s’establirà tenint en compte l’ordre d’arribada dels 3 primers membres. El combinat absolut masculí té un gran potencial, a més dels citats anteriorment, també el Subcampió de Catalunya en Ibrahim Chakir (At Numantino), Santiago Catrofé (CA Sta Cristina d’Aro) el Campió de Catalunya Sub23 que ha optat per formar part de la selecció absoluta. El 6è home, l’atleta del CA Igualada en Lahcen Ait Alibou guanyador del Cros Internacional de Granollers 2020.

Abdessamad Oukhelfen (CD Nike Running) acaba de realitzar 13:20.23 en el 5.000m del Meeting de Toulon (França), quedant-se a menys de 7 segons de la mínima olímpica (13:13.50). Si és capaç de recuperar-se bé en aquestes 48 hores, també serà un home amb grans opcions al Campionat.

Dos atletes que estan vivint una segona joventut, Ayad Lamdassem (CA Bikila) als seus 40 anys amb recents marques personals en mitja i marató lluitarà per guanyar el seu 4at Campionat d’Espanya. I en Reyes Estévez (Independent) amb 44, ha tornat amb molta força a la pista coberta i al cros, amb l´únic objectiu de tornar a gaudir de l’atletisme.

Cap de cursa, amb Reyes, Ayad i Ibrahim. Foto: Jordi Toda

En un 2021, on a nivell estatal només s’ha disputat el Cros Internacional de Valladolid, amb victòria per Ayad Lamdassem, els pronòstics estan molts oberts doncs no s’ha viscut cap enfrontament directe. A priori sembla que els atletes amb més opcions per pujar al podi, a banda dels catalans, podrien ser el vigent campió Carlos Mayo, Juan Antonio Pérez, Houssame Benabbou, Fernando Carro o Jorge Blanco entre d’altres. L’aragonès Toni Abadia ha causat baixa i Ouassim Oumaiz, el Campió de 2019 tampoc participarà per trobar-se en el camp d’entrenament de Josua Chepteguei a Kapchorwa (Uganda) enfocat en el 5.000m.

En categoria femenina, amb un nivell similar entre elles a l’actualitat, la Campiona de Catalunya Douae Ouboukir (CA Sant Just) i la Subcampiona Marta Galimany (CA Adidas), juntament amb la polivalent Montse Mas (FC Barcelona), sembla a priori que han de ser les 3 atletes que portin a la Selecció Catalana a un dels llocs d’honor. Amb elles, Núria Gil (CE Penedès), Meritxell Soler (CA Manresa) i Bàrbara Ramón (AA Catalunya), l’atleta del CE Penedès especialista en curses de muntanya, hauria de tenir una bona adaptació al dur circuit de Getafe.

Cap de cursa amb Marta, Douae, i Montse Mas. Foto: Jordi Toda

Les rivals més fortes de les catalanes seran Irene Sánchez-Escribano campiona 2020, Carolina Robles l’atleta estatal més ràpida en els 3.000m en la PC 2021, María José Pérez, Azucena Díaz o Maitane Melero.


Passant als joves, en categoria Sub23 destacar la presència d’Adam Maijó un dels millors atletes catalans del moment en tots els terrenys, pista aire lliure, coberta, ruta i trail. En un breu resum, ens podríem quedar amb el títol de Campió d’Espanya Sub20 de 5.000m, els 13:55 als 5km de la Cursa dels Nassos i els 3:45.38 i 8:00.11 en 1.500m i 3.000m a la Pista Coberta del Palau Sant Jordi. Després d’això, el positiu per Covid a la jornada prèvia del Campionat d’Espanya Sub23 de PC el va obligar a guardar el preceptiu confinament de 10 dies. Degut això potser no arribi amb l’estat de forma que hauria desitjat. Nahuel Carabaña (Playas de Castellón) i Miquel Corbera (CA Montornés) també haurien d’estar entre els primers llocs del campionat.

Adam Maijó un cop finalitzat el 1500m. Foto Carrer Lliure

En Sub23 femenina, les dues noies del Valencia Club Atletismo Carlota Rodes i Elia Saura, Campiona i Subcampiona de Catalunya, són la punta de llança catalana, ben acompanyades per Maria Carner (CE Penedès) i Naima Ait Alibou (CA Igualada). En Sub20 les triatletes Carla Domínguez (JA Sabadell) i Helena Moragas (CA Sant Just) aspiren a llocs d’honor en el campionat, amb elles Bethlehem Manzano (Avinent Manresa) i Clara Las Heras (Hospitalet Atletisme) entre d’altres.

Èlia Saura a l’arribada dels 1500m. Foto RFEA/Miguélez

En Sub20 masculí destaca la participació de Marc Fernández (AA Catalunya) Campió d’Espanya de 3.000m obstacles, amb ell un grup d’atletes de nivell molt similar Eric Lore (CA Canaletes), Mohamed Anis Daas (FC Barcelona) i Aniol Borras (AA Catalunya), poden portar a la selecció catalana a llocs de podi.

Marc Fernández (AAC) Foto: @elpajaro02

Les distàncies a les que s’enfrontaran els atletes són 6000m per Sub20 femení, 8.000m per Sub20 masculí, i 10.000m per la resta de categories. Esperem que el circuit de 2.000m de “El Cerro de los Ángeles” no s’acabi convertint en “un infern” pels nostres atletes, doncs els corredors que han participat a la presentació del Campionat d’Espanya han declarat que el recorregut és més dur del que es pensaven.

Circuit i altimetria del circuit del Campionat d’Espanya 2021. Foto: RFEA

En una temporada on els atletes arriben molt curts de competicions, caldrà que regulin molt les seves forces per tal d’aconseguir un bon resultat.

A continuació deixem els links de la Selecció Catalana de Cros, el Reglament de Competició i la Informació Tècnica. I l’horari de la competició.

distancia ı mans ı mascareta | ventilació