Anem a Itàlica amb tot

Anem a Itàlica amb tot

El proper diumenge 21 de novembre el cros estatal té una doble cita de màxim nivell a la localitat sevillana de Santiponce. El tradicional “Cross Internacional de Itálica” és la seu triada per la RFEA per a la disputa del Campionat d’Espanya de Cros per Clubs, i també pels “trials” que serviran per confeccionar la selecció que participi al Campionat d’Europa a Dublín (Irlanda) el 12 de desembre.

Al Campionat d’Europa de Cros es realitzen curses de categoria absoluta, Sub23 i Sub20, la RFEA podrà seleccionar fins un màxim de 6 atletes per categoria i gènere. Els primers classificats al Cross de Itálica tindran plaça directe per l’Europeu, 3 en el cas d’absoluts i Sub23 i 4 pels Sub20. La resta de places fins arribar a les 6, queden a Criteri Tècnic del seleccionador de la RFEA. Tot i que en el cas dels absoluts, hi haurà 2 places a designar en funció del rànquing de punts on puntuen els crosos de Zornotza, Sòria, San Sebastian, Atapuerca i el propi d’Itàlica, tenint en compte les 3 millors actuacions de cada atleta.

Sistema de classificació pel Campionat d’Europa de Cros 2021

A Dublin també veurem una nova edició del Campionat d’Europa de Relleu Mixt, on Esther Guerrero (New Balance Team) ha estat fins ara un element fixe de l’equip estatal. Al Cros Curt del Cros d’Atapuerca, quedant 2a darrera de Marta Garcia (FC Barcelona) no va poder assolir la plaça directa. De totes maneres, la de Banyoles té tots els mèrits per a que la 2ª plaça que s’assigna a criteri tècnic, recaigui en ella, però haurem d’esperar a la confirmació.

Fent un repàs dels atletes catalans amb opcions a formar part de la selecció, trobem en primer lloc a Abdessamad Oukhelfen (CD Nike Running). El de Reus signant unes magnífiques actuacions, ha estat el 1er atleta estatal tant a San Sebastian, com a Atapuerca amb un bon marge de segons sobre el 2º classificat, la seva participació a Dublin sembla gairebé assegurada. Recordem que al darrer Campionat d’Europa, disputat a Lisboa al desembre de 2019, en Abdessamad aconseguia el medalla de bronze en categoria Sub23. Només per darrera del francès Jimmy Gressier i el serbi Elzan Bibic.

Abdessamad Oukhelfen al Cros d’Atapuerca. Foto: Sportmedia

També amb importants opcions, però havent de realitzar un bona actuació a Sevilla per segellar el bitllet cap a Lisboa. Adel Mechaal (New Balance Team) que va ser 2º a San Sebastian, però 13è a Atapuerca, i Ayad Lamdassem (Bikila At) que havent corregut 4 crosos, es troba actualment en el 2on lloc del rànquing per punts.

En categoria absoluta femenina, enguany no trobem a cap atleta catalana amb opcions. Però si que és molt il·lusionat la presència d’Èlia Saura (Valencia CA) en categoria Sub23. El passat diumenge al Cros d’Atapuerca, era la millor en la seva categoria i 5a a nivell absolut entre les estatals. També entre les millors Sub23 trobem a Naima Ait Alibou (CA Igualada) i a Laia Casajoana (AD Marathon) que també van signar una gran actuació a Atapuerca.

Elia Saura al recent Cros d’Atapuerca. IG eliasaura

En nois, destacada la participació de l’atleta de Batea, Adam Maijó (Independent) que a Atapuerca també va ser el 1er classificat entre els Sub23. Tot i el seu enorme potencial, aquest 2021, per diferents motius, no ha pogut obtenir el rendiment desitjat. Primerament 10 dies de confinament per Covid, més tard caiguda al Campionat d’Espanya de Cros a Getafe i finalment una rotura muscular al mes de maig, el van allunyar de l’objectiu de competir en 5.000m al Campionat d’Europa Sub23 d’aire lliure a Tallin.

Adam Maijó amb Roberto Alaiz a Atapuerca. Foto: IG amaijof

En categoria sub20, sobresurt Marc Fernández (AA Catalunya) que està realitzant una temporada de cros 2021 impressionant. Guanyador a Zornotza i a Amorebita, i 2º classificat a Atapuerca, només superat pel poderós aragonès Pol Oriach (Hinaco Monzón), que el passat estiu es proclamava Campió d’Europa de 3.000m obstacles i 4at en 1.500m al Mundial de Nairobi. Entre els catalans, també amb opcions de classificar-se per l’europeu trobem a Eric Lore (Canaletes Atletisme), 6è a Atapuerca.

Marc Fernández (563) al Cros d’Atapuerca. Foto: IG elpajaro02

A la cursa Sub20 femenina, la classificació per l’europeu serà molt disputada, doncs fins a 8 atletes internacionals al 2021 en diferents especialitats, 5.000m, 3.000m obstacles, 1.500m i curses de muntanya, hauran de lluitar per les 6 places disponibles per Dublín. Entre les catalanes trobem un grupet de fins 5 atletes catalanes amb possibilitats amb major o menor grau.

Carla Domínguez al Campionat de Cros estatal 2021. Foto RFEA

La punta de llança catalana estarà formada per Carla Domínguez (JA Sabadell) i Marina Martínez (Atletisme Laietània), totes dues van viure un intens i llarg estiu ple d’èxits, tant al Campionat d’Europa de Tallin, com al Mundial de Nairobi. No van començar els entrenaments de la nova temporada fins a finals de setembre. Tot i anar amb setmanes de retard en la preparació respecte a algunes de les seves rivals, Marina Martínez al recent Cross de Atapuerca es classificava en un interessant 4at lloc.

