Una mirada a les proves de l’atletisme català

Una mirada a les proves de l’atletisme català

dues preguntes

La intenció d’aquest article és poder respondre a dues preguntes:

 • Quins son els sectors, disciplines o proves atlètiques més potents de l’atletisme català d’alt nivell?
 • En quin grau ha afectat la pandèmia en les diferents disciplines atlètiques a nivell dels atletes més representatius?

Per respondre la primera pregunta hem considerat tenir en compte els 3 millors atletes catalans de cada prova segons el rànquing a l’aire lliure 2020 i 2018-19 i valorar el nivell de les seves millors marques segons la taula de puntuació de la World Athletics (WA). Hem pres com a valor de referència, el més alt de les dues temporades.

Per respondre a la segona pregunta, comparem resultats de cada prova (mitjana dels 3 millors atletes) entre la temporada 2020 i la 2018-19.

Assumim que  tenir en compte només a 3 atletes té un factor d’atzar molt gran (només que un atleta capdavanter estigui lesionat pot afectar sensiblement l’estudi de la seva prova) però ens sembla un número que defineix bé la elit de cada prova i a més es correspon amb la quota d’atletes que tenen els països per anar a uns Jocs Olímpics. Per altra banda, hi ha algunes proves de l’atletisme català que pateixen ja un gran salt de nivell a partir del 2n atleta del rànquing, per tant, arribar a 3 ens dona bona idea de la consistència dels “top” de cada prova.

També assumim que valorar el nivell de les proves segons les puntuacions de la taula WA és un sistema imperfecte. Sabem que la taula de puntuació va patint petits ajustaments amb els anys i sempre poden haver unes proves “lleugerament” sobre puntuades o infrapuntuades. No obstant, no hi ha cap sistema perfecte i la taula de puntuació és una eina de referència molt útil i fàcil  d’utilitzar per comparar proves i donar una idea, en general força precisa del nivell de rendiment. Aquest mateix esport també es val per decidir les millors i els millors atletes de proves combinades amb una taula de puntuació específica per aquesta disciplina i la puntuació que obté l’atleta de combinades també es tradueix en punts a la taula de puntuació general per a poder ser comparat el seu rendiment amb la resta d’atletes de disciplines úniques.

El nivell de les diferents proves (a 3 atletes per prova)

 • Hem considerat totes les proves olímpiques exceptuant els relleus
 • Hem classificat les proves en els següents sectors: velocitat i tanques, mig fons, fons, marxa, salts, llançaments i proves combinades
 • Hem canviat els 10.000m pels 10 Km en ruta ja que és una prova amb més competicions i es donen millors resultats.
 • En categoria femenina no hem considerat els 50KmM degut a que només figuren 2 atletes al rànquing.
 • Hem agafat els 3 atletes millors per prova de cada temporada i he fet la mitjana de punts segons la taula WA. Com aquesta temporada 2020 queda afectada per la Covid a nivell d’entrenament i competicions, he agafat els millors resultats de cada prova de la temporada anterior (2018-19) si eren millors

Categoria masculina

El nivell mitjà de totes les proves masculines estudiades de l’atletisme català amb 3 atletes per prova és de 1023,2 punts. Què vol dir? Veiem el que representen 1023 punts en les diferents proves:

gràfic proves masculines

Al gràfic podem veure que els 1.500m és la prova que obté millor puntuació, destacant força sobre la resta. Els artífex d’aquesta puntuació tant alta son Adel Mechaal (N.Balance) amb 3:33.91, Llorenç Sales (U.A.Montsià) amb 3:37.61 i Santiago Catrofé (CA.Sta Cristina d’Aro) amb 3:42.73. Totes les marques son del juliol del 2019.

El salt amb perxa queda en 2a posició gracies als excel·lents 5.51 i 5.48 de Didac Salas (FCBarcelona) i Igor Bychcov (Playas)  acompanyats dels 5.10 d’Alex Gracia (FCBarcelona) i Ricard Clemente (Av.Manresa). També totes les marques son de l’estiu del 2019.

Per sectors, veiem com la resta de salts estan tots  a la vora de la mitjana, quedant a la cua el decatló, les proves de marxa i les de llançament amb el martell que es desmarca una mica del resta de llançaments quedant només una mica per sota de la mitjana.

Els millors atletes

A nivell individual, per sobre del 1.100 punts, els millors atletes 2018-2020 son:

categoria femenina

La mitjana de totes les proves femenines estudiades de l’atletisme català amb 3 atletes per prova és de 1004,6, uns 20 punts per sota dels homes. Tot i que la mateixa WA ja adverteix que les puntuacions no estan fetes per comparar les dues categories i que alguns estadístics creuen que les dones estan una mica penalitzades, crec que 20 punts de diferència és una dada a tenir en compte. Veiem al quadre següent quines marques es corresponen amb 1004 punts per a les proves estudiades:

gràfic proves femenines

Al gràfic veiem com les proves del mig fons i de velocitat acaparen els primers llocs de la taula (colors blau i vermell). Els 800m lidera la llista amb 1.100 punts gràcies a les marques de 3 “primeres espases” com son Esther Guerrero (N.Balance), Zoia Naumov i Victoria Sauleda, ben tornada al dalt del rànquing català. Marques de 2:00.87, 2:03.67 i 2:06.07 a l’estiu del 2019 donen aquesta mitjana de punts.

La 2a millor prova son els 400mt que lideren el sector de velocitat i tanques per un marge tant estret com 2 punts de mitjana per sobre dels 100m. Això és degut a que la temporada 2019 va estar present l’atleta amb doble nacionalitat argentina i espanyola, Fiorella Chiappe (FCBarcelona) que va liderar el rànquing català acompanyada de les atletes de l’Hospitalet Atletisme, Sara Gallego i Sonia Nasarre. Els 100m tenim 3 atletes d’un altíssim nivell com son les blaugranes  Jaël Bestué (FCBarcelona), Cristina Lara i Estela García (CD.Nike) que lideren el rànquing de 100m per aquest ordre.

