Circulant per la carretera T-310, a l’alçada de Mont-Roig del Camp (Baix Camp), a la vora d’on circulen els vehicles, distingeixes un petit hangar vermell amb un nom que crida l’atenció, «Escola d’atletisme». Servidor no coneix totes les escoles d’atletisme del país, però hi ha atletisme a Mont-Roig? Tocarà investigar.
Fem una petita consulta al seu web i ràpidament ens contesten (fins i tot en vacances) i gràcies a la Cristina concertem una cita amb en Jordi, «jefe» i un dels fundadors, per conèixer de primera mà les instal·lacions.
Però parlem amb Jaume Marginet, secretari de l’escola d’atletisme.
Com, quan i per què va començar el club?
L’Escola d’Atletisme de Mont-roig del Camp és una entitat sense ànim de lucre, annexada al Centre Excursionista L’Areny (entitat responsable de la cursa dels 4Termes), que va néixer durant el 2018 amb el propòsit de fomentar l’esport i l’activitat física a totes aquelles persones interessades en l’atletisme.
Es va crear, ja que el nostre entorn, proper a les muntanyes, és ideal per pràctiques esportives com córrer per muntanya, BTT o ciclisme, però no existia cap servei que ensenyés o fomentés la pràctica de l’atletisme, les curses de muntanya i, de pas, crear un punt de trobada per les persones que els hi agrada aquests tipus d’esport i fomentar conèixer el terme i voltants.
Amb aquesta idea, uns quants amics, molts d’ells corredors de muntanya, vam començar un projecte, amb més il·lusió que recursos, per ensenyar nocions d’atletisme a nens i adults, i anar-los introduint rutines amb el principal propòsit de posar en valor tots els beneficis i avantatges que ofereix aquesta pràctica esportiva.
L’aventura va començar en un camp de conreu (uns terrenys al costat del camp de futbol municipal i cedit a l’entitat pel seu propietari) on es va habilitar una pista de terra compactada. Els pocs recursos es compensaven amb les ganes.
El plantejament inicial va ser crear un club que abastés des del vessant més lúdic i recreatiu, fins a la part més competitiva, passant per les diferents edats, nivells i modalitats com l’asfalt, cros i muntanya.
D’altra banda, essent un club sense ànim de lucre, els preus són molt competitius i tots els diners sobrants de les despeses corrents són reinvertits en equipament i el manteniment de les instal·lacions.
Igualment, un pilar important era promoure i desenvolupar valors socials de cohesió i integració, com l’amistat, el respecte, la tolerància, la companyia, la cooperació i la igualtat entre persones, així com, mantenint un sentit lúdic i recreatiu, donar a conèixer el medi natural del municipi, i prendre consciència de la natura.
Com ha anat evolucionant?
El projecte va començar amb corredors voluntaris, obrint una secció infantil, fins als 12 anys, una secció d’adolescents, fins als 18 anys i una secció d’adults. El primer any es va aconseguir aproximadament 60 atletes.
A mesura que ha anat creixent l’escola, part d’aquests voluntaris han realitzat formacions específiques d’atletisme, s’ha anat incorporant al projecte professionals del esports i s’han anat obrint noves seccions per poder aconseguir, tal com es va definir al inici, una escola oberta a tothom.
En aquesta línia s’han obert diversos serveis, com diverses seccions infantils, secció adolescents, secció adults, secció Trail, classes de força on es realitzen exercicis de tonificació i força específica, secció de manteniment i activació per persones que s’inicien a l’activitat física i volen mantenir una vida sana, i secció de agility per gent més gran.
Igualment, el club i aquell camp de conreu on començava tot, s’ha anat equipant amb gimnàs, molt material, zones de trail, fossars de sorra, barres de força, casetes, llum, aigua, etc. fins a tenir un club del qual ens sentim orgullosos.
Actualment som uns 150 alumnes i uns 15 monitors, amb un director esportiu i una junta directiva.
Quins son els objectius del club actualment?