Marina Martínez als 800m de Nairobi 21. Foto: Atletismo RFEA

Carla Domínguez no ha corregut cap cros del circuit de l’ANOC, però va guanyar amb solvència el Cros de Calonge i va obtenir resultats molt destacats a les milles de Berango i Bilbao. Això fa que totes dues viatgin a Sevilla amb la il·lusió d’assolir “el passaport” per viatjar a Irlanda.  També tenen opcions Marina Travé (CE Penedés), Aida Alemany (Lleida UA) i Clara Las Heras (L’Hospitalet Atletisme), totes elles van ocupar places entre la 6a i 10a Atapuerca.


Un cop fet el repàs de les opcions individuals pel Campionat d’Europa, anem a veure quins són els clubs catalans que participen al Campionat d’Espanya en cada una de les categories. En totes les curses la classificació es farà tenint en compte els punts dels 4 millors atletes de cada club.

Les “curses llargues” del cros seran diumenge, però dissabte també hi haurà competició amb la disputa del Campionat de Relleu Mixt. Cada atleta haurà de realitzar 1 volta al circuit d’uns 1.400 m. El CA Vic i JAB Berga seran el representants de l’atletisme català en aquest campionat.

Equip de relleus del CA Vic. Foto: IG Club Atlètic Vic

Ja centrats en les curses del diumenge, tot i que enguany el FC Barcelona no compta amb la presència de cap atleta catalana, és un ferm candidat al triomf amb el seu equip femení absolut. Format per Carolina Robles, Blanca Fernández, Marta Garcia, Agueda Muñoz i Esther Navarrete és un equip d’enorme nivell. El Barça campió a l’edició de 2019, tindrà com a principal rival al Bilbao Atletismo que ha guanyat 8 de les darreres 10 edicions del campionat.

També molt destacada la participació del Campió de Catalunya, el CA Manresa, amb un equip potent, homogeni i 100% català, format per Meritxell Soler, Mireia Guarner, Marina Guerrero, Mercè Guerra i Núria Tió. Tant Soler, guanyadora de la Cursa de Bombers de Barcelona, com Guarner, 3a classificada a la Behobia – San Sebastian, es troben en un gran estat de forma, i portaran a l’equip del Bages als llocs capdavanters de la classificació. La relació de clubs catalans es completa amb la participació del CA Vic, amb Laia Andreu i Jana Aguilar com a més destacades, el GA Lluïsos Mataró i JAB-BERGA.

El CA Manresa al recent Campionat de Catalunya. Foto: CA Manresa

En categoria masculina, tot i ser Catalunya una potència atlètica, la participació catalana està reduïda a només 2 clubs. El Campió català, L’Hospitalet Atletisme amb un equip il·lusionant format per Alejandro Rodríguez Pritchard, Albert Nogueras, Brahim Fateh, Miquel Domenech i Roger Sans. El 2on club, el JAB Berga amb Aguilera, Comellas, Garcia, Pizarro i Rodríguez. També participaran atletes catalans amb clubs d’altres comunitats, com és el cas de Reyes Estévez (ADA Calvià), Ibrahim Chakir (At Numantino), Ayad Lamdassem amb el potent Atletismo Bikila i Carles Montllor (LEA La Blanca), entre d’altres.

L’Hospitalet Atletisme al recent Campionat de Catalunya. Foto: Hospitalet Atletisme

En categoria Sub23 només veurem en competició als Campions de Catalunya, el JAB-Berga en categoria femenina amb Arisó, Esclusa, Garcia i Santa Crei i el CE Universitari a la masculina, amb Abad, Bru, Cotonat, Revilla, Sánchez i Solé. Es dona la circumstància que l’Atletismo Albacete participa amb 4 catalans a les seves files, Saez, Rachidi, Vilallonga i Fernández.

CE Universitari al podi català. Foto: CE Universitari

En el campionat Sub20, només comptem amb la participació de la JA Sabadell en noies, i el AA Xafatolls i el CE Universitari en nois. En canvi en el campionat Sub18 la participació és molt nombrosa amb el CA Canovelles, CA Castellar, CA Granollers, CA Mollet, JA Sabadell, UA Terrassa, en categoria femenina i l’AA Catalunya, AA Xafatolls, CA Manresa, CA Mollet, CA Granollers, i UA Terrassa en la masculina.

I a la cursa dels més petits, a la Sub16  veurem competir a AA Catalunya, CA Canovelles, CA Mollet, CA Terres de Ponent, i JA Sabadell, en noies. Mentre que en nois presenten equip CA Canovelles, CA Mollet, CA Nou Barris, FC Barcelona, GA Lluïsos Mataró, i JA Sabadell.

A continuació informació tècnica per cada una de les curses, amb l’horari, distàncies i el nombre i tipus de volta que han de realitzar.

Us deixem l’enllaç a la web de la RFEA per poder consultar el llistat complert de participants al Campionat.

A la seva llarga història, pel “Cross de Itálica” a Santiponce han passat nombroses estrelles de talla puntual, els organitzadors de manera encertada van batejar les zones del circuit amb els seus noms. Pel que poden trobar la zona Bekele, la pujada Radcliffe o el tram Tergat entre d’altres.

Circuit Cros d’Itàlica