Els sectors de fons i salts tenen proves distribuïdes de forma heterogènia, amb proves tant a la part alta com a la part baixa amb la llargada i els 10Km ruta com a millor posicionades i les pitjors, 3000mo i salt amb perxa.


Al igual que passa amb la categoria masculina, els sectors de marxa, llançaments i proves combinades ocupen els darrers llocs del llistat. Entre els llançaments també el martell es desmarca una mica de la resta i s’apropa a la mitjana global de rendiment.

Cal entendre que moltes proves tenen una líder important però que no està acompanyada per 2 atletes que donin gaire punts al global i la mitjana de les 3 atletes es veu molt perjudicada.

Les millors atletes

A nivell individual, per sobre del 1.100 punts, les millors atletes 2018-2020 son:

Raquel González lidera aquesta llista amb una prova gairebé inèdita fins el 2017 i es troba a menys de 7 min del rècord mundial de la russa Yelena Lashmanova amb 3:50:42 que representen 1.336 punts. (equivaldrien a 2:10:15 en marató o 10.39 en 100m, és a dir, superant gairebé 4 minuts el rècord del Mon de Brigid Kosgei. També supera en 1 dècima el rècord mundial de 100m de Florence Griffith. Raquel té també 1:30:17 en 20 KmM que li valen 1.132 punts, prova que té el rècord del mon puntuat per sota dels rècords de les altres distàncies esmentades.

Es dona la curiositat que Maria Vicente (CD Nike) obté millor puntuació en llargada (1.106) que amb heptatló (1.097). Cal dir que la temporada 2018-19 va ser la primera en fer l’heptatló amb pesos d’artefactes de categoria absoluta i que amb pesos inferiors té millor puntuació (6.221 en heptatló Sub20 per 6.115 en l’heptatló absoluta.

afectació de la covid

Es tracta de comparar la temporada 2020 amb la temporada 2018-19 agafant la mitjana de la puntuació dels 3 millors atletes del rànquing de cada prova

Com era d’esperar, segons els càlculs realitzats, els resultats de la temporada passada son millors que els de la temporada 2020, afectada per la Covid des del mes març. Les diferències que hem calculat son de l’ordre del 4%, tant en homes com en dones. O sigui, la mitjana de puntuació de totes les proves és un 4% superior en la temporada passada. Però això no vol dir que totes les proves hagin empitjorat. Veiem les taules següents on estan ordenades les proves de menys a més pèrdua, situant al final les proves més afectades i a dalt de tot del gràfic, inclús amb valors negatius, les proves que han millorat puntuació respecte al 2019. La línia discontínua vertical separa la millora de l’empitjorament.

gràfic proves femenines

En el cas de les dones hi ha 3 proves del 2020 que que han obtingut millor puntuació que la temporada passada: 20 KmM amb una millora del 3,1%, i un mantenint del nivell a l’alça, amb 0,5% de millora pels 21Km (Mitja marató) i un 0,3% els 100mt. En el cas de la marxa, que té un calendari diferenciat de la majoria de la resta de proves, es donen aquestes millors marques al gener del 2020, un més abans dels impediments causats per la pandèmia.  

La prova femenina més perjudicada és l’heptatló ja que enguany ni Maria Vicente, la 1a del rànquing de la temporada passada, ni Xènia Benach, la 3a, no han participat al 2020. Només Mar Vico (FCBarcelona) ha aguantat les prestacions de la temporada passada.

Per sectors, tots han rebut l’efecte covid en semblant mesura, amb unes proves més perjudicades que d’altres. El sector de salts (color groc) potser ha estat el més perjudicat.

gràfic proves masculines

En la categoria masculina 4 proves que milloren puntuació respecte la temporada passada: 10KmM (3,6%), llargada (2,1%), 21Km (1,1%) i 5000m (1,0%). Molt importants aquí han estat atletes que han fet MMP com Paul Macgrath (Cornellà At), Xavier Barrubés (L’Hospitalet), Ayad Lamdassen (A.Bikila) , Adel Mechaal i Abdessamad Oukhelfen (Playas)

Les proves més perjudicades son els 200m i els 20KmM amb pèrdues del 11,4% i 10,9% respectivament. En el cas dels 200m destacar que el líder de l’any passat, Pol Retamal (FCBarcelona) no ha competit des del confinament del març.

No hem tingut en compte la marató, prova que ha obtingut un rendiment de 1090 punts de mitjana la temporada passada (la 3a millor prova atlètica) pequè encara no té atletes classificats al rànquing 2020 a la espera de properes competicions importants aquesta tardor.

Per sectors, sembla que les proves de fons (color verd) son les que més es salven i les de velocitat pura de 100 i 200m (color vermell) les més perjudicades.

conclusions finals

 • Determinar el nivell atlètic a partir de la taula de puntuació de la WA no és un sistema infal·lible però és simple, ràpid, rigorós i força fiable en general.
 • Determinar el nivell d’alt rendiment a partir dels 3 millors atletes del rànquing ens dona una visió molt interessant de la punta de l’iceberg d’atletes de cada prova però segurament prou  diferent que si tinguéssim només en compte el primer atleta o els 5 primers del rànquing, per exemple.
 • L’atletisme català (2020-2018) segons la taula de puntuació té els sectors més forts en velocitat i mig fons en dones i fons i mig fons en homes.
 • El sector més fluix segons la taula de puntuació és el de llançaments en les dues categories (desmarcant-se una mica el martell) i també les proves combinades.