El nostre principal objectiu és fomentar l’esport dins del municipi de Mont-Roig i voltants, ser reconeguts com un club on té cabuda tot tipus d’atletes, des d’esportistes que s’estan iniciant, fins a atletes que competeixen.
Igualment, és un club obert a totes les franges d’edat i el nostre objectiu és donar el servei que necessita cada franja d’edat i condició física, per mantenir l’activitat física dels atletes i anar convencent cada cop més gent a l’ esport.
D’altra banda, volem fomentar les interaccions socials i la cohesió de grup per fomentar sortides fora del horari de l’escola entre atletes de similars nivells, mentre cohesionem el grup, coneixent les nostres contrades.
Tot i que no és necessari competir per pertànyer al nostre club, de fet la competició no és una prioritat del club, el nostre objectiu és que els atletes que competeixin sentin el suport del club, es sentin ben preparats per la competició i intentant organitzar atletes i acompanyant que volen participar a la mateixa competició per fomentar la sensació de pertinença al club i que sentin el caliu del company i de l’entitat.
Com funciona el club?
A la temporada 2020/21 vam arribar a la xifra de més o menys 150 alumnes, repartits en:
- Grup infantil: de 6 anys a 12 (categories Sub 6, Sub 8, Sub 10 i Sub 12.
- Grup adolescents: de 12 a 18 (categories Sub 14, Sub 16 i Sub 18).
- Grup adults: A partir de 18 anys
- Grup Trail: Alumnes que volen competir curses muntanya a partir de 12 km en endavant i que corren regularment, fora de les sessions reglades.
- Grup agility: es els matins i son noies de més de 40 anys on es realitzant exercicis de mobilitat, de manteniment funcional, etc, seguint l’objectiu el club de fomentar l’esport i la vida sana.
- Grup Activa’t: A partir de 12 anys. Grup amb l’objectiu de iniciar el mon del atletisme, però integrant el manteniment funcional, exercicis de força, etc. per millorar el estat físic en general.
Després els dimecres també fem força específica i els dimarts rodatge (surten a fer rutes més o menys 1 hora per anar coneixent el terme).
D’altra banda en xarxes socials es van proposant sortides de diferents nivell i distàncies, per qui li pugui interessar entrenar en grup i conèixer noves rutes.
Com equipament, dins del camp tenim una pista d’atletisme amb terra compactada de 330 metres, diverses zones propioceptives, tècnica de muntanya, tarimes per fer gimnàstica, circuits d’entrenament, així com un petit gimnàs amb màquines i material per entrenament de força específica.
Disposem també d’una caseta-contenidor oficina i dues casetes-contenidors per poder fer entrenaments puntuals dins, així com per guardar el material per l´ús dels socis.
Quina és la estructura esportiva?
Disposem d’una direcció esportiva, a càrrec del Pablo Ballester, llicenciat en INEF i entrenador nacional de triatló. Els responsables tècnics de cada secció, supeditats al director esportiu, son graus superiors en esports i educació física o atletes que han competit professionalment.
Per exemple en David Hernández Florencio, Grau Superior en esports, s’encarrega de la força i els grups agility i, juntament amb Daniel Alday, Grau mig, el grup activa’t. L’Alicia García Lladó, atleta màster (ex Reus i Tarragona) encarregada del grup d’adults, o el ja mencionat Jordi Callau, encarregat que tot funcioni i alma mater de tot plegat.
Marc Toda, Josep M. Julve, Joan Cabré, Marc Marginet, Marc Florencio, Esther Cervelló… i fins a rondar els 20 monitors i monitores (Maria, Oriol, Laura, Mònica, Asma, Jaume, Mirna…) molts d’ells corredors de trail, tenen el títol de formadors en Atletisme. Fomentem que els entrenadors vagin ampliant la seva formació, fins i tot subvencionant el curs total o parcialment.
Quins son ara o han estat atletes importants?
Malgrat que tenim atletes en bones classificacions de copa catalana de trail i campionat d’Espanya de trail, per nosaltres el palmarès i les classificacions no és un factor diferenciador. Tots els atletes son important, i precisament, aquells que han deixat el sedentarisme i han començat a posar-se en forma amb nosaltres, son uns dels atletes més importants per nosaltres: perquè fomentar l’esport és la nostra raó de ser.
