17 medalles de nivell

L’atletisme català pot pressumir de tenir a una de les millors generacions d’atletes sub23. Només amb Sara Gallego, Maria Vicente, Bernat Erta o Xènia Benach es pot comandar un potent grup d’atletes internacionals.

A València, malgrat alguna baixa força destacada (Pol Retamal o Adam Maijó), l’atletisme català pot estar força satisfet. Es van aconseguir 17 medalles, moltes d’elles esperades però no per això menys importants. Cal destacar els quatre ors guanyats i també algun bronze sumat al final. El resultat és més que positiu, sabent que no està sent un inici d’any 2021 fàcil.

Les quatre medalles d’or son un resultat de la bona feina d’uns atletes que han anat progressant poc a poc. Xènia Benach va saber imposar-se a rivals importants i demostrar que el seu estat de forma és magnífic. 8.27 a la final amb rècords dels Campionats. En tercera plaça aconseguia el bronze una bentornada Mireia López, que sembla recuperar el nivell que havia tingut (8.65). No podia entrar a la final Andrea Trapé (9.24).

De la seva banda, Bernat Erta sabia superar les adversitats (sortir pel carrer 1 després d’un cúmul d’infortunis) i aconseguir la medalla d’or en els 400mll amb temps de 47.70. Erta superava així els contratemps de les semifinals i aconseguia una nova medalla, que dona esperances de cara a l’absolut. La mala notícia va ser la lesió d‘Aleix Porras quan corria la final, després del seu bon temps en semis (47.81). La cara positiva, malgrat acabar tocat, va se Marc Crespí, que va arrodonir un molt bon 2021 amb la 4a posició (48.88 i 49.00). Ivan Azuara no hi van entrar (50.42).

Si el campionat tenia un nom, aquest era el de Maria Vicente. Competia en dues proves, i en ambdues va obtenir medalla. En llargada, amb un salt estratosfèric: 6.55 per trencar la final i quedar-se només a 0.1 del RC. Vicente preparava així els propers absoluts. També amb una medalla dolça al pes, variant el seu estil de llançament i acabant amb 13.05. Ariadna Domínguez va acabar 8a amb 11.05 i a la llargada, Clara Gabaldón 5a (5.69), Florina Sabou 6a (5.62) i Anna Sasot 7a (5.52).

Finalment, la quarta medalla catalana d’or va arribar de les cames d’Àngel Torrero. L’atleta de l’Agrupació va obtenir la millor classificació amb un salt de 2.10m, superant els seus rivals aconseguint tots els salts a la primera (excepte el 2.14m). Héctor Ramos va acabar 5è (2.01) i Daniel Torrero 8è (1.96m).

També algunes medalles de plata van saber a or. D’altres, simplement, eren esperades. Sara Gallego, la triple campiona d’Espanya en 400 tanques, no corria en la seva millor prova, però ho feia en la seva millor de PC. No se li dona pas malament. Va acabar la final de 400mll amb 54.08, fregant l’or que havia de ser sí o sí per Andrea Jiménez (diuen d’ella que és el present espanyol de la prova). Gallego va acabar amb molt bones sensacions de cara al cap de setmana vinent. En la mateixa final, Geena Stephens va acabar 5a (55.71 a les semis) i Meritxell Tarragó 6a (57.56). Laura Girol no va passar a la final (57.73).

Dues plates van arribar a la Perxa: Àlex Gràcia mostrava un gran moment de forma, tot i que no podia repetir el que va viure a la Copa RFEA. Acabava el concurs segon amb 5.30. Artur Coll seria 5è (4.95), Oriol Almirall 6è (4.70) i Theo Ruiz 7è (4.70). En dones, doble podi català: Meritxell Benito acabava amb la plata (3.92), mentre que Laia Tomàs acabava tercera (3.82) i fregant el salt de la plata. Helena Torres seria 7a (3.40).

En el 1500mll dues noves plates. Carlos Sáez, aquest any defensant els colors de l’Atletismo Albacete, va rematar una cursa mot igualada amb un últim sprint que gairebé l’apropa a l’or (4:10.21), a tocar del primer. Aleix Serra seria 5è (4:12.46) mentre que Raúl Villalonga no podia passar a la final (4:23.48). En dones, Naima Aït Alibou també aconseguia la plata, amb menys opcions del primer lloc però assegurant el segon (4:40.81). Marina Freixa no va passar a la final.

Àlex Gràcia un cop acabat el concurs de perxa. Foto Carrer Lliure

L’última plata va arribar a l’Heptatló. Eloi Santafé va fregar l’or però va pagar l’esforç en l’últim 1000m, després de desenvolupar una molt bona combinada (victòries en llargada i 60mt) i acabar amb 5153 punts. Julen Garralaga, del CA Gavà, va ser 6è amb 4619. La prova es va veure condicionada per una errada en el cronometratge en els 60mll, solucionat posteriorment en les proves següents.

En els salts horitzontals vam viure dues medalles catalanes més. D’una banda, en Triple femení, tercera posició per Diwa Vila, amb marca de 12.52, ajustada amb la segona. 4a seria Rosa Maria Buscà (12.31). En la llargada masculina, l’atleta del Fent Camí Mislata, Pau Abelló, aconseguia el bronze en un últim magnífic salt de 7.17m.

Julen Garralaga i Eloi Santafé en la sortida dels 60mll. Foto Carrer Lliure

Les dues últimes medalles corresponen, primer, al Pes masculí, amb el polivalent Aaron Solà agafant el bronze amb un llançament de 16.25 i mantenint-se en la zona alta de les competicions. 7è va acabar Daniel Cogul, que debutava en campionat sub23 (14.76). En el 3000m, Elías Rachidi aconseguia el bronze corrent la Final A amb temps de 8:20.12, executant una cursa molt bona. Axel Badia acabaria últim amb 8:56.22.

Aaron Solà amb la medalla de bronze. Foto Carrer Lliure

Altres actuacions catalanes van ser les d’Arnau Monne als 60mll, que va córrer a la final amb 6.92s (sense estar en les seves millors condicions), Eduard Ferrer als 60mt (8.90s a les semis) i Sergi Felis (8.72) i Julen Sayago 5è a la final de triple (14.68).

A nivell femení també van participar Andea Bernal en el 3000m (amb 9:45.51), Núria Caballero a l’alçada (1.65m), Marta Pérez també a la mateixa prova (1.56) i Elia Rovira al Pentatló (6a amb 3191 punts).