Com veieu el futur de l’atletisme català i dels clubs? Creieu que hi ha mancances i coses que s’haurien de millorar?
Falten professionals del món de l’atletisme i cursos per formar de nous, sobretot en zones menys poblades. Igualment, en ocasions trobem manca de suport per part de la federació per entitats que comencen.
Sí, el club té una secció de trail, trobem una duplicitat de competències entre la FEEC (tots els atletes tenen llicència FEEC de base) i la Federació Catalana d’Atletisme, que ens obliga a vegades a duplicar consultes i sol·licituds.
D’altra banda, l’atletisme es fomenta amb quotes assequibles. Trobem a faltar ajudes econòmiques per clubs sense ànim de lucre que fomenten l’esport a quotes molt populars.
QuÈ necessiteu com a club? La carta als reis mags
Arribar a una quota d’alumnes i a un impacte al territori molt superior a l’esperat. Igualment, hem aconseguit un club cohesionat, on sembla un grup d’amics de gairebé 200 persones ben organitzat. Les enquestes de satisfacció son molt bones i molt pocs atletes es desapunten, i els que ho fan, la majoria és per motius d’agenda.
L’únic que necessitem és mantenir la il·lusió i el suport dels voluntaris i col·laboradors així com mantenir l’esperit el club. No tenim més pretensions.
Sou un club jove, teniu contacte amb club de la zona?
Per suposat estem en contacte amb diversos clubs de la zona, com Reus o Cambrils. Igualment estem dins l’associació d’escoles de trail.
Intentem col·laborar amb els clubs en dubtes, sol·licituds de subvencions, etc i igualment rebem ajuda de clubs. No som un negoci. Som una associació sense ànim de lucre que vol fomentar l’esport. Per tant ens ajudem entre clubs per intentar millorar i seguir en aquest objectiu.
El COVID no ens ha permès fer stage entre diferents clubs per poder unir lligams, però és una cosa pendent en el moment en el que es normalitzi la situació.
El vostre objectiu és clarament mirant a la muntanya, on queda l’atletisme en pista?
L’atletisme aporta la tècnica de carrera i la forma física necessària per poder disputar curses de muntanya. Moltes lesions es produeixen per falta de coneixements sobre atletisme, carència de períodes de descans, falta de estiraments i escalfaments, etc. Per tant, considerem que l’atletisme es la base, sobretot en categories infantils, per aconseguir el màxim rendiment i, sobretot, evitar lesions.
D’altra banda, l’entrenament de sèries i de qualitat en pista, és vital per la millora de rendiment d’un corredor de muntanya.
En el nostre cas, la majoria dels entrenaments els fem en la pista i després ja organitzem rodatges i sortides de cap de setmana per muntanya,
També esteu afiliats a la FCA, quin és l’objectiu?
Sí, n’estem afiliats, ho fem per permetre participar als nostres atletes als crossos organitzats per la federació, i per tenir informació i poder-se apuntar a formacions i altres temes d’interès.
Realment viure de primera mà la creació d’un club tan jove no és habitual, i és gratificant l’empenta i la vitalitat del que comença amb ganes i els resultats els acompanyen. Estem parlant d’un entusiasta que ha aglutinat un bon grapat de bojos com ell en un terreny particular condicionat per l’ocasió.
A les instal·lacions de l’Escola d’atletisme Mont-Roig del Camp agafa significat l’expressió «posar portes al camp» i molts dels esforços es gasten en construir i reconstruir el mal ús fora d’hores i la climatologia, però ganes no els hi falten.
N’estarem pendents.
CLUB: Escola d’Atletisme de Mont-roig del Camp
ANY FUNDACIÓ: 2018
Facebook: https://es-es.facebook.com/escola.atletisme/
Web: https://www.escolaatletismemontroig.cat/
Instagram: https://www.instagram.com/escolaatletismemontroig/?hl=es
Correu: escola.atletisme@celareny